Džeferson Duke (©AFP)
Džeferson Duke (©AFP)

Sve je spremno za novi trofej Zelenih u Medeljinu

Vreme čitanja: 3min | čet. 16.02.23. | 23:08

Superkup Kolumbije: Atletiko Nasional noćas (02.00) na svom stadionu brani gol prednosti (1:0) iz prvog meča u Pereiri. Alehandro Restrepo novi trener prvaka Klausure, a stigao je upravo iz redova Verdolagosa

Tim iz Antiokije, predvođen brazilskim stručnjakom Paulom Autuorijem, stiže sa prednošću u finalni obračun pošto je u prvom meču pobedio sa 1:0 golom Andresa Felipea Romana na stadionu Ernan Ramirez Viljegasu u Pereiri. Atletiko Nasional i Deportivo Pereira noćas (02.00) će na stadionu Atanasio Žirardo u Medeljinu odigrati revanš meč kolumbijske fudbalske Superlige iliti Superkupa, u kojoj će se boriti dva šampiona iz 2022. godine za prvu zvaničnu titulu u ovoj godini.

Atletiko Nasionala ulazi kao favorit. Njihov poslednji duel u šampionatu završen je nerešenim rezultatom 1:1 s Deportivo Kalijem. Verdolagosi igraju svoju šestu Superligu, a prvi put kada su postali šampioni ovog turnira bilo je to u njegovom prvom izdanju 2012. godine, kada su savladali Junior iz Barankilje. Drugu titulu prisvojili su 2016. godine pobedom protiv Deportivo Kalija, a ujedno to im je bilo i poslednje učešće u finalu ovog takmičenja.

Izabrane vesti

Atletiko Nasional će zbog povreda u ovom meču ostati bez Fransiska Da Koste i Žersona Kandela, koji su se pridružili Sebastijanu Gomesu, Alvaru Angulu i Žairu Meni na medicinskom odeljenju. Takođe, ekipa iz Medeljina neće moći da računa ni na defanzivca Huana Felipea Agirea zbog isključenja u prvom duelu. Ostatak tima je ostao na raspolaganju Autuoriju, sa sumnjom da li će zadržati formaciju 4-3-3 viđenu protiv Kalija ili će nastaviti sa 3-5-2 koja mu je donela pobedu u prvom meču na Hernan Ramirezu Viljegasu.

02.00: (1,70) Atletiko Nasional (3,45) Pereira (4,80)

El Verde će u odbrani imati iskusnog Kristijana Zapatu, koji je 15 godina bio u Evropi u timovima poput Viljareala i Milana, između ostalih i igrao na Svetskom prvenstvu 2014. u Brazilu i 2018. u Rusiji sa reprezentacijom Kolumbije. Kao zamena u ofanzivi biće napadač Džeferson Duke, a očekuje se da će starter biti i Nelson Palasio, pošto je propustio prvih 90 minuta zbog povrede. Igrač sredine terena Žoan Bokanegra biće novina u početnih 11.

U poslednjih pet utakmica koliko je zvanično puta tim Paula Autitorija izašao na teren ove sezone, zabeležene su dve pobede, dva remija i samo jedan poraz, pobedivši Deportivo Pereiru i Onse Kaldas, izjednačivši se sa Deportivo Kalijem i Rionegrom Agilasom, pored poraza od Jaguaresa iz Kordobe. Na svom terenu, Atletiko Nasional ima nedavni skor od pet pobeda i pet remija baz poraz u poslednjih 10 odigranih utakmica.

Na drugoj strani je sastav Deportivo Pereire, koji je u decembru osvojio svoju prvu titulu prvaka Kolumbije u svojoj 78 godina dugoj istoriji, pobedivši u finalu Deportivo Independiente Medeljin (DIM), te sada juri novu titulu pod vođstvom trenera Alehandra Restrepa, koji je nedavno napustio kormilo upravo Atletiko Nasionala. Matekanjasi se na svom prvom učešću u ovom takmičenju vraćaju na teren potišteni porazom od Bojake Čikoa u Tunji od 3:1 u 4. kolu kolumbijske lige pošto su sačuvali dobar deo ekipe razmišljajući o revanš meču finala u Medeljinu.

U poslednjih pet utakmica, zabeležena je samo jedna pobeda, jedan remi i čak tri poraza. Jedina pobeda izvojevana je protiv Atletiko Huile, remi je usledio protiv Independientea iz Medeljina, pored toga što je izgubio od Miljonariosa, Atletiko Nasionala i već pomenute Bojaka Čike. Igrajući u gostima, Pereira ima skor od četiri pobede, jednog remija i pet poraza u poslednjih 10 odigranih utakmica.

U Pereiri je za ovaj meč registrovan gubitak Tomasa Gutijereza, ali i Žejsona Peree i Žimera Forija koji su povređeni, dok Žilmara Velaskeza neće biti zbog isključenja u prvom meču u Matekanji.

Zadatak Paula Autuorija nesumnjivo će biti da održi dobar učinak kluba iz Medeljina protiv Matekanjasa, pošto gostujuća ekipa na Atanasio Žirardotu nije ostvarila pobedu još od 2008. godine i bez sumnje bi istorija mogla da pomogne Nasionalu da osvoji prvu titulu u 2023. godini. Poslednji veliki okršaj ovih timova, odigrao se u finalu Kupa Kolumbije 2021. godine, kada su Verdolagosi slavili sa čak 5:1 na svom stadionu.

-------------

Mozzart Bet Superliga se konačno vratila, a zajedno sa njom i Prognozzer! Takmičenje u pogađanju tačnih rezultata ponovo je na snazi posle tromesečne pauze u nešto drugačijem ruhu. Opširnije OVDE.

-------------

SUPERKUP KOLUMBIJE – FINALE (REVANŠ)

Petak

02.00: (1,70) Atletiko Nasional (3,45) Pereira (4,80) , prvi meč: 1:0

***kvote su podložne promenama

PišeĐorđe RADONJIĆ


tagovi

Južna AmerikaDeportivo PereiraAtletiko NasionalKolumbija

Izabrane vesti / Najveće kvote


Ostale vesti


Najviše komentara