Luis Suarez (©Reuters)
Luis Suarez (©Reuters)

Suarez i Gremio brane kartu za Kopa Libertadores

Vreme čitanja: 5min | sre. 18.10.23. | 22:24

U najviše društvo želi i Atletiko Paranaense, naročito u godini kada slavi 100. rođendan

Vreme je za igru. Posle pauze koja je usledila kod većine prvenstava u državama Južne Amerike, a kojom je Međunarodna fudbalska federacija rezervisala termine za odigravanje kvalifikacionih utakmica za Svetsko prvenstvo 2026. godine, duel između Gremija i Atletiko Paranaensea označiće nastavak elitnog nadmetanja i početak dnevnog reda 27. sedmog kola brazilske Serije A. Meč je na programu noćas od 23.55 po srednjoevropskom vremenu na Arena do Gremio, u Porto Alegreu i predstavljaće direktan okršaj za mesto koje naredne sezone vodi direktno u grupnu fazu Kopa Libertadores.

Pauza u Brazilu došla je u dobrom trenutku za Gremio, odmah posle poraza u gradskom klasiku od Internasionala, tako da je bilo dosta vremena da Trikolori zaleče zadobijene rane i konsoliduju se za nastavak takmičenja. Pored pokušaja da se oporavi niz povređenih igrača, posebno u sektoru veznog reda, Furasao je nedavno takođe izgubio klasik protiv Koritibe. Remi koji je potom usledio u utakmici sa Red Bul Bragantinom samo je kupio vreme u pokušaju da se tim vrati na pravi put.

Izabrane vesti

Kao što se i očekivalo, posle poraza sa 2:3 u klasiku od Internasionala došlo je do krize u Gremiju. Posle okršaja održanog 8. oktobra na Beira Riju, trener Renato Gaušo nije se pojavio na obaveznoj konferenciji za medije. Iskusni stručnjak odmah po završetku utakmice otputovao je u Rio de Žaneiro, gde je imao lične obaveze. Noviniari su zbog toga javno kritikovali stratega, i takvo ponašanje okarakterisali kao način da se skrene pažnja sa neuspeha koji je u praksi sahranio ionako male šanse koje je tim imao da se upusti u boru za titulu. Posle još nekoliko dana slučaj je provlačen kroz razne medije, a stvar se na kraju završila bez ikakve kazne od strane fudbalskog saveza Brazila.

Opšte gledano, na kraju je cilj i postignut, ako je zaista bila namera da se skrene pažnja sa neuspeha protiv njihovog najvećeg rivala. Sa 44 osvojena boda iz 13 pobeda, pet remija i osam poraza, Gremio trenutno zauzima treće mesto na tabeli Serije A, 11 bodova ispod lidera Botafoga. Njihov održiv cilj za poslednji deo turnira je da pokušaju da ostanu u zoni pristupa i ostvari direktno mesto u grupnoj fazi Kopa Libertadores da Amerika 2024. godine. Trikolori imaju isti učinak, ali bolju gol-razliku u odnosu na Palmeiras koji je četvrti i Flamengo koji zauzima petu poziciju i prvi je tim van mesta direktnog plasmana u Kopa Libertadores.

23.55: (2,00) Gremio (3,40) Atletiko PR (3,90)

Pošto je od sredine septembra u proseku primala dva gola po utakmici, ekipa Renata Gauša sada ima lošiji odbrambeni učinak od bilo kog tima van najboljih šest na tabeli, a čak ni prisustvo urugvajskog velikana Luisa Suareza na čelu navale ne može da pokrije takve nedostatke. Kao domaći tim, Gremio održava identični standard, gde je takođe treći na rang listi i od mogućih 39 poena koliko je imao u opticaju, osvojio je čak 32 iz deset pobeda, dva remija i sa jednim pretrpljenim porazom, uz 26 postignutih i 10 primljenih golova.

Sa druge strane, ne samo da Atletiko Paranaense može da preskoči svoje domaćine na tabeli pobedom u noćašnjem okršaju, već će dobiti i osvetu za poraz kod kuće sa 2:1 u majskom meču. Deset dana posle nerešenog rezultata 1:1 protiv Bragantina, koji je nastavio njihov niz bez pobede od početka oktobra, Atletiko će se vratiti sa pauze uzastopnim gostujućim utakmicama. Posle putovanja na Areni do Gremio, u subotu će se suočiti sa prvoplasiranim Botafogom.

Sa dve pobede i jednim porazom iz poslednjih pet mečeva Furasao zauzima osmo mesto u Seriji A, ali je i dalje u velikoj borbi za prve četiri pozicije. Otkako je u junu preuzeo dužnost od prethodnika Paula Ture, trener Atletika Vesli Karvaljo doveo je klub iz Parane do osam pobeda, sedam remija i šest poraza, tako da je doslednost sastojak koji nedostaje tokom ovogodišnje kampanje. Pošto je eliminisan na penale od autsajdera Bolivara u osmini finala Kopa Libertadores, Karvaljo zna da je povratak u najveće klupsko takmičenje Južne Amerike neophodan, naročito u godini jubileja. Furasao krajem marta 2024. proslavlja vek postojanja. Otuda se očekuju bolji rezultati.

Pored odsustva napadača Vitora Rokea, koji je ove sezone postigao 11 golova, sedam više od najbližeg saigrača, za noćašnji okršaj zbog povrede neće biti ni Agustin Kanobio, jer je Urugvajac prethodne noći nastupao za nacionalni tim u pobedi nad Brazilom od 2:0. Tomas Kuelo bi stoga trebalo da zameni desni bok, dok bi trener trebalo ponovo da računa centralnog defanzivca i kapitena ekipe Tijaga Helena pošto je odslužio suspenziju u meču protiv Bragantina.

U međuvremenu, očekuje se da će šef Gremija Renato Gaušo imenovati istu zadnju liniju i treću uzastopnu utakmicu, uprkos tome što je tri puta kapitulirala u derbiju „Grenala“. Kapiten Pedro Žeromel će voditi odbrambenu jedinicu domaćina, uz sebe će imati Valtera Kanemana, Reinalda Manolea, Pedra Žoaa. Trikolori imaju i izvesne probleme koje treba da reše u veznom redu, pošto Matijas Vilasanti ostaje na dužnosti u reprezentaciji Paragvaja, dok se Felipe Karbaljo bori sa problemom karlice, a Lukaš Mila je izostavljen do kraja sezone zbog povrede kolena. Luis Suarez, najbolji strelac ekipe sa 10 golova i ovoga puta predvodiće napad Gremija, iako bi uskoro mogao da napusti Porto Alegre i ode u MLS, gde bi se potencijalno pridružio Interu iz Majamija nekolicini bivših saigrača iz Barselone.

Osim što je već pobedio u Koritibi, Gremio takođe pokazuje značajnu superiornost u odnosu na Atletiko Paranaense. S obzirom da je tim iz Rio Grandea pobedio u 10 od 13 utakmica koje je u dosadašnjem toku Serije A odigrao pred svojom publikom, odnosno pet puta uzastopno u šampionatu, jasno je da nosi epitet favorita. Pritom, na suprotnoj strani ima protivnika koji se suočava sa mnogim poteškoćama da ostane konkurentan.

BRAZIL 1 – 27. KOLO

Sreda

23.55: (2,00) Gremio (3,40) Atletiko PR (3,90)

Četvrtak

01.00: (3,05) Amerika Mineiro (3,35) Botafogo (2,35)

01.00: (2,45) Koritiba (3,10) Kujaba (3,15)

02.30: (2,10) Baija (3,35) Internasional (3,60)

02.30: (3,25) Gojas (3,15) Sao Paulo (2,35)

02.30: (2,30) Vasko da Gama (3,30) Fortaleza (3,20)

23.55: (3,20) Kruzeiro (3,30) Flamengo (2,30)

23.55: (2,00) Palmeiras (3,35) Atletiko Mineiro (4,00)

Petak

01.00: (3,00) Santos (3,30) Bragantino (2,40)

02.30: (1,65) Fluminense (3,60) Korintijans (5,80)

***kvote su podložne promenama

Piše: Đorđe RADONJIĆ


tagovi

Brazil 1Brazilska Serija AGremioAtletiko Paranense

Izabrane vesti / Najveće kvote


Ostale vesti


Najviše komentara