Stanković pre meča sa Šturmom (Foto: Starsport)
Stanković pre meča sa Šturmom (Foto: Starsport)

Stankovićev nagoveštaj seče: Mogu da idu Pavkov, Kanga, Degenek...

Vreme čitanja: 5min | pet. 09.07.21. | 10:02

U istom košu i Aleksa Vukanović, neizvesna sudbina i Željka Gavrića...

Bilo je više belih nego crnih nijansi tokom priprema Crvena zvezda u Austriji. Srpski šampion je u dobrom delu kontrolnih utakmica izgledao sigurno, trkački potentno, uigrano i – spremno. Na sve što je radio tim Dejana Stankovića u vazdušnoj banji nedaleko od Graca malu senku bacio je Šturm u generalnoj probi za srpskog šampiona. Trećeplasirani tim austrijskog prvenstva u prošloj sezoni delovao je u prvom delu meča protiv Crvene zvezde kao Salcburg. Trkom, tempom i agresijom sa kojom se ne suočavaju u domaćem prvenstvu, nekadašnji učesnik Lige šampiona, mučio je crveno-bele i ogolio neke vidljive mane. Što je za Dejana Stankovića u krajnjoj oceni vrlo dobro.

Izabrane vesti

Istina, mladi stručnjak se odlučio da na meču sa Šturmom i pored neuigrane odbrane isproba formaciju sa trojicom štopera, gde je centralna uloga bila namenjena Aleksandru Dragoviću. On je položio test, ostali iz defanzivnog reda nisu. Uključujući i krucijalni dvojac iz manevra Veljka Nikolića i Sekua Sanogoa. Istina je da je u atmosferi takmičarskog meča suđenje bilo kriminalno, i da su crveno-beli bili prebijeni kao volovi u kupusu. Utakmica je u jednom trenutku bila na ivici regularnosti, i dobro je što je završena bez ozbiljnijih povreda.

Sve to na jednu stranu, na drugu da ide već apostrofirana činjenica da je Stanković utakmicu sa Šturmom iskoristio za neke taktičke inovacije, jer zato i pripreme služi. Ujedno, poslavši nedvosmislenu poruku upravi ko mu u narednom periodu nije potreban u preglomaznom rosteru za novu sezonu.

Možda je u pitanju slučajnost, sitna povreda ili umor izazvan dvonedeljnim pripremama, ali među 22 imena koji nisu dobila šansu u sudaru sa Šturmom nije bilo mesta za Miloša Degeneka, Gelora Kangu, Aleksu Vukanovića i Milana Pavkova.

Mnogo se već priča o statusu junaka iz Salcburga i standardnog reprezentativca Australije Miloša Degeneka. Deluje da se do ovog leta standardan štoper srpskog šampiona ne uklapa u filozofiju i novi tim Dejana Stankovića. I da će u slučaju da ostane u Ljutice Bogdana imati marginalnu ulogu. Čak ni formacija sa trojicom štopera nije bila dovoljna Degeneku da dobije priliku u poslednjem testu. Pored neprikosnovenog Dragovića, ideja sportskog sektora je da se kao levi štoper isforsira Srđan Babić. Biće ro rizik koji su Stanković i direktorski tandem preuzeli na sebe, obzirom da bivši mladi reprezentativac Srbije mora da popuni kopačke Nemanje Milunovića. A to će biti jako, jako teško. Ispred Degeneka je i Radovan Pankov, očekuje se da zbog statusa bonus igrača šansu dobija i Strahinja Eraković.

Degenek će morati da čeka ili se nada prodaji. Ali karakter momka iz Knina nebrojeno puta je tokom dosadašnjeg mandata bio na testu. I uvek je izlazio kao pobednik.

STANKOVIĆ JE OPROSTIO KANGI, ALI NIJE ZABORAVIO

Minimiziranje uloge Miloša Degeneka nije nikakva novost kada je reč o hroničarima dešavanja u Crvenoj zvezdi, ali nepojavljivanje Gelora Kange u bitnim momentima svakako – jeste. Imali su Dejan Stanković i reprezentativac Gabona odnos pun uspona i padova tokom prošle sezone. Oprostio mu je šef stručnog štaba neprofesionalizam u Liberecu i loše ponašanje u svlačionici. Oprostio, ali očigledno ne i zaboravio. Jer se i u decembru pričalo da će Kanga biti vraćen u tim, ali da će dok traje Stankovićev mandat igrati sa žutim kartonom, i da ga još jedna greška može koštati ozbiljnog statusa. Jedan od najboljih Zvezdinih asistentata u prošloj sezoni tokom priprema u Austriji odigrao je svega 115 minuta. Počeo je samo meč sa Arđešom kada je Dejan Stanković najviše promešao karte. Jasan pokazatelj ne baš reprezentativnog statusa.


Jedina povoljna okolnost za Gelora Kangu je činjenica da se Dejan Stanković nalazi na „ničijoj zemlji“, kada je reč o tandemu centralnih vezista. Oscilirao je Seku Sanogo (uspeo da napravi tri penala), Veljko Nikolić je na transfer listi, mada je protiv Šturma napravio niz velikih grešaka, baš kao i Njegoš Petrović. Sa druge strane Nenad Krstičić još nije u ritmu, dok na vrata tima kuca Petar Stanić, javno pohvaljen od strane Zvezdinog šefa stručnog štaba. Taj vakum Gelor Kanga bi mogao da iskoristi i ponovo se nametne kao rešenje, posebno što Gabonac ima mnogo fanova u i izvan kluba.

Kada je na gornjoj granici mogućnosti Gelor Kanga je bez premca u veznom redu Crvene zvezde. Ali iza sebe ima sezonu punu oscilacija, posebno kada je reč o ponašanju, pa se Stankovićevi potezi mogu podvesti i kao pokušaj dodatnog disciplinovanja bivšeg člana Sparte iz Praga. Mada je već klupska uprava dala mandat jednom beogradskom menadžeru da radi na prodaji Gelor Kanga u Al Ain za miliona i po evra.

Čudne stvari se dešavaju i oko Milana Pavkova. Imao je gorostas iz Begeča vrlo problematičan odnos sa Stankovićem na početku mandata bivšeg člana Intera i Lacija. Izgledao je prilično melanholično, do te mere da se niko od štopera u Superligi nije bojao Milana Pavkova. Ali proleće za nama donelo je preokret kada je u pitanju junak velikih evropskih rezultata. Počeo je redovno da igra i trese mreže, sve je nagoveštavalo najbolji period u karijeri Milana Pavkova. Oni koji ga bolje poznaju tvrde da je postao nikada veći profesionalac, i da je promenio pogled na život od kada je u braku i čeka prinovu. Ali u Austriji je bio neubedljiv za 115 minuta na terenu. Ne da nije postigao pogodak, nego gotovo da nije ušao u šansu.

PAVKOV ŽRTVA KRSTOVIĆEVOG RASTA, NIJE UŠAO U ŠANSU ZA 115 MINUTA

I moguće je da Milan Pavkov postane žrtva igračkog rasta Nikole Krstovića. Mladi Crnogorac je postigao dva gola, promašio tri kolosalne prilike protiv Arisa i Šturma, ali je napunio oko. Promenio je tok meča na generalnoj probi, doneo stabilnost i snagu u Zvezdin napad u Gracu i vidno rasteretio Ivanića i Kataija. Deluje da bi mogao da bude prvi bonus i starter dok Luis Dioni ne uđe u ritam.

U istom košu je junak protiv Jang Bojsa Aleksa Vukanović, čovek koji je bio Stankovićev džoker u prošloj sezoni. Problema sa minutažom mogao bi da ima i Željko Gavrić, koji je u slobodnom padu još od prošlog leta i u psihološkoj krizi. Nalik onoj koju je imao Mirko Ivanić.

Kako bilo, pred Dejanom Stankovićem su dani velikih odluka. Sezona je predd vratima, potrebno je utegnuti odbranu i formaciju sa trojicom štopera. I možda istrajati na odlukama koje su se krčkale u Austriji. Moraće i da mu pomogne uprava kluba.

"Sve što smo poželeli smo doveli. Prelazni rok bio dobro ciljan, prilagođen budžetu, svemu. Doveli smo dobre igrače. Dioni malo kasni s pripremama, Nena isto tako, Dragović će za koji dan biti 100 odsto u fulu. Treniramo sve koji mogu da stanu na teren, stvar je samo organizacije. Da, treba da se radi na 'izlasku', odnosno izlaztnim transferima, ali to je posao kluba, moje je da treniram momke", rekao je po završetku meča Dejan Stanković.



tagovi

Dejan StankovićMiloš DegenekGelor KangaMilan PavkovAleksa Vukanović

Izabrane vesti / Najveće kvote


Ostale vesti


Najviše komentara