Ilustracija (©Shutterstock, Starsport)
Ilustracija (©Shutterstock, Starsport)

Sve atraktivniji Saudijci: Lalatović, Stojković, Rašović, Matić, ali i pojačanja iz Premijer lige, Italije, Rusije, Portugalije…

Vreme čitanja: 7min | sre. 11.08.21. | 13:26

Ove srede utakmicom Al Fejhe i Al Itihada (18.15 časova) počinje novi šampionat Saudijske Arabije, jedna od četiri najjače lige u Aziji. Sudeći po imenima koja su došla tokom leta, biće to najinteresantnije prvenstvo do sad

Trenutno je prema koeficijentima stečenim prethodnih sezona prvenstvo Saudijske Arabije četvrto najjače u Aziji. Međutim, posle ovog leta i svih dešavanja u svetu fudbala na najvećem kontinentu, Saudijska Profesionalna liga je zasenila sve ostale.

Najviše krivice za to nosi aktuelni šampion i najjači saudijski klub Al Hilal. Branilac trona je tokom leta nastavio da pomera granice, pa je tako primorao i konkurenciju da troši više novca ako želi da zadrži korak.

Izabrane vesti

18.15: (4,30) Al Fejha (3,50) Al Itihad (1,78)

Nije mu prošle sezone bilo lako da dođe do trona, tek je u finišu ostavio rivale iza sebe. Zato je ovog leta u Rijad stigao trofejni stručnjak Leonardo Žardim, tvorac onog moćnog Monaka od pre nekoliko sezona, koji je stigao do polufinala Lige šampiona. Brazilac je dobio odrešene ruke, potpunu podršku uprave i ispunjena mu je najveća želja – angažovanje Mateusa Pereire.

Na 18.000.000 evra visok transfer najboljeg igrača Vest Bromvič Albiona iz prošle sezone možete da gledate na različite načine. Mnogi će da osude 25-godišnjeg krilnog napadača što je odabrao Al Hilal i odbio ponudu Vest Hema. Umesto da igra Premijer ligu, prihvatio je bogatiju ponudu i otišao je za veliki novac u Aziju.

Međutim, tu je i druga strana medalje. Pereira u Londonu ne bi imao priliku da se bori za trofeje, kao što to mogao ni prethodno u VBA, Ninbergu i Sportingu iz Lisabona. Ovde će imati očekivanja navijača da osvoji sve, uključujući i Ligu šampiona, gde je Al Hilal dogurao do osmine finala.

Mateus Pereira (©Reuters)Mateus Pereira (©Reuters)

Sarađivaće Pereira sa Žardimom, ali i sa starosedeocom Bafetimbijem Gomisom, zvezdom tima. Otišao je iz kluba Sebastijan Đovinko, pojačao je PAOK, a kao zamena stigao je novi napadač iz Porta, Musa Marenga. Ovaj 30-godišnji Afrikanac je za Porto odigrao 190 utakmica i postigao 72 gola, a sada je rešio da u Aziji potraži malo lakše takmičenje.

Ko uopšte može u Saudijskoj Arabiji da se suprodstavi Al Hilalu?

Stigla su dvojica srpskih trenera tokom leta, Nenad Lalatović i Vuk Rašović, ali njihovi Al Batin i Al Fejha nisu timovi od kojih se očekuje da budu u gornjoj polovini tabele. Zapravo, to važi za sve timove u kojima igraju Srbi ove sezone, Al Raed (Nemanja Miletić), Abhu (Uroš Matić) i Al Ahli iz Džede (Ljubomir Fejsa).

Verovatno je Al Ahli kao četvorostruki prvak države bio prošle sezone najveće razočaranje. Igrao je u Ligi šampiona, angažovan je Vladan Milojević da bi se napala titula, ali klub se na pola sezone potpuno raspao i na kraju potonuo na preslabu osmu poziciju.

Tada su u javnost isplivali svi problemi unutar kluba, a oni se pre svega tiču finansijske strane. Plate su kasnile, igrači su štrajkovali, a među prvima koji su sve to izneli u medije bio je Fejsa, koji je zapretio otkazom. Umesto bivšeg veziste Partizana, Olimpijakosa i Benfike, iz kluba je prvi otišao Milojević, koji je preuzeo AEK iz Atine. Fejsa je, uprkos svim najavama i očekivanjima, za sada ostao u Džedi i biće u konkurenciji za duel sa Al Fajsalijem, koji je na programu u petak.

Očigledno je da su sanirani problemi sa finansijama, pošto je Al Ahli angažovao tokom leta dva izuzetno atraktivna pojačanja. Nekadašnji vezista Barselone i brazilske reprezentacije, Paulinjo, stigao je iz Guangdžoua kao slobodan igrač, a iz Lidsa je angažovan prvotimac iz prošle sezone, reprezentativac Severne Makedonije Ezgjan Alioski.

Ezgjan Alioski (©Reuters)Ezgjan Alioski (©Reuters)

Milojevića je zamenio na klupi Besnik Hasi, bivši strateg Anderlehta, a njemu su čelnici ispunili još jednu transfer želju – pre nekoliko dana je angažovan Alasan Ndao. Ovaj 24-godišnji reprezentativac Senegala stigao je posle odlične sezone u turskom superligašu Karagumruku.

Uprkos svemu tome, Al Ahli u Saudijskoj Arabiji ne smatraju za ozbiljnijeg konkurenta za tron. Olakšavajuća okolnost mu je što ne igra na međunarodnoj sceni i može da se koncentriše samo na prvenstvo, ali i dalje konkurencija deluje ozbiljnije.

Pored Al Hilala, jači nego prošle sezone deluju Al Nasr i Al Itihad. Prošle sezone je Al Nasr bio tek šesti, mnogo se mučio tokom jeseni, pa je bilo jasno da nešto mora da se promeni.

U inostranstvu je odjeknuo transfer Pitija Martineza, 28-godišnjeg veziste koji je igrao tri meča i za reprezentaciju Argentine, a kojeg su Saudijci platili Atlanti 16.400.000 evra. Međutim, on je zadobio tešku povredu, prošle sezone je bio u drugom planu i tek bi sada mogao da pokaže onaj kvalitet koji je demonstrirao nekada u MLS-u.

Dobio je Martinez ogromnu konkurenciju u liku 27-godišnjeg Taliske, koji je kupljen od Guangržoua za 8.000.000 evra. Brazilski plejmejker je jedna od najvećih zvezda azijskog fudbala, a pre Kine je osvajao titule sa Benfikom i Bešiktašom. Pored Martineza saigrači će mu biti i Vinsent Abubakar, Petros i Ramiro Mori, igrači koji u svim linijama tima donose neophodan kvalitet. Vratio se i uzbekistanski reprezentativac Jalolidin Mašaripov sa pozajmice u Al Ahliju iz Dubaija, što je dodatna pozitivna stvar za tim iz Rijada.

Anderson Taliska (©Reuters)Anderson Taliska (©Reuters)

Al Itihad je prošle sezone završio na trećoj poziciji, a tokom leta je napravio velike izmene u sastavu. Otišao je, između ostalih, Aleksandar Prijović, a najzvučniji transfer bio je dovođenje Ahmeda Hegazija iz VBA. Tigrovi su za nešto više od 10.000.000 evra kupili i Igora Koronda iz Al Šardže. Trener će i ove sezone da bude brazilski stručnjak Fabio Karile, koji je preuzeo Al Itihad krajem prošle godine. Od njegovog dolaska je ekipa iz Džede zaigrala znatno bolje i do samog kraja prvenstva se borila za titulu. Predstoje im sledeće godine i kvalifikacije za Ligu šampiona, ali do tada ima još mnogo prvenstvenih utakmica da se odigra.

Što se tiče ostalih klubova koji bi mogli da iznenade iz drugog plana, izdvajaju se Al Šabab i Al Tavon. Prvi od ta dva kluba je doduše izgubio mnogo odlaskom španskog trenera Karlosa Injarehosa i najboljeg strelca Kristijana Guanke, koji je prošle godine doneo 17 golova. Karijeru je završio i jedan od boljih domaćih napadača, Muhanad Asiri, a od značajnijih pojačanja tokom leta je stigao samo Paulinjo iz Boaviste. Tu su međutim i dalje Ever Banega i Odion Igalo, a njih dvojica u velikoj meri odskaču kvalitetom od ostatka lige.

Al Tavon je pre dve sezone jedva izborio opstanak, a prošle mu je za malo izmakla Liga šampiona. Igrao je i u finalu Kupa Saudijske Arabije, gde je takođe poražen. Ekipu vodi rođeni Beograđanin Nestor Jevtić, koji je svoje prezime zvanično promenio u El Maestro. Zvezda tima mu je nekadašnji centarfor Partizana, Leandre Tavamba.

Za kraj, da pomenemo i klubove koje vode srpski stručnjaci Rašović i Lalatović. Rašović je preuzeo Al Fejhu u junu, kada je ona već obezbedila povratak u elitni rang. Predstoji mu težak zadatak, borba za opstanak, pa je zato tokom leta angažovao jednog proverenog golmana da mu bude desna ruka – Vladimira Stojkovića. Partizan veteranu nije pravio problem, dao mu je čiste papire i on se preselio u Saudijsku Arabiju. Priliku da debituje imaće baš na otvaranju prvensva, u sredu od 18.15 časova protiv Al Itihada. Saigrač Stojkoviću biće nekadašnji krilni ofanzivac Čukaričkog Samjuel Ovusu, koji je prošle sezone igrao na pozajmici u Al Ahliju.

Ovog leta su u Al Fejhu stigla i dvojica bivših reprezentativaca Grčke, štoper Kirijakos Papadopulos, kojem je istekao ugovor sa moskovskom Lokomotivom, kao i vezista Panajotis Tahcidis iz Lećea.

Kirijakos Papadopulos (©Reuters)Kirijakos Papadopulos (©Reuters)

Bivši strateg Vojvodine i Radničkog iz Niša, Nenad Lalatović, ovog leta se izborio za prvi trenerski angažman u inostranstvu. Preuzeo je Al Batin od Aleksandra Veselinovića, a odlazak tamo je najavljivao pomalo euforično.

Da li će Saudijska Arabija zaista da se divi Lalatoviću ili se on neće tamo dugo zadržati, poput mnogih naših stručnjaka pre njega? To ćemo tek da vidimo. Za sada je primetno samo to da nije imao veliki broj transfera i nije doveo nijednog čoveka od poverenja, kao što je to voleo da radi u svim svojim bivšim klubovima.

Dobio je tokom leta 29-godišnjeg vezistu Afrijea Akuaha iz Jeni Malatije i brazilskog štopera Maurisija Antonija iz Urave, ostatak ekipe je bio tu i pre dolaska Lalatovića. Napad mu predvode Holanđani, nekadašnji centarfor De Grafšapa Jusuf El Džebli i ofanzivac Sparte iz Roterdama Mohamed Rajhi. Ne zvuči to previše imponzantno, kada vidimo sa kakvim napadačima raspolaže konkurencija.

Ono što može da hrabri Lalatovića je što ima na golu proverenog čuvara mreže. Među stativama Al Batina je od prošle godine 32-godišnji Martin Kampanja, reprezentativac Urugvaja i bivši golman Independijentea i Defensor Sportinga.

Klubovi iz Saudjske Arabije su 14 puta igrali finale Lige šampiona, a samo su pet puta dolazili do trofeja. Tri puta Al Hilal i dva puta Al Itihad. Godinama su gledali u leđa Južnoj Koreji i Japanu, a prema trenutnoj rang listi ispred njih je i Katar. Međutim, deluje da će to da se ubrzo promeni. Sve su zvučnija pojačanja, a klubovi sve ambiciozniji. Novi sistem svetkog prvenstva za klubove, koji će uskoro da zaživi, samo će da ih približi Evropi i Južnoj Americi.

Ove sezone u osmini finala Lige šampiona Al Hilal je favorit protiv Esteglala, a Al Nasr protiv Traktora. Oba tima bi mogli da dođu do same završnice elitnog takmičenja. To doduše može da im odvuče pažnju sa domaće scene…

SAUDIJSKA ARABIJA 1 – 1. KOLO

Sreda

18.15: (4,30) Al Fejha (3,50) Al Itihad (1,78)

Četvrtak

18.15: (4,40) Abha (3,50) Al Šabab (1,77)

18.20: (2,60) Al Raed (3,20) Al Fateh (2,60)

19.55: (3,30) Al Hazem (3,35) Al Tavon (2,10)

Petak

18.05: Al Nasr – Damak

19.55: Al Ahli – Al Fajsali

Subota

17.55: Al Etifak – Al Batin

19.55: Al Hilal – Al Tae

***Kvote su podložne promenama

***Tabela na kraju sezone 2020/21***


tagovi

Saudijska Arabija 1Nenad LalatovićVuk RašovićVladimir StojkovićAl HilalAl Nasr

Izabrane vesti / Najveće kvote


Ostale vesti


Najviše komentara