Frensis Kjereme (©Starsport)
Frensis Kjereme (©Starsport)

Srpski štoperi, Mamićev rođak, afričko krilo iz Surdulice i bivši bundesligaški špic opet pokoravaju Litvaniju

Vreme čitanja: 3min | pet. 01.07.22. | 11:43

Žalgiris čuva prvu poziciju, a u petak od 18 časova igra protiv trećeplasiranog Hegelmana u 18. kolu šampionata

Poslednje dve godine Žalgiris je lako osvajao titule u Litvaniji, a deluje da će i ove da odbrani tron. Posle 17 kola je prvi sa pet bodova prednosti u odnosu na najbliže pratioce Penevežis i Hegelman, a upravo sa ovim drugim klubom sastaće se ovog petka od 18 časova.

Jedina stvar za zeleno-bele koja može da bude otežavajuća okolnost jeste to što će oni sledeće nedelje igrati protiv Balkanija na početku kvalifikacija za Ligu šampiona. Moguće je da će se zato danas malo štedeti.

Izabrane vesti

Žalgiris je ove sezone samo jednom poražen (11 pobeda i pet remija), pokazao je daleko najviše od svih timova iz ove baltičke zemlje. Doduše, to ni nije iznenađenje kada pogledamo sastav, jer ekipa je pravljena za rezultat u Evropi. Trofeji u Litvaniji se podrazumevaju.

Boje Žalgirisa brani čak 17 inostranih fudbalera, to je više od pola čitavog prvog tima. Neke od njih dobro poznajete i iz Superlige Srbije, tu su uostalom i dva srpska defanzivca. Štoperski tandem čine nekadašnji omladinac Crvene zvezde i prvotimac Srema, Ivan Tatomirović, odnosno bivši štoper Radničkog iz Niša i Dinama iz Vranja, Nemanja Ljubisavljević.

18.00: (1,88) Žalgiris (3,40) Hegelman (3,90)

Ono što je njima zajedničko sa mnogim igračima Žalgirisa je da su jedan deo karijere proveli u Hrvatskoj. Tatomirović je u Viljnus stigao iz Inter Zaprešića, dok je Ljubisavljevićev prethodni klub bila Gorica. Nije to slučajno, za zeleno-bele igraju i četvorica hrvatskih internacionalaca, Tomislav Duka, Josip Tadić, Mario Pavelić i rođak Zdravka i Zorana Mamića, nekadašnji bek zagrebačkog dinama Petar Mamić.

Ipak, igranje u hrvatskoj ligi nije obaveza da bi se došlo do dresa Žalgirisa. Nekadašnji krilni napadač Radnika iz Surdulice Frensis Kjereme u Litvaniju je došao iz Hapoel Tel Aviva. Ove sezone je 25-godišnji internacionalac iz Gane postigao šest golova i zabeležio tri asistencije na 16 mečeva.

Za Žalgiris igraju i fudbaleri koji su se dokazali na zapadu Evrope. Jedno od zvučnijih imena je nekadašnji napadač bundesligaša Nirnberga i Paderborna, slovački napadač Jakub Silvestr. Ovaj 33-godišnjak je doduše ove sezone češće na klupi, sakupio je tek 10 nastupa i još čeka na prvenac. Silvestr je takođe svojevremeno igrao u Hrvatskoj, za zagrebački Dinamo.

Iz prve postave je Silvestra istisao iz prve postave brazilski napadač Renan Oliveira. Nekadašnji golgeter Žil Visentea se u Viljnusu našao zbog rata u Ukrajini, kao pozajmljeni igrač Kolosa, a na 12 prvenstvenih mečeva je već dao sedam pogodaka. On i Kjereme su najbolji strelci u šampionatu.

Žalgirisov rival Hegelman takođe ima u svojim redovima jednog srpskog internacionalca. U veznom redu igra Lazar Šajčić, nekadašnji igrač čačanskog Borca, koji je ovog januara stigao iz kazahstanskog Atiraua. Šajčić je u Litvaniji na 14 mečeva postigao pet golova i zabeležio dve asistencije.

Odigrao je ovaj 25-godišnjak sat vremena u aprilu, kada su Hegelman i Žalgiris podelili bodove. Imao je lider šampionata tada prednost od 2:0, ali je Hegelman pogotkom Figereda u 91. minutu za 2:2 spasao bod i izbegao poraz. Prekinuo je tako mini seriju Žalgirisa od tri uzastopna trijumfa nad Hegelmanom.

LITVANIJA 1 – 18. KOLO

Petak

18.00: (1,88) Žalgiris (3,40) Hegelman (3,90)

Subota

15.00: (18,0) Jonava (11,0) Suduva (1,07)

17.00: (7,75) Banga (4,20) Panevežis (1,40)

19.00: (2,65) Riterjaj (2,95) Kauno Žalgiris (2,75)

Nedelja

16.55: (1,68) Šjauljaj (3,45) Džjugas Telšjaj (5,10)

***Kvote su podložne promenama



tagovi

Litvanija 1ŽalgirisŽalgiris ViljnusNemanja LjubisavljevićIvan TatomirovićFrensis Kjereme

Izabrane vesti / Najveće kvote


Ostale vesti


Najviše komentara