Stiven Žang (©Reuters)
Stiven Žang (©Reuters)

Banka preti da uzme Inter ako Suning ne plati dug od 375.000.000 evra

Vreme čitanja: 3min | ned. 07.02.21. | 14:32

Vlasnici Nerazura dali supervizorskoj komisiji garancije da će poštovati finansijske obaveze do juna, a onda...

Vesti koje iz Italije stižu u poslednjih mesec dana duboko su zabrinjavajuće. Prvo je otkriveno da se prema igračima, stručnom štabu i zaposlenima duguju plate za četiri meseca, ubrzo je stigla informacija da nije plaćena ni prva rata od 10.000.000 evra za transfer Ašrafa Hakimija iz Real Madrida - Real u međuvremenu demantovao da je postavio ultimatum Interu za isplatu rate, novi rok je 30. mart -, da bi pre samo tri dana ugledni list Fajnenšl Tajms objavio da je Interu potrebno 200.000.000 evra samo da bi prebrodio krizu, a da je konglomerat Suning dužan preko 1.200.000.000 evra!

To, kako stvari trenutno stoje, nije kraj Interovim mukama. Italijanska štampa ne prestaje da zasipa javnost novim detaljima Interove finansijske katastrofe s kojom se suočava, pa je tako danas u etar izašla vest da bi klub mogao da padne pod ruke investicione banke Goldman Saks ako Suning do novembra 2022. godine ne bude isplatio dug od 375.000.000 evra! Spekulše se da prvi čovek Nerazura Stiven Žang uveliko vodi pregovore s Goldman Saksom oko reprograma duga čija kamata trenutno iznosi 4,80 odsto, a ako dogovora ne bude ova investiciona banka postaće novi vlasnik Intera! Kako se ističe, Inter je u decembru 2017. položio pomenutoj banci akcije u vrednosti od preko 300.000.000 evra kako garancija otplate zajma. Rok za isplatu je upravo novembar 2022. godine i ako novca ne bude, Goldman Saks može da aktivira deonice kao vlasništvo banke.

Izabrane vesti

Nešto slično preživeo je Milan u julu 2018. godine, kada je američki investicioni fond Eliot preuzeo rukovođenje klubom od kineskog biznismena Lija Jonghonga pošto nije uspeo da isplati pozajmicu od 303.000.000 evra (180.000.000 otišlo na otkup kluba, još 123.000.000 u klupsku kasu). Podsetimo, Stiven Žang, inače sin vlasnika Suninga Žana Đindonga, nedavno je odbio prvu zvaničnu ponudu britanskog investicionog fonda od 750.000.000 evra za otkup većinskog paketa akcija, uz još 200.000.000 evra za saniranje trenutne krize, tražeći da samo fiksni deo bude čak 900.000.000 evropskih novčanica! Žang se okrenuo drugim potencijalnim kupcima, ali sve su veći izgledi da će morati da se vrati za pregovarački sto i prihvati ponudu BC Partnersa, koji se navodno zasad povukao iz pregovora.

Interovi finansijski savetnici rade aktivno na pronalasku rešenja, a jedno od njih je da se upravo preko banke pronađu modeli za pomaganje kluba kroz donacije i druge vrste finansiranja.

Vlasnik Intera Stiven Žang u društvu Havijera Zanetija i Bepea Marote (©Shutterstock)Vlasnik Intera Stiven Žang u društvu Havijera Zanetija i Bepea Marote (©Shutterstock)

Koliko je situacija ozbiljna govore sledeći podaci - Covisoc, supervizorska komisija zadužena za praćenje finansijskog stanja profesionalnih klubova, ustanovio je da je Interov dug za plate igračima, stručnom štabu, zaposlenima i neizmirenim obavezama trenutno na 195.000.000 evra! Iz tog razloga Covisoc je od vlasnika Intera tražio finansijske garancije da će se obaveze izmirivati po planu. Odgovor je stigao brzo, a Suning se obavezao da može da isprati plaćanje obaveza samo do kraja sezone, odnosno ne čak ni do kraja kalendarske godine kako se pre samo nekoliko dana verovalo...

Ono što je takođe objavljeno jeste da je Inter uspeo da smanji dug za plate sa četiri na dva meseca zaostatka. Naime, Inter je zaostala primanja za jul i avgust isplatio krajem januara, dok je posle uspešnih pregovora sa timom dogovoreno da novac za novembar i decembar bude na računu na kraju sezone.

Podsetimo, za kupovinu dela ili kompletnih akcija Suninga u Interu zainteresovani su Šveđani iz fonda EQT, zatim američki fondovi Ares i Fortres, te Mubadala iz Abu Dabija.



tagovi

Stiven ŽangSuning GrupaInter

Obaveštavaj me

Inter

Izabrane vesti / Najveće kvote


Ostale vesti


Najviše komentara