Dejan Stanković (©MN Press)
Dejan Stanković (©MN Press)

Stanković drugi najuspešniji Zvezdin trener u Evropi posle Barija, ispred samo Milojević

Vreme čitanja: 6min | ned. 29.08.21. | 10:05

Deki se duplom pobedom protiv Kluža izjednačio sa Slavoljubom Muslinom, iza sebe ostavio Kosanovića, Pižona, Robija...

Dok se evropske kvalifikacije ne završe ili Crvena zvezda makar ne osigura učešće u nekom međunarodnom takmičenju - od ove sezone put do grupa olakšan je uvođenjem Lige konferencija - na Marakani su napeti kao strune. Ta svakodnevna tenzija koja se oseća u vazduhu širom kompleksa prepoznatljivog svim fudbalskim zaljubljenicima može se uporediti samo sa atmosferom koja se stvara u nedelji večitog derbija. Samo što je interval kada su u pitanju evropske kvalifikacije neuporedivo duži.

Dva meseca neprekidnog stresa rezultirala su petim učešćem zaredom Crvene zvezde u evropskim takmičenjima, drugim uzastopnim plasmanom u Ligu Evrope - trećim ukupno, uz dve Lige šampiona - i drugom jeseni na međunarodnoj sceni koju je crveno-belima doneo Dejan Stanković.

Izabrane vesti

Evropa stanuje na Marakani ili bolje rečeno, Crvena zvezda je postala stalni stanovnik u Evropi. Nekada su se crveno-beli uoči početka kvalifikacionih ciklusa nadali da će ih zapljusnuti sladunjavi miris Lige šampiona ili Lige Evrope, a klupsku kasu popuniti evropske novčanice i obezbediti joj spokoj. Od dolaska Vladana Milojevića, a potom i ustoličenja Dejana Stankovića na klupu crveno-belih, čelni ljudi kluba i navijači više ne strahuju hoće li Crvena zvezda šetati međunarodnom pistom i tokom jeseni, već je jedina dilema u kom će se takmičenju pod okriljem UEFA obreti.

Strahovalo se na najvećem srpskom stadionu prilikom odlaska Vladana Milojevića, čoveka koji je bio nepogrešiv u evropskim kvalifikacijama i kojeg su zbog toga pristalice crveno-belih prozvale “kraljem kvalifikacija”, zadržati kontinuitet igranja u evropskim takmičenjima. Sigurno su se osećali u Zvezdi dok je Milojević boravio na klupi, jer su dvomeči u letnjem periodu kao stvoreni za njega. Udario je temelje, poprilično čvrste jer su crveno-beli pod njegovom komandom “nabildovali” koeficijent, a to im je donelo bolji status i lakši put do evropskih grupa. Po njegovom odlasku, Zvezdan Terzić i njegovi saradnici odlučili su se za trenera bez iskustva. Posle dva ciklusa kvalifikacija utisak je da greške nema: napravljen je odličan izbor. Gde je Vladan Milojević stao, Dejan Stanković je nastavio. 

Srpski šampion i petu godinu u grupnoj fazi evropskih takmičenja - malo ko se tome nadao posle onog Đurđevdana i gubitka titule na Krovu. Iz ove perspektive poprilično je daleko, mnogima je sećanje na prvenstveni krah počelo da bledi zbog uspeha koji su od tada preplavili Marakanu. Titule u nizu, dugo čekana dupla kruna, dva evropska proleća, bacanje Liverpula na kolena, uterivanje straha u kosti Milanu na San Siru... Praktično sve ono na šta se zaboravilo kako izgleda do Milojevića i Stankovića.

Istina, u tom periodu briljantnih dostignuća bilo je povremenih spoticanja koja nije trebalo da se dogode - eliminacija od Omonije na Kipru protekle sezone, te ispadanje od Šerifa ove - ali i nekih apsolutno nedopustivih izdanja u grupnoj fazi Lige šampiona. Ipak, kada se sve stavi na papir, glavni utisak je da je Crvena zvezda postala standardan učesnik evropskih takmičenja, kao i da je uspostavljena dominacija u domaćin okvirima. To je ono čemu su na Marakani priželjkivali.

Tokom tri sezone pod vođstvom Milojevića, Zvezda je bila besprekorna u evropskim kvalifikacijama. Igrala je dvomeče 12 puta i svih 12 puta prošla, što će se dugo prepričavati i analizirati. Teško je, ipak, oteti se utisku da je Zvezdi pod njegovom palicom nedostajalo više pobeda. Zaustavio se prethodni trener na 14 trijumfa, a Zvezdu je u Evropi vodio 44 puta. U prvoj sezoni ostvario je sedam pobeda, u naredne dve isto toliko, što je pokazatelj razlike između Lige Evrope i Lige šampiona. Milojević zna da igra na rezultat, zato su kvalifikacije za njega bile poslastica. Često je Zvezda prolazila u narednu rundu zbog gola u gostima uz dva nerešena ishoda ili posle produžetaka, nekad i penala, ali se to ne vodi kao pobeda u Evropi. 

Dejan Stanković  nema poput Vladana Milojevića savršen učinak u kvalifikacijama - otežavajuća okolnost po mladog stručnjaka za prošlogodišnji ciklus bilo je igranje samo jednog meča - ali bivši as Intera i Lacija ne gaji fudbalsku filozofiju koju gaji "fudbalski Klark Kent", a koja i te kako ima prođu u letnjim bitkama. Od dolaska Dejana Stankovića na klupu crveno-belih učestala pojava u evropskim susretima postale su goleade. Čak tri puta je Stankovićeva Zvezda spakovala protivnicima pet komada (Evropa 5:0, Slovan Liberec 5:1, Kairat 5:1), a malo je nedostajalo da se slično provede i Kluž (4:0 u Beogradu). Stanković je na taj način ušao u istoriju - postao je prvi koji je upisao tri petarde na međunarodnoj sceni.

Takođe, Zvezda je trijumfom u Transilvaniji posle više od tri godine ostvarila duplu pobedu u kvalifikacijama. Prethodno su crveno-beli za vreme Milojevića dva puta tukli Suduvu (to im je u kvalifikacijama pošlo za rukom samo još protiv praške Sparte). I Stanković i Milojević su jednog rivala u grupnoj fazi nadigrala dva puta samo jednom - obojica u Ligi Evrope. U sezoni 2017/2018 Crvena zvezda je dva puta bila bolja od Kelna, dok je u protekloj dva puta savladan Gent.

Nije mnogo bilo potrebno Dejanu Stankoviću da ponovi neke uspehe Vladana Milojevića. Polazna pozicija bila je bolja, a ove jeseni bi Stanković mogao u još nekim parametrima da se približi Milojeviću, pa čak ga i prestigne. Reč je o broju pobeda na međunarodnoj sceni.

Prethodnici poslednja dva Zvezdina trenera ni izbliza se ne mogu pohvaliti da su bili uspešni kao pomenuta dvojica, o čemu svedoče statistički podaci. Vladan Milojević je najuspešniji trener Crvene zvezde po broju pobeda u Evropi (14) u poslednjih 25 godina. Ali, Dejan Stanković sve je bliži tom učinku. Mogao bi da ga izjednači koliko ove sezone pošto crveno-beli imaju još šest zagarantovanih evropskih duela, a Stanković pet pobeda manje od Milojevića.

Sve do pobede Crvene zvezde u Kluž-Napoki, Slavoljub Muslin bio je prvi pratilac Vladana Milojevića devet trijumfa na 21 meču. Od te večeri više nije usamljen i, verovatno, neće se dugo zadržati na tom mestu, jer izvesno je da će crveno-beli pod komandom Dejana Stankovića u grupnoj fazi Lige Evrope protiv Brage, Ludogoreca i Midtjilanda “ubrati” još koji trijumf. Iako to mnogi ne slute, treći na listi je Milorad Kosanović koji je Zvezdu na evropskim utakmicama predvodio 18 puta, a slavio osam. I Muslin i Kosanović su na klupi crveno-belih boravili dva puta, a prvi mandati mogu se okarakterisati kao uspešniji. 

21.00: (8.50) ČUKARIČKI (4.50) CRVENA ZVEZDA (1.40)

Slaviša Stojanović uspeo je da prekine crnu serije Zvezde u domaćim okvirima i vrati titulu na Marakanu, ne i da pred početak sezone krunisane titulom vrati klub na evropsku mapu. Radovao se samo jednom u četiri utakmice, ali bilo je i onih sa slabijim učinkom poput Ratka Dostanića i Zdenjeka Zemana. I Aleksandar Janković jedan je od onih poput Dostanića i Zemana koji su trenirali crveno-bele u Evropi, a nisu iskusili slast pobede. Pod njegovim vođstvom Crvena zvezda je zabeležila dva neuspeha u grupnoj fazi UEFA kupa, u sezoni 2007/08, te nesrećno ispala od Bordoa u drugom mandatu. Janković je uoči meča sa Žirondincima nasledio Roberta Prosinečkog, a ni Veliki žuti nije uspeo da sa Zvezdom u evropskim takmičenjima ostvari zapaženiji učinak, mada će meč protiv letonskog Ventspilsa na Marakani ostati upaćen kao jedan od najubedljivijih Zvezdinih trijumfa u evrokupovima (7:0). Prosinečki se zaustavio na tri pobede iz osam pokušaja. Po broju pobeda na međunarodnoj sceni iza Milojevića, Stankovića, Muslina i Kosanovića je Vladimir Petrović Pižon, koji ih je sakupio pet na 14 utakmica.

Najranije ispadanje iz evropskih takmičenja dogodilo se Zvezdi nakon sezone 2014/15. za koju joj nije izdata licenca za učešće u Evropi zbog dugovanja. Kairat je eliminisao je u prvom kolu kvalifikacija za Ligu Evrope eliminisao tim Miodraga Božovića, pa je crnogorski stručnjak ostao na samo dva slavlja iz osam utakmica. Zapaženiji učinak u proteklih 25 godina nisu imali ni Miroljub Ostojić, Boško Đurovski, Dušan Bajević, Ljupko Petrović i Zoran Filipović

UČINAK ZVEZDINIH TRENERA U POSTBARIJEVSKOJ ERI

Milojević 14 pobeda (44 utakmice)

Stanković 9 (18)

Muslin 9 (21) 

Kosanović 8 (18) 

V. Petrović 5 (14) 

Prosinečki 3 (8) 

Zenga 3 (8) 

Filipović 3 (8) 

Ostojić 2 (3) 

Bajević 2 (4) 

Lj. Petrović 2 (7) 

Božović 2 (8) 

Đurovski 1 (2) 

Stojanović 1 (4) 

Zeman 0 (2)

Dostanić 0 (3)

Janković 0 (4)

NAPOMENA: Računat je samo učinak u Evropi od 1995. godine i povratka Crvene zvezde na međunarodnu scenu.


tagovi

FK Crvena zvezdaLiga šampionaLiga EvropeDejan StankovićVladan Milojević

Obaveštavaj me

FK Crvena zvezda

Izabrane vesti / Najveće kvote


Ostale vesti


Najviše komentara