Vlasnik Suninga Žang Đindong (drug sleva), njegov sin Stiven Žang, Havijer Zaneti, Bepe Marota i predsednik Intera Alesandro Antonelo (©Shutterstock)
Vlasnik Suninga Žang Đindong (drug sleva), njegov sin Stiven Žang, Havijer Zaneti, Bepe Marota i predsednik Intera Alesandro Antonelo (©Shutterstock)

Suning ostavio Đengsu na cedilu, klub proglasio bankrot – šta će biti s Interom?

Vreme čitanja: 3min | ned. 28.02.21. | 09:48

Svi poslovi ove kompanije u Kini blokirani do daljeg, sve veći strah da će i Nerazuri biti pušteni niz vodu...

Dani prepuni gorčine za porodicu Žang – konglomerat Suning zvanično je morao da napusti Đengsu zbog goruće finansijske krize! Klub je momentalno posle ove odluke proglasio bankrot i sada se opravdano svi pitaju – šta će biti s Interom?!

Kompanija u čijem je vlasništvu i milanski velikan ostavila je aktuelnog šampiona Kine na cedilu zbog nemogućnosti da prati visoke finansijske zahteve finansiranja kluba. Kako javlja italijanska štampa u Kini danas ističe rok za dostavljanje potrebne dokumentacije kako bi Đengsu mogao da brani krunu, ali je Suning odlučio da se povuče jer, jednostavno, nije u mogućnosti da se obaveže na još jednu sezonu davanja velike sume novca.

Izabrane vesti

15.00: (1,25) Inter (6,25) Đenova (11,0)

Tokom prethodne noći objavljeno je zvanično saopštenje koje glasi:

“Suning je napustio kineski fudbal. Đengsu više neće biti deo grupe pod vlasništvom Žanga Đindonga. Zbog suočavanja sa mnogim detaljima oko kojih nema kontrolu, Đengsu više ne može da pruži garancije kontinuiteta, Đengsu prestaje da postoji. Prestaće s funkcionisanjem rad kluba“.

Đengsu, koji je prošle sezone osvojio prvu titulu u klupskoj istoriji, u ovom momentu duguje minimum po tri mesečne plate igračima i stručnom štabu, uz unapred dogovorene bogate bonuse za osvajanje šampionske krune!

Klub je još početkom februara promenio ime iz Đengsu Suning u Đengsu FK, što je bila prva najava onoga što se desilo poslednjeg dana najkraćeg meseca u godini. To znači da će najverovatnije prestati da funkcionišu i ženski tim, osvajač nacionalnog prvenstva 2019. godine, kao i sve mlađe kategorije...

Podsetimo, poslednjih sedmica je pitanje likvidnosti Suninga jedno od glavnih u italijanskim medijima pošto je direktno povezano s funkcionisanjem Intera. Šampion Evrope iz 2010. i trenutno prvoplasirani tim Serije A je takođe u ozbiljnim finansijskim problemima, o čemu se naširoko pisalo.

Ugledni magazin Fajnenšl Tajms objavio je podatak da je Interu potrebno čak 200.000.000 evra samo da bi ugasio finansijski požar zbog zaostalih isplata na ime plata i neizmirenih transfera. Suning već neko vreme traži manjinskog ili većinskog kupca za Inter, a Stiven Žang je odbio prvu ponudu na 750.000.000 evra od investicionog fonda BC Partners sa sedištem u Londonu. Sin kineskog biznismena Žanga Đindonga traži bar 900.000.000 evra kako bi se odrekao Intera, bez 200.000.000 evra koji bi pomogli klubu da se reši kratkoročnih problema.

Podsetimo, nedugo zatim objavljeno je da čuvena investiciona banka Goldman Saks preti da će oduzeti Inter Suningu ako do novembra 2022. godine ne isplati čak 375.000.000 evra na ime zajma sa kamatama. Suning je u decembru 2017. položio pomenutoj banci akcije Intera u vrednosti od preko 300.000.000 evra kao garanciju otplate zajma. Ako se zajam ne plati, Goldman Saks će aktivirati deonice kao svoje i postati vlasnik kluba.

Prema pojedinim informacijama dug Suninga u Kini iznosi preko milijardu i dvesta miliona dolara! Suning je navodno dao garancije supervizorskoj komisiji zaduženoj za praćenje finansijskog stanja profesionalnih klubova (Covisoc) da će poštovati finansijske obaveze do juna. Da li je ovo najava odlaska još jednog kineskog biznismena iz Italije i Milana?



tagovi

Suning GrupaĐengsuInterSerija A

Obaveštavaj me

Inter

Izabrane vesti / Najveće kvote


Ostale vesti


Najviše komentara