Sa stadiona u Novom Pazaru (©Starsport)
Sa stadiona u Novom Pazaru (©Starsport)

Superliga kroz brojke: Samo tri kluba 15 sezona u eliti, Bojović i Kaluđerović se još “ćeraju”, Ben napada Dijaru

Vreme čitanja: 5min | pet. 16.07.21. | 08:03

Kolubara 36. učesnik elitnog ranga, čekamo 25. evropskog učesnika...

Vreme je da se lopta ponovo zakotrlja na superligaškim terenima i da počne borba za 16. prvaka pod zastavom samostalne Srbije. Već sada je jasno da će i ovog puta to biti jedan od večitih beogradskog rivala, da će uzak biti i krug onih koji će se sa realnim šansama boriti za Evropu, dok će mnogo širi biti onaj koji strepi za opstanak. Ali pre no što uđemo u te rasprave, a o tome ćemo u odvojenom tekstu, kratak osvrt na brojke koje su obeležile dosadašnjih 15 sezona. I neke koje bi mogle da promene kompletan utisak,

SAMO TRI KLUBA SVIH 15 SEZONA

Izabrane vesti

Predstojeća sezona Superlige Srbije biće 16. po redu, jer se računa od 2006. otkako igraju samo klubovi iz naše zemlje. Da su Crvena zvezda, Partizan i Vojvodina zaista velika trojka koja se izdvaja od ostalih pokazuje i podatak da su samo ta tri kluba igrala u svih prethodnih 15 sezona Superlige.

Crvena zvezda je statistički najuspešnija: od 494 utakmice dobila je 374, remizirala je 70, a izgubila 50 mečeva, uz gol-razliku 1073:353 i osvojenih 1192 boda.

Drugi je Partizan koji je od 494 utakmice dobio 351, remizirao je na 79, a izgubio je 64. Njegova gol-razlika je 1023:346, a osvojio je 1132 boda.

Vojvodina je od 494 meča dobila 245, nerešeno je odigrala 119 puta, dok je poražena na 130 susreta. Gol-razlika Lala je 692:470, a skupili su 854 boda.

Zanimljivo je da je sledeći po broju odigranih sezona u eliti Rad, koji je učestvovao u 13 šampionata, a sada će se Čukarički i Spartak izjednačiti s njim, pošto su Građevinari pali u niži rang. Javor je ostao na 11 sezona, po deset su u Superligi proveli Napredak, OFK Beograd i čačanski Borac.

GDE SU, ŠTA RADE

Biće Kolubara iz Lazarevca 36. klub koji je zaigrao u Superligi Srbije. Od tih koji su prošli kroz elitu nekih više i nema ili su u nižem rangu, amaterskom čak.

Recimo, OFK Beograd je u Srpskoj ligi, a deset godina je bio u Superligi. Borac iz Čačka je takođe deset puta bio član elitnog ranga. Jako je komplikovano uopšte razgraničiti koji je koji klub posle toliko fuzija, promena imena, raznih zavrzlama.

Jagodina je, recimo, bila i osvajač Kupa Srbije, a ove sezone će biti u Srpskoj ligi. U trećem rangu je i Hajduk iz Kule, koji je sedam godina bio u Superligi. Smederevo, nekada pod imenom Sartid, takođe je bio osvajač Kupa, a i on je pao u treći rang.

Banat je tri sezone igrao u najjačoj ligi, a odavno ga više nema. Ispod trećeg ranga su Mladost Apatin, Donji Srem i Bežanija, ako ih se neko seća...

BSK iz Borče je četiri godine bio u Superligi, sada je u Srpskoj ligi, kao i Sloboda iz Užica. A, u treći razred pali su Dinamo iz Vranja, koji je godinu bio elita, kao i Zemun, nekada dobar i u doba velike Jugoslavije, koji je od 2006. bio tri godine deo najjačeg ranga.

BORBA ZA EVROPU

Ovog leta Srbiju će na evropskoj sceni predstavljati Crvena zvezda u kvalifikacijama za Ligu šampiona, a Partizan, Vojvodina i Čukarički u trci za Ligu Konferencije. Dakle, sve proverena imena.

Neće biti kluba koji će prvi put zaigrati na međunarodnoj sceni, a poslednji debitant iz Superlige bio je TSC, koji je prethodnog leta zaigrao u borbi za Ligu Evrope. Topolčani su, inače, bili 24. srpski klub koji se oprobao na internacionalnoj pozornici.

Pitanje je, onda, ko bi uopšte od sadašnjih aktera Superlige mogao da, ako se probije kroz tabelu, debituje u Evropi. Nikada dalje od granica Srbije, bar kada su takmičarske utakmice u pitanju, nisu bili Voždovac, Radnik, Metalac, Novi Pazar, novosadski Proleter...

BOJOVIĆ VS KALUĐEROVIĆ

Milan Bojović (©Starsport)Milan Bojović (©Starsport)

Pored borbe dva kluba, Rada i Mladosti, za opstanak u prolećnom delu sezone, vodila se žestoka borba golgetera ta dva kluba za zvanje najboljeg strelca u istoriji Superlige. Lučance je predvodio Milan Bojović, dok je prva perla “građevinara” bio Andrija Kaluđerović.

Bojović je dobio obe bitke: Mladost je opstala u ligi, dok je Rad ispao, a on je sezonu završio sa ukupno 80 golova u karijeri u Superligi, dok je Kaluđerović stao na 79.

Ipak, dobio je Bojović te bitke, ali nije i rat. Jer, “ćeraće” se njih dvojica i u narednoj takmičarskoj godini, pošto je Kaluđerović postao član novosadskog Proletera. Prema tome, da vidimo ko će prvi stići do “stotke”. Nije ni nerealno da to bude ove sezone.

BEN JURI DIJARU

Prošlo je skoro deset godina otkako je Lamin Dijara napustio Partizan, ali je i dalje najbolji golgeter među strancima koji su ikada igrali u Superligi.

Senegalac je u crno-belom dresu odigrao 112 prvenstvenih utakmica i postigao 56 golova. Tačno u proseku pogodak na svaka dva meča!

Gotovo je izvesno da će ga u narednoj sezoni nadmašiti napadač Crvene zvezde El Fardu Ben. Naravno, ako ostane na Marakani, a nema naznaka da bi mogao da ode. Fudbaler sa Komora je na 88 utakmica u Superligi postigao 50 golova, pa ako nastavi da održava taj prosek, mogao bi već do polusezone da postane najefikasniji stranac u istoriji najjače srpske lige.

KVARTET LUČANACA DRŽI VRH

Veteran Superlige Janko Tumbasević vratio se iz TSC-a u redove Mladost iz Lučana. Rođeni Šapčanin je samo dve sezone proveo u inostranstvu, sve ostale godine karijere je dao srpskom fudbalu.

Od 2006. kada se računa kao godina “rođenja” Superlige, Tumbasević je bio u Vojvodini, Spartaku, Lučanima i TSC-u, a sada će ponovo igrati u dresu Mladosti. On je rekorder po broju nastupa u elitnoj diviziji sa 295 utakmica i gotovo je sigurno da će u predstojećem šampionatu preskočiti 300 mečeva.

Interesantno je da su na prve četiri pozicije po broju utakmica u Superligi fudbaleri koji su igrali za Mladost iz Lučana. Na drugom mestu je Vladimir Radivojević, koji je i dalje u tom klubu, sa 283 nastupa, treći je Predrag Pavlović (281 meč), koji je iznenadio prošlog leta odlukom da karijeru nastavi u Trajalu u Prvoj ligi, pa je izgubio prvu poziciju. A, četvrti je Slavko Marić sa 274 utakmice.

PARTIZAN – ZVEZDA 8:7

Četiri poslednje šampionske titule završile su na Marakani. Crvena zvezda je suvereno osvajala pehare, nikakve neizvesnosti u tim sezonama nije bilo.

Međutim, od 2006. godine, otkako je Srbija samostalna, Partizan je i dalje najtrofejniji klub. Crno-beli su osam puta bili šampioni Srbije, dok su crveno-beli sedam puta bili najbolji. I favoriti su da u predstojećoj takmičarskoj godini dođu do izjednačenja po broju titula u samostalnoj Srbiji. U ukupnom skoru Zvezda se diči sa 32, Partizan sa 27 titula.

 

SUPERLIGA, prvo kolo:

Petak:

17.55: (1,65) Čukarički (3,80) Voždovac (5,50)

20.00: (1,20) Crvena zvezda (7,25) Vojvodina (12,0)

Subota:

18.55: (1,50) TSC (4,00) Novi Pazar (7,25)

21.00: (12,0) Proleter (5,80) Partizan (1,25)

Nedelja:

18.55: (2,25) Spartak (3,30) Radnički Niš (3,25)

21.00: (1,70) Mladost (3,60) Radnički Kragujevac (5,30)

Ponedeljak:

18.55: (2,20) Radnik (3,30) Metalac (3,40)

21.00: (1,60) Napredak (3,80) Kolubara (6,00)


tagovi

El Fardu BenAndrija KaluđerovićMilan BojovićLamin Dijara

Izabrane vesti / Najveće kvote


Ostale vesti


Najviše komentara