Stiven Keni (©Starsport)
Stiven Keni (©Starsport)

Svaki četvrti Irac veruje u Mundijal: Protiv Srba s dva desna beka, od špica glava boli

Vreme čitanja: 4min | sre. 24.03.21. | 12:29

Selektor Stiven keni će po svemu sudeći napraviti određene promene u sastavu tima

Stiven Keni krije karte kao zmija noge dok irski novinari pokušavaju da odgonetnu sastav za utakmicu sa Srbijom na startu kvalifikacija za Mundijal u Kataru. A nije da nema dilema pred meč na stadionu “Rajko Mitić“, jer tim Republike Irske je zbog povreda desetkovan pred gostovanje u Beogradu. Zbog toga će selektor morati ne samo da napravi nekoliko izmena u sastavu, no bi mogao da promeni i formaciju.

Razlog tome je što su po mišljenju mnogih dvojica najtalentovanijih igrača koje Keni ima na raspolaganju – desni bekovi: Šejmus Kolmen i Met Doerti. Problem koji već dugo muči Irce, a o kome se najviše pisalo posle Kenijevog debija u Sofiji (1:1 protiv Bugarske). Selektor je tada izabrao Doertija, a mediji su pisali da je Kolmen bio ljut što je uprkos takvoj odluci morao da izađe na konferenciju za novinare pred utakmicu.

Izabrane vesti

Selektor je čak bio dovoljno pristojan da me pozove u sobu i objasni mi situaciju. Bio sam sasvim u redu sa tim, jer je Met igrao veoma dobro u tom periodu. Kod mene apsolutno nema problema sa egom i nikad neće biti. Selektor mi je čak i rekao da ne moram na konferenciju ako mi se ne ide. Ali moja dužnost kao kapitena jeste da budem pozitivan i kada ne igram“, pojasnio je sada Kolmen.

Tako je bilo u septembru, danas je situacija drugačija. Keni je svestan da posle silnih otkaza mora da rizikuje. Posebno zato što u ovih osam utakmica koliko je vodio državni tim nije upisao pobedu. Na poslednjih sedam nije postigao gol. Jedini koji je dao je bilo delo Šejna Dafija baš u Bugarskoj.

Moramo da prestanemo da pričamo o tome. Dešava se i Liverpulu, a vidite kakve napadače imaju... Moramo da rešimo taj problem, ali treba reći da smo pogađali stative i prečke, da smo stvarali šanse i da samo treba da počnemo da ih koristimo. Jer Srbiji nećemo lako stvarati šanse. To je zastrašujuć tim“, komentariše Keni.

SREDA, 20.45: (1.75) SRBIJA (3.50) IRSKA (5.10)

Irski napadači ne deluju baš tako zastrašujuće. Kalum Robinson i Džejms Kolins su izgubili mesta u timovima Vest Bromvič Albiona i Lutona. Aron Konoli se tek oporavio i pitanje je koliko je spreman, pride je poslednji gol postigao još 2. januara. Totenhemov Troj Perot je pogodio samo jednom na pozajmici u Ipsviču u trećoj ligi Engleske, Šejn Long, dugo već prva napadačka opcija Iraca, ima već 34 godine i trenutno nije starter ni u drugoligašu Bornmutu. Adam Ajda, koji je najviše igrao kod Kenija, jedan je od devetorice odustnih zbog povreda.

Pojedini mediji zato u startnih 11 stavljaju Longa, drugi Konolija, treći Robinsona, neki kombiniju i po dvojicu, jer Irska je pod Kenijem uglavnom igrala u 4-3-3 formaciji. I nije postigla gol punih 660 minuta.

I tu se vraćamo nea bekove, jer čini se da Keni sada nema preterani izbor: moraće da igraju i Kolmen i Doerti.

Obojica spadaju među naše najbolje igrače i moraćemo da pronađemo način da izvučemo najviše iz najboljih igrača. To je naš posao. Met može da igra na nekoliko pozicija, pa ćemo da vidimo. Odgovorio bih vam, ali ne želim da previše otkrivam rivalu. Ima nekoliko načina na koji mogu obojica da igraju. Sigurno će tokom nedelje i igrati“, rekao je Keni ne otkrivajući da li će se to baš desiti protiv Srbije.

Mediji nemaju dilemu i Doertija guraju u vezu. Ajriš Tajms čak spekulišu da će se i Irska prešaltati na formaciju sa trojicom štopera i da će Kolmen biti desni štoper, a Doerti desni spoljni. Igrao je to često u Vulverhemptonu i bio dosta opasan. Defanziva je njegov problem.

Podseća isti list da je selektor prosto prinuđen da rotira, jer u Beogradu neće moći da računa na šestoricu startera sa debitantske utakmice protiv Bugarske. Uostalom, na golu će biti tek treći izbor Iraca, Mark Travers, rezervna opcija i u Bornmutu, jer su Daren Rendolf i Kviven Keleher van stroja.

U vezi, Konora Hurihejna će odmeniti Barnlijev Robi Brejdi, koji bi mogao da napravi problema iz prekida, spekuliše se čak da bi u sredinu mogao i pomenuti Long ili Džejms Kolins, ali to već nije tako realna opcija.

Sve skupa, previše problema, pa prema rezultatima ankete na portalu Extra.ie – učestvovalo je više od 1.600 navijača – tek svaki četvrti veruje da će Republika Irska otići na Mundijal. Preostalih 75 odsto smatra: nema šanse.

Kako bilo, Ajriš Tajms tvrdi, Keni u Beogradu u formaciji 3-4-3: Travers (Bornmut); Kolmen (Everton), Dafi (Seltik), Klark (Njukasl); Doerti (Totenhem), Braun (Preston), Kulen (Anderleht), Stivens (Šefild junajted); Brejdi (Banrli), Konoli (Brajton), Robinson (Vest Brom).

Bez Šejna Longa dakle. Ali sve su to samo pretpostavke.



tagovi

reprezentacija Irskefudbalska reprezentacija Srbije

Izabrane vesti / Najveće kvote


Ostale vesti


Najviše komentara