Superklasiko: Bombonjera Galjardova inspiracija, Bokin trener ne zna kako se pobeđuje River

Vreme čitanja: 4min | ned. 14.03.21. | 17:27

Đenovljani i Milioneri igraju derbi 5. kola Liga kupa: Tevez i Kardona pod znakom pitanja za domaćina, gosti bez Montijela

Argentina opet podrhtava pred najveću svetkovinu tamošnjeg fudbala. Boka Juniors i River Plejt igraju Superklasiko u okviru Liga kupa (22.00).

Prvo, treba objasniti o kakvom je takmičenju reč. Kada je korona pre godinu dana prekinula prvenstvo, ono se kasnije nije ni nastavljalo zbog glomaznog sistema. Odigran je Liga kup po skraćenom sistemu koji je Boka osvojila u neizvesnoj završnici. Zbog pomenutih okolonosti, trofej u Liga kupu je imao veću težinu nego inače i praktično je bio zamena za prvenstvo.

Izabrane vesti

Sada je krenulo novo izdanje Liga kupa u kojem je 26 prvoligaša podeljeno u dve grupe sa po 13 klubova. Igra se po jednokružnom sistemu u grupama svako sa svakim (12 utakmica) s tim što svaki tim ima i po jedan okršaj sa nekim od protivnika iz druge grupe. Boka i River su u različitim grupama, ali se sada sastaju baš u tom jednom meču van svoje zone.

(2.75) Boka Juniors (3,15) River Plejt (2,50)

Derbi im možda i ne dolazi u najboljem trenutku jer su slabo otvorili takmičenje u Liga kupu. River u svojoj grupi ima dve pobede i dva poraza, ali i pobedu od 5:0 nad Rasingom u meču za trofej Superkupa Argentine, što je bio prioritet. Boka je krenula nešto bolje i nema poraz posle četiri kola, ali je zabeležila kikseve na Bombonjeri, gde je remizirala Himnazijom i Sarmijentom. U poslednjem kolu je dala razlog za optimizam navijača pošto je raznela Velez u gostima sa 7:1.

Naravno, navijača neće biti pa je i Bokina prednost domaćeg terena neutralisana. Pre izbijanja pandemije, ekipa Migela Anhela Rusa je na Bombonjeri osvajala 77 odsto mogućih bodova, ali je taj procenat otkako se igra pred praznim tribinama spao na svega 46. A, poznato je koliko je River Marsela Galjarda u prošlosti voleo da igra u gostima i da na punoj Bombonjeri nanosi teške udarce ljutom rivalu.

Na devet dosadašnjih utakmica u domu Bombonjere, Galjardo je poražen samo dva puta. U isto toliko navrata je slavio i pet puta remizirao. Pride, Milioneri su procenat osvojenih bodova na strani podigli sa 67 na 78 posto.

Ruso će, s druge strane, pokušati da prekine kletvu, pošto nikada do sada, u dva mandata na klupi Boke, nije slavio protiv Rivera. U prvom, 2007. godine, upisao je po poraz i remi u zvaničnim utakmicama sa Milionerima, a isti skor imao je te sezone i na dve prijateljske utakmice sa najvećim rivalom. Poslednji međusobni duel vodio je početkom aktuelne godine na Bombonjeri, kada je bilo 2:2.

Eventualno zbog nešto bolje forme, Boka je blagi, ali baš blagi favorit. O ujednačenosti dva tima govori i tržišna vrednost jednih i drugih - Bokin sastav je prema Transfermarkt-u procenjen na 120.000.000 evra, dok je Riverov tek 15-ak miliona evra vredniji. Zbog izjednačnosti snaga, mnogo je bitno za kakve formacije i izbore će da se odluče Bokin trener Migel Ruso i Riverov strateg Marselo Galjardo.

"Timovi se poznaju vrlo dobro. Mali detalji su ti koji će napraviti razliku. Emocije takođe igraju vrlo bitnu ulogu u klasiku. Ne volim da otkrivam sastav. Ne radim to da bih je sakrio, već zbog toga što danas, kada je sve poznato, odajem još više informacija. Starteri su podjednako bitni kao i igrači koji uđu da promene utakmicu", rekao je Galjardo na konferenciji

Galjardo i Ruso (Foto: AFP)Galjardo i Ruso (Foto: AFP)

Bokina najveća snaga leži u kolumbijskom trilingu po levoj strani Fabra KardonaVilja, koji će prema najavama argentinskih medija i večeras zauzeti svoja mesta u startnih 11. Galjardo će morati da ojača desni bok. Pogotovo što zbog mononukleoze ne može da računa na stanadardnog desnog beka Montijela, pa se očekuje da sa trojicom štopera pojača poslednju liniju uz strogo defanzivne obaveze za iskusnog vezistu Enca Pereza. Što se Riverovog napada tiče, najveća dilema za Galjarda da li da veruje kolumbijskoj “desetki“ Karaskalu ili je red došao na Agustina Palavesina.

Ruso će do početka utakmice strepeti zbog stanja dvojice napadača, Karlosa Teveza i Edvina Kardone. Kolumbijac je pod znakom pitanja zbog bolova koje je prethodnih dana osetio u butnom mišiću, dok je Apač nedavno izvrnuo zglob, ali to, pišu argentinski mediji, ne bi trebalo da ga spreči da večeras zaigra od starta. Glavobolja za Rusa je i da li će oporaviti štoper Izkijerdos ili će morati da se osloni na tandem ZambranoLopez. Po prvi put otkako je stigao na Bombonjeru u timu se našao i Markos Roho, ali kako ga zbog povrede dugo nije bilo na terenu, teško da će uopšte dobiti priliku u ovako bitnoj utakmici.

Meč Boka Juniors - River Plejt možete da pogledate u direktnom prenosu na sajtu mozzartbet.com. Dovoljno je samo da ste registrovani, a registracija je besplatna.

LIGA KUP ARGENTINE – 5. KOLO

Petak

Aldosivi – Sentral Kordoba 1:2 (1:2)

/Andrada 15 - Sikera 11, Vega 43/

Subota

Urakan - Lanus 0:0

Union Santa Fe - Himnasija La Plata 1:1 (1:0)

/Kanjete 43 - Barios 73/

Platense - Rasing 0:2 (0:0)

/Malgareho 73, Mađi 90+4/

Taljeres - Velez 0:1 (0:0)

/Oreljano 54/

Argentinos Juniors - Godoj Kruz 2:0 (1:0)

/Avalos 18, Gomez/

Defensa i Hustisija - Njuels Old Bojs 4:0 (2:0)

/Benitez 7, 26, Bou 50pen, Picini 66/

Nedelja

Estudijantes - Kolon 0:2 (0:1)

/Rodrigez 45+2, 81/

22.00: (2,75) Boka Juniors (3,00) River Plejt (2,50)

Ponedeljak

01.30: (1,92) Banfild (3,25) San Lorenco (4,00)

23.15: (2,25) Atletiko Tukuman (3,05) Patronato (3,25)

23.15: (2,10) Rosario (3,10) Arsenal Sarandi (3,50)

Utorak

01.30: (1,98) Independijente (3,25) Henin Sarmijento (3,70)

***kvote su podložne promenama



tagovi

Boka juniorsRiver PlejtSuperklasikoLiga kup ArgentineMarselo GaljardoMigel Anhel Ruso

Izabrane vesti / Najveće kvote


Ostale vesti


Najviše komentara