Detalj sa konferencije za novinare o kojem se sada ponovo diskutuje
Detalj sa konferencije za novinare o kojem se sada ponovo diskutuje

Šta je "prokletstvo mačke" i kako je uticalo da Brazilu kola krenu nizbrdo

Vreme čitanja: 3min | čet. 23.11.23. | 02:15

Sve je počelo da se menja pred duel sa Hrvatima u četvrtfinalu prošlogodišnjeg Mundijala

Reprezentacija Brazila prolazi kroz možda i najveću krizu u poslednje vreme, bar gledajući poslednje rezultate. Od osam utakmica u ovoj godini, Selesao je uspeo da dobije samo tri, protiv Gvineje, Bolivije i Perua. Realno gledano, protivnici ispod renomea petostrukog svetskog šampiona.

Poraz od Argentine pred krcatom Marakanom posle nebeskog skoka Nikolasa Otamendija dodao je so na otvorenu ranu i učinio da i ovako crni dani budu još mračniji... Aktuelni svetski šampion prvi je tim koji je uspeo da dobije Brazil kao gost posle 65 uzastopnih mečeva u kvalifikacijama igranim na Marakani! Na sve to, Lionel Mesi i društvo uspeli su da nanesu najvećem rivalu treći uzastopni poraz u istim, što se ne pamti u južnoameričkim kvalifikacijama za Mundijal. Kao ni to da je Brazil poražen na najvećem stadionu u predigri za veliko takmičenje. Brazil se sada nalazi tek na šestom mestu tabele, sa osam bodova zaostatka u odnosu na Albiseleste i sa samo jednim osvojenim bodom u protekla četiri kola.

Izabrane vesti

Malo je kome jasno šta se to desilo sa ekipom iz zemlje sambe i kafe, kako je moguće da ovako moćan sastav igra tako loše. Jedni razloge traže u slabim igrama svojih najvećih zvezda, drugi u povredama bitnih faktora kao što je Nejmar. Poraz od Argentine dodao je ozbiljan pritisak na leđa Fernanda Diniza, koji je posle istorijskog uspeha sa Fluminenseom i osvojenog Kopa Libertadoresa doživeo bolno otrežnjenje u ulozi vršioca dužnosti selektora Brazila. Oni sujeverni, a u Brazilu ih zaista ima mnogo, smatraju da je razlog ovako slabih izdanja fudbalske selekcije nešto što u biti nema nikakve veze sa loptanjem. Reč je o "prokletstvu mačke".

Priča vuče korene sa Mundijala u Kataru. Tog 7. decembra, odnosno pre skoro godinu dana iliti dva dana pred duel sa Hrvatskom u četvrtfinalu Svetskog prvenstva, na konferenciji za novinare pojavila se mačka zbog koje u Brazilu veruju da je reprezentacija u velikoj krizi. Dok je Vinisijus Žunior odgovarao na pitanja, portparol Brazila Vinisijus Rodriges zgrabio je mačku i bacio je na zemlju.

Ponašanje brazilskog PR pokrenulo je lavinu negativnih komentara na društvenim mrežama, a u Kataru je stavljen na stub srama. Naime, u islamskoj religiji mačke su svete životinje i svako loše ophođenje prema njima smatra se grehom koje zaslužuje božansku kaznu. Ulice Dohe prepune su mačaka i imaju poseban status.

Čim su shvatili šta su uradili, fudbaleri Brazila su usvojili mačku koju je Vinisijus Rodriges bacio na zemlju i nazvali je "Hexa (Heksa)" po šestoj tituli svetskog šampiona koju su tražili u Dohi. Ovim delom želeli su da okaju grehe svog sunarodnika i pokušaju da izbegnu prokletstvo, međutim nije vredelo...

Brazil je poražen od Hrvatske nakon boljeg izvođenja jedanaesteraca (0:0 posle 90 minuta i 1:1 posle 120 minuta) i posle nesvakidašnje partije golmana Dominika Livakovića koji je meč završio sa čak 11 odbrana! Dok je svet uoči meča sa Hrvatskom zamišljao okršaj Brazila i Argentine po prvi put u polufinalu Mundijala, proradilo je prokletstvo koje Brazil prati i danas.

Tite je podneo ostavku na mesto selektora, zamenio ga je Fernando Diniz. Brazil je 2023. godinu započeo sa dva poraza u tri prijateljske utakmice. Od Maroka (1:2) i Senegala (2:4), uz već pomenuti trijumf nad Gvinejom (4:1). Usledio je dobar početak kvalifikacija, pobedama nad Blivijom kod kuće (5:1) i Peruom na strani (1:0), posle čega sledi potpuni sunovrat Brazila koji već četiri utakmice ne zna za pobedu! Bod protiv Venecuele, uz poraze od Urugvaja, Kolumbije i Argentine Lionela Skalonija doveli su Selesao u neprijatnu situaciju.

Portparol Brazila Vinisijus Rodriges je kasnije izneo svoju verziju događaja.

"Nisam ništa loše uradio mački, samo sam je pomerio pored. Nikada ne bih povredio životinju. Znam sve što se pričalo i pisalo po društvenim mrežama. Dosta mi je toga", govorio je Rodriges.

Prokletstvo mačke deluje kao čisto sujeverje, ali sada već postaje legenda...



tagovi

Fudbalska reprezentacija BrazilaSvetsko prvenstvo 2022

Izabrane vesti / Najveće kvote


Ostale vesti


Najviše komentara