Fudbaleri Napolija (©Reuters)
Fudbaleri Napolija (©Reuters)

Subota u Seriji A: Napoli, kucni ako si živ

Vreme čitanja: 6min | sub. 16.12.23. | 12:59

Gori pod Vezuvom, šampion mora da pobedi Kaljari (18.00)

(Od dopisnika MOZZART Sporta iz Rima)

Skroman subotnji progam u Seriji A. Najvažniji meč se igra u Napulju gde se očekuje od tima Valtera Macarija da se pokrene i prekine seriju poraza i loših rezultata u Seriji A. U Torinu žele da nastave niz pobeda na domaćem terenu posle trijumfa nad Atalantom i Sasuolom. Vanja Milinković- Savić je u odličnoj formi, a Ivan Ilić je sve bolji iz nedelje u nedelju.

Izabrane vesti

Napoli je izgubio samo jednom u poslednja 24 okršaja sa Kaljarijem. Jedini poraz se dogodio pre četiri godine u Napulju (gol Lukasa Kastra za 0:1). Međutim, poslednja dva od tri odigrana meča u Seriji A su završena bez pobednika. Kuriozitet je da su Napoli i Kaljari vezali dva remija pre 13 godina kada je na klupi Azura sedeo Valter Macari.

Napoli ima katastrofalan učinak na “Maradoni” u Seriji A. Samo sedam bodova na sedam utakmica. Štaviše, šampion Italije na poslednja četiri meča na svom stadionu je osvojio samo jedan bod, remi i tri poraza. Praktično od kraja septembra, pobeda nad Udinezeom, Napolitanci nisu osetili slast prvenstvene pobede na svom terenu.

Kaljari na gostovanjima ima vrlo mršav učinak. Dosada su u prvenstvu samo dva puta izbegli poraz na Apeninskokm poluostrvu, protiv Sasuola i Torina, uz pet poraza.

Sardi su specijalisti za vratolomne završnice mečeva. Ranijerijev tim je uz Murinjovu Romu postigao najviše golova u poslednjih pet minuta, čak šest, od kojih su četiri realizovana u sudijskoj nadoknadi vremena. Štaviše, Kaljari je skoro pa polovinu bodova osvojio posle 90. minuta igre, šest od 13.

Pažnja na Viktora Osimena. Nigerijac se odblokirao protiv Sportinga iz Brage u Ligi šampiona a u prethodna tri sudara sa Kaljarijem u kojima je učestvovao uvek je tresao mrežu.

Trener Valter Macari, pored defanzivne linije koja je i dalje problematična zbog odsustva levih bekova (Olivera i Mario Rui su povređeni) moraće da reši i rebus na sredini terana. Zjelinski ne stoji najbolje sa zdravljem, Elmas je van stroja zbog povrede, Kajuste je rovit tako da će najverovatnije u veznoj liniji igrati Gaetano.

U Kastel Volturnu očekuju od Hviče Kvarchelije da se razogoropadi večeras. Gruzin je protiv Intera, Empolija i Juventusa imao kolosalne šanse da promeni sudbinu Napolija u ovom prvenstvu i sve ih je promašio. Trener Macari je prethodnih dana radio posebno na psihološkom planu sa Gruziinom.

Kaljari je izašao iz tunela povreda što se vidi i po rezultatima: u poslednjih šest kola osvojio je deset bodova, tri boda više od Napolija u istom periodu. Trener Klaudio Ranijeri će imati slatke muke da rasporedi napadačke snage imajući u vidu na raspolaganju Lapadulu, Pavoletija i Petanju. Lapadula je starter, Pavoleti specijalac za golove u finišu mečeva, a Petanja je sa svakim klubom čiji je dres nosio postigao gol protiv Napolija, inače svog bivšeg kluba.

NAPOLI 4-3-3: Meret - Di Lorenco, Rahmani, Huan Žesus, Natan - Angisa, Lobotka, Gaetano - Politano, Osimen, Kvarchelija

KALJARI 4-3-1-2: Skufet - Nandez, Goldaniga, Dosena, Auđelo - Makumbo, Prati, Jankto - Viola - Lapadula, Luvumbo

TORINO - EMPOLI (20.45)

Torino se nalazi u uzlaznoj formi. Gazda kluba Urbano Kairo je svoje zadovoljstvo dosadašnjim tokom šampionata pokazao i ponudom treneru Ivanu Juriću da produže saradnju.

U poslednjih šest kola Granate su osvojile 11 bodova, izgubili su samo od Bolonje, uz to vezali su dve pobede na svom terenu i dva meča bez primljenog gola. Da nije došlo do čarke između Vanje Milinkovića-Savića i Jurića pred meč sa Bolonjom, Torino verovatno ne bi izgubio ni na Dal’Ari budući da su golovi domaćina bili plodovi kikseva rezervnog golmana Đemela.

Empoli neće biti lak protivnik jer tim Aurelija Andreacolija je specijalista za gostovanja. Na poslednja četiri su osvojili sedam bodova, pobedivši Napoli i Fjorentinu. Istovremeno, Empoli je u poslednja četiri kola izgubio samo od Sasuola u ringišpil meču završeno 3.4.

Inače, svaki drugi meč Torina i Empolija se završeva remijem (11 od 22). Pored tog podatka još više izaziva pažnju činjenica da je Empoli sedam puta osvojio sva tri boda u duelu sa Granatama dok je večerašnji domaćin samo u četiri navrata izašao kao pobednik. Međutim, u poslednjih osam odmeravanja snaga, Torino je samo jednom izgubio od Empolija i to pre četiri i po godine na Kastelaniju.

Jurić je posebno zadovoljan na svoju odbranu. Milinković je ušao u dobru formu, a Tameze se od nužnog rešenja zbog povrede defanzivaca pretovrio u pouzdani deo odbrambenog trojnog bedema. Naravno, ključna figura je sveži reprezentativac Italije Bonđorno.

U timu domaćina ćemo videti i Ivana Ilića od prvog minuta, dok bi Nemanja Radonjić mogao da dobije šansu u drugom poluvremenu.

Empoli je došao u Torino prilično oslabljen. Andreacoli je morao da ostavi kod kuće zbog povreda Kaputa, Kovalenka, Berežinskog, Guarina, i Pecelu.

TORINO 3-4-2-1: Milinković - Tameze, Bonđorno, Rodrigez - Belanova, Lineti, Ilić, Vojvoda - Vlašić, Sanabrija - Zapata

EMPOLI 4-3-2-1: Beriša - Ebuehi, Ismajli, Luperto, Kakače - Facini, Grasi, Maleh - Kambijagi, Kančelijeri - Špendi

LEĆE - FROZINONE (15.00)

Na stadionu Via del Mare u Lećeu se igra personalni derbi dva velika prijatelja, zemljaka iz Abruca koja i danas, kad god nađu slobodnu priliku odigraju partiju padla, omiljeni hobi Roberta D’Averse i Euzebija Di Frančeska. Leće i Frozinone su mnogo bolje startovali u ovom šampionatu nego što se očekivalo i nalaze se na pristojnoj udaljenosti od zone ispadanja.

Današnji meč će biti i istorijski jer se dva tima prvi put sreću u Seriji A. U Seriji B Salentini imaju daleko bolji skor od Čočara, šest pobeda uz dva remija i dva poraza. Ali, Leće ne zna za pobedu u tekućem prvenstvu od septembra. Radovali su se poslednji put osvajanju tri boda protiv Đenove, od tada deset mečeva na kojima su šest puta remizirali i četiri puta izgubili.

Leće veoma teško gubi u ovoj sezoni, o čemu svedoči i tip poraza. Izgubili su sa golom razlike do Rome, Torina i Juventusa a samo ih je Napoli dobio ubedljivo sa 4-0.

Frozinone ima problem sa mečevima daleko od stadiona Benito Stirpe. U najjačih pet liga Evrope, samo Njukasl ima veću razliku osvojenih bodova na domaćem i gostujućem terenu. Tim Di Frančeska je posle početna dva remija zabeležio pet poraza u gostima.

Domaćin neće moći da računa na Gonzelesa (kartoni) i Almkvista (povređen). Frozinone je stigao u Pulju bez Kalaja, Macitelija, Markice i Rejnera, svi povređeni.

D’Aversa je promešao karta prethodnih dana i samo će se pred sam početak meča znati formacija, pogotovo u napadu. Di Frančesko ima mnogo jasnije ideje i verovanto neć biti velikih iznenađenja u startnoj postavi

LEĆE: 4-3-3: Falkone - Džendri, Pongarčić, Baskiroto, Galo (Dorgu) - Blin, Ramadani, Rafija (Oudin) - Strefeca (Sansone), Krstović (Pikoli), Banda

FROZINONE 4-3-3: Turati - Lirola, Okoli, Romanjoli, Ojono - Brešanini, Barenčea, Đeli - Sule, Kajo Žorže, Ibrahimović

----------------------

Sve utakmice Serije A možete da gledate i da se kladite na sajtu mozzartbet.com. Dovoljno je da budete registrovani, a registracija je besplatna.

----------------------

SERIJA A – 16. KOLO

Petak

Đenova - Juventus 1:1 (0:1)

/Gudmundson 48 - Kjeza 28/

Subota

15.00: (2,20) Leče (3,45) Frozinone (3,60)

18.00: (1,35) Napoli (5,50) Kaljari (10,0)

20.45: (1,63) Torino (3,80) Empoli (5,70)

Nedelja

12.30: (1,62) Milan (3,80) Monca (5,80)

15.00: (1,48) Fjorentina (4,40) Verona (8,00)

15.00: (2,35) Udineze (3,50) Sasuolo (3,15)

18.00: (2,55) Bolonja (3,20) Roma (3,15)

20.45: (4,80) Lacio (3,60) Inter (1,85)

Ponedeljak

20.45: (1,32) Atalanta (5,80) Salernitana (10,5)

***kvote su podložne promenama



tagovi

Serija AItalijaNapoliKaljariLečeFrozinoneTorino

Izabrane vesti / Najveće kvote


Ostale vesti


Najviše komentara