Luis Suarez (©Reuters)
Luis Suarez (©Reuters)

Taj čudni Urugvaj i Nasionalova borba za tron

Vreme čitanja: 4min | sub. 08.10.22. | 22:55

Velikan iz Montevidea vezao tri remija pred okršaj sa Defensor Sportingom

Čak i sa Luisom Suarezom na terenu, Nasional se ne provodi baš najbolje u šampionatu Urugvaja. Tim Pabla Repeta akumulirao je tri uzastopna remija, što se na Parke Sentralu smatra neuspehom, pored toga neočekivano je eliminisan iz Kupa Urugvaja ponižavajućim porazom od drugoligaša Rampla Juniorsa rezultatom 3:0.

Ipak, uprkos nedavnim neuspesima, Trikolori su imali sreće da zadrže prvu poziciju na tabeli urugvajske lige, kako u Klausuri sa do sada osvojena 24 boda, tako i na objedinjenoj tabeli sezone sa 71 osvojenim bodom. Bez sumnje, meč između Nasionala i Defensor Sportinga koji je na program noćas sa početkom od 00.30 po srednjoevropskom vremenu na Gran Parke Sentralu, vrhunac je 12. kola formata Klausura, jer ko god pobedi biće u veoma dobroj poziciji pred završni deo sezone.

Izabrane vesti

Ako domaći tim pobedi, nastaviće kao jedini lider Završnog turnira i mogao bi da zadrži čelnu poziciju na godišnjoj tabeli. Sa druge strane, eventualnom pobedom Ljubičice bi izbile na prvo mesto u trenutnom formatu. Radi se o tome da oni koje predvodi Marselo Mendes imaju 22 jedinice i da bi se novim uspehom popeli na 25, nadmašivši svog noćašnjeg rivala. Opet, u tom slučaju, biće neophodno pratiti i šta se dešava nekoliko sati ranije u kompleksu Rentistasa, gde istoimenom klubu gostuje River Plejt koji je trenutno drugoplasirani sa 23 osvojena boda. Dakle, zaista jedna komplikovana situacija, a do kraja ligaškog dela prvenstva preostalo je još samo četiri kola.

00.30: (1,62) Nasional (3,60) Defensor Sporting (5,30)

Trikolori, su za sada na prvom mestu sa 24 boda osvojenim iz sedam pobeda, tri remija i sa jednim pretrpljenim porazom, i jasno stavljaju do znanja da noćas idu na pobedu kako bi ostali lideri turnira. Bez obzira na ishodom ovog duela, Nasional je gotovo sigurno u finalu državnog prvenstva. Donekle komplikovani sistem urugvajskog prvenstva ima propozicije takve da prvaci dva formata, dakle Aperture, u ovom slučaju Liverpula iz Montevidea, i Klausure igraju polufinale, dok ih u samom finalu čeka ekipa koja ima najveći broj bodova kada se saberu obe tabele.

To nužno ne mora da znači da će neko od prvaka biti i prvi na objedinjenoj tabeli, što dokazuje trenutna situacija gde prvak Klausure može biti Defensor ili River Plejt, dok Nasional ima najviše bodova u ukupnoj sezoni, čak devet ispred drugoplasiranog Liverpula. Pa kad već imamo surov sistem koeficijenta za ispadanje, sa druge strane postoji jako fleksibilan sistem za dolazak do trofeja. Tako da ako jedan tim izgubi polufinale, ipak može da se nađe u finalu ako je prvi na generalnoj tabeli. Dovoljno je reći samo, Južna Amerika!

Nasional u poslednja tri kola ima tri uzastopna remija, a poslednji od njih bio je u gostima protiv Feniksa, prošle nedelje, kada su igrali čvrsto, ali nisu mogli da iskoriste svoje napade kako bi iz okršaja izašli kao pobednici, odigravši samo 1:1. U prethodnih pet mečeva zabeležena je samo jedna pobeda, tri nerešena ishoda i poraz, pobedivši Boston River, remizirajući sa Sero Largom, Feniksom i River Plejtom, pored poraza od Rampla Juniors u kupu. Igrajući kod kuće, na Gran Parke Sentralu, ekipa Nasionala je zabeležila učinak od osam pobeda, sa jednim remijem i jednim porazom u poslednjih 10 utakmica u svim takmičenjima.

Defensor je, sa druge strane, takođe u vrhu šampionata i živi sa očekivanjem da će nekako uspeti da nadmašiti noćašnjeg rivala. Njihova trenutna kampanja jedna je od najboljih u sezoni. Ljubičice su pre četiri dana obezbedile polufinale Kupa Urugvaja eliminisanjem jakog jednog od konkurenata u trenutnom formatu, River Plejta.

--------------

Možeš li ti da budeš današnji pobednik i osvojiš put u Katar na Svetsko prvenstvo?

---------------

U prošlom kolu, Defensor se suočio sa Liverpulom iz Montevidea, koga je bez većih poteškoća savladao rezultatom 3:0, uzimajući u obzir da je to ekipa koja je završila prva u formatu Apertura. Neverovatan trijumf ostavio ga je na četvrtom mestu šampionata, sa do sada osvojena 22 boda, samo dva manje od lidera. U prethodnih pet duela zabeležene su četiri pobede, samo jedan remi i nijedan poraz. U ovom periodu tim Marsela Mendesa pokazao je svu svoju snagu pobedivši Liverpul, Albion, River Plejt i Serito, pored remija sa Feniksom. Nastupajući kao gost, tim Defensora ima impresivan učinak, zabeleživši osam pobeda I dva remija i nijedan poraz u poslednjih 10 utakmica u svim takmičenjima.

URUGVAJ 1, KLAUSURA - 12. KOLO

Petak

Maldonado - Sero Lago 0:1 (0:0)

Serito - Albion 0:0

Rentistas - River Plejt U TOKU

Danubio - Feniks U TOKU

Nedelja

00.30: (1,62) Nasional (3,60) Defensor Sporting (5,30)

16.00: (2,25) Montevideo Siti (3,15) Montevideo Vonderers (3,15)

21.00: (2,00) Liverpul (3,25) Boston River (3,70)

Ponedeljak

00.30: (1,48) Penjarol (3,80) Plaza Kolonija (7,00)

*** kvote su podložne promenama

Piše: Đorđe RADONJIĆ


tagovi

Urugvaj 1NasionalDefensor Sporting

Izabrane vesti / Najveće kvote


Ostale vesti


Najviše komentara