Foto: Starsport
Foto: Starsport

Stankovićevo rešenje za ofanzivu Kairata: Zvezda protiv Kazahstanaca sa tri štopera

Vreme čitanja: 3min | uto. 20.07.21. | 10:44

Taktičke promene crveno-belih pred evropsku premijeru

Pet dana nakon superligaške premijere Crvena zvezda će otvoriti novo poglavlje i na internacionalnoj sceni, a susret sa Kairatom u Almatiju (sreda, 16 časova) biće prilika da Dejan Stanković isproba varijacije uigravane tokom letnjih priprema u Austriji.

Taktičke zamisli stratega šampiona Srbije u kontrolnim duelima nagovestile su da će crveno-beli izazove u aktuelnoj takmičarskoj godini dočekati sa više opcija kada su u pitanju stil igre i formacija, a glavnu promenu trebalo bi da predstavlja transformacija Zvezde u formaciju 3-4-2-1 u pojedinim duelima.

Izabrane vesti

Stanković je namerio da sa tri štopera i znatno gušćom defanzivom i veznim redom spreči napadačke zamisli rivala i uspostavi dominaciju na sredini terena, što je testirao u generalnoj probi protiv Šturma (1:1), a zvanična premijera novog sistema crveno-belih očekuje se već sutra u Almatiju od 16 časova.

Ideja stručnog štaba Zvezde je da na megdan šampionu Kazahstana kao štoperski trio ispred Milana Borjana izađu Radovan Pankov, Aleksandar Dragović i Srđan Babić, te će se ofanziva Kairata naći pred istim iskušenjem kao i sparing rival iz Graca pre dve nedelje. Trojici centralnih bekova pomoć u defanzivi po boku bi trebalo da predstavljaju Milan Gajić i Milan Rodić, doduše sa znatno ofanzivnijim ulogama u odnosu na one koje imaju u formaciji 4-2-3-1, dok će dvojica centralnih veznih igrača imati zadatak da timu donesu kompaktnost.

Centralni dvojac crveno-belih imaće veoma zahtevnu ulogu kako u defanzivi tako i u realizaciji ofanzivnih ideja Dejana Stankovića, a promena sistema trebalo bi da se u najvećoj meri odrazi upravo na srce terena s obzirom na to da je svrha rotacije upravo da se osujeti razigravanje kazahstanskog veznog reda i napadača. Odgovorna uloga da spreče Abikena, Kosovića i Poljakova da kreacijama razigraju Vagnera Lava i Kantea trebalo bi da uz pomenute defanzivce pripadne Sekuu Sanogu i Nenadu Krstičiću, tandemu koji je držao konce Zvezdine igre u svojim rukama protiv Šturma, ali i u prvom kolu Superlige kada je gost na stadionu Rajko Mitić bila Vojvodina.

Klub iz Almatija upravo u poslednjoj utakmici na međunarodnoj sceni pokazao je u kojoj meri može da bude opasan kada mu se ostavi prostor da se razigra na sredini terena što je na svojoj koži osetio Makabi iz Haife. Inferiorna igra na sredini terena izraelski tim koštala je poraza (0:2) i eliminacije iz kvalifikacija, a pogoci Lava i Abikena na najbolji način pokazali su glavne ofanzivne adute Kairata.

Nova formacija trebalo bi da donese čvrstinu u igri crveno-belih, međutim daleko od toga da Stanković ima nameru da se odrekne ofanzive gde će sve oči biti uprte na tandem ofanzivnih vezista Mirka Ivanića i Aleksandra Kataija čiji će zadatak biti da uz najisturenijeg El Fardu Bena donesu crveno-belima što povoljniji ishod pred revanš u Beogradu. Uigrani dvojac imaće pred sobom visoka očekivanja s obzirom na standarde koje su postavili u prethodnom periodu i činjenicu da su prethodne sezone bili udarne igle crveno-belih (zajedno postigli 38 pogodaka), dok će se Ben, posle dužeg vremena ponovo prinudno naći u ulozi špica, usled problema koje Zvezda ima na poziciji devetke pre svega zbog forme klasičnih centarfora.

Podsetimo, taktička promena koju Stanković ima nameru da primeni u Kazahstanu nije nepoznata crveno-belima imajući u vidu da se strateg šampiona Srbije na formaciju sa tri štopera opredelio i u susretu sa Milanom odigranom u Beogradu kada su poslednji bedem ispred borjana činili Pankov, Degenek i Milunović.

Projektovani sastav Crvene zvezde (3-4-2-1): Borjan - Pankov, Dragović, Babić - Gajić, Krstičić, Sanogo, Rodić - Ivanić, Katai - Ben.



tagovi

FK Crvena zvezdakvalifikacije za Ligu šampionaDejan StankovićKairat

Izabrane vesti / Najveće kvote


Ostale vesti


Najviše komentara