Džejmi Vardi protiv Sautemptona ©Reuters
Džejmi Vardi protiv Sautemptona ©Reuters

Sveci bi da pišu istoriju, ali Vardi obožava da igra na Vembliju

Vreme čitanja: 3min | ned. 18.04.21. | 14:58

Čelsi je savladao Mančester Siti i u finalu FA kupa čeka boljeg iz duela Lestera i Sautemptona

Tomas Tuhel je za kratko vreme uspeo da se plasira u svoje prvo finale kao trener Čelsija, a večeras će dobiti i protivnika u borbi za trofej. Lester je favorit u duelu sa Sautemptonom (19.30), ali Sveci posle sjajnih nastupa u najstarijem fudbalskom takmičenju imaju čemu da se nadaju.

19.30: (1.95) Lester (3.50) Sautempton (3,95)

Izabrane vesti

Ekipa Brendana Rodžersa je van ritma po povratku sa reprezentativne pauze. Najpre je doživela poraz od Mančester Sitija (0:2), da bi pre nedelju dana izgubila i od Vest Hema (2:3). Imao je Lester brojnih kadrovskih problema, ali je pred polufinalni meč situacija daleko bolja, kako su u timu ponovo Džejms Medison, Ajoze Perez i Hamza Čuduri. Pomenuti trojac je propustio duel sa Čekićarima minulog vikenda, kako je prekršio zdravstvene protokole zbog žurke organizovane u Perezovoj kući. U konkurenciji su ponovo i turski internacionalci Čaglar Sojundžu i Džengiz Under, dok su van stroja Džejms Džastin, Harvi Barns i Ves Morgan.

Džejmi Vardi i Keleči Iheanačo će svakako biti najveće uzdanice Lisica na večerašnjem meču. Iskusni golgeter je kao igrač Lestera tri puta igrao na Vembliju i svaki put se upisivao u listu strelaca (četiri pogotka). Nigerijac sa druge strane igra u sjajnoj formi, postigao je dva pogotka u prethodnom kolu Premijer lige protiv Čekićara, a u FA kupu nema boljeg strelca od bivšeg igrača Mančester Sitija, kada se u ozbir uzmu utakmice ovog takmičenja od sezone 2015/16. Iheanačo je u pomenutom periodu postigao 13 pogodaka, protivničke mreže je u proseku tresao na svakih 78 minuta.

Lester dosad nije uspevao da dođe do trofeja u ovom takmičenju, ali je u četiri navrata igrao finale, poslednju put davne 1969. godine. Tim sa King Pauera se poslednji put u polufinalu našao 1982. godine, kada je izgubio od Totenhema (0:2), Sparsi su potom i osvojili pehar.

Sveci u polufinale ulaze posle teškog poraza od Vest Bromviča u Premijer ligi (0:3), ali čini se da je četa Ralfa Hasenhutla tokom meč na Hotornsu u mislima bila već na Vembliju. Sautempton je praktično obezbedio opstanak, ima 10 bodova više od Fulama koji je prvi ispod crte, pa je jasno da je prioritet kluba borba za trofej u FA kupu. Na putu ka polufinalu bili su bolji od Sruzberija, Arsenala, Vulverhemptoina i Bornmuta, a fascinantan je podatak da još uvek nisu primili gol. Ukoliko izbore finale sa praznom mrežom, postaće prva ekipa koja je bez primljenih golova stigla do same završnice još od Evertona, kojem je to pošlo za rukom 1966. godine.

Hasenhutl neće moći da računa na Takumija Minamina, dok se Majkl Obafemi vratio treninzima, ali još uvek nije dovoljno spreman da bi imao ozbiljniju rolu u ovako važnoj utakmici. Van stroja su Oriol Romeu i Vilijam Smolboun, koji su zbog povreda već neko vreme odvojeni od terena.

Za razliku od Lestera, tim sa Sent Merisa može da se pohvali da u svojim vitrinama ima jedna trofej FA kupa, osvojen 1976. godine. Tri put je Soton pretrpeo poraze u finalu, poslednji put 2003. godine, kada je izgubio od Arsenala.

Kada su u pitanju međusobni dueli ovih ekipa, Lester je slavio sredinom januara na svom stadionu (2:0) i to je bio njihov jedini duel u tekućoj sezoni. Miule su se sastali u dva navrata, najpre su Lisice upisale istorijsku pobedu na stadionu Svetaca (9:0), da bi im se ekipa austrijskog stručnjaka revanširala par meseci kasnije (2:1).

FA KUP - POLUFINALE

Subota

Čelsi - Mančester Siti 1:0 (0:0)

/Ziješ 55/

Nedelja

19.30: (1.95) Lester (3.50) Sautempton (3,95)

***Kvote su podložne promenama


tagovi

FA kupDžejmi VardiKeleči IheanačoRalf HasenhutlBrendan RodžersLesterSautempton

Izabrane vesti / Najveće kvote


Ostale vesti


Najviše komentara