Ilustracija (©CAF)
Ilustracija (©CAF)

Takmičenje na kojem bi svaki ambiciozniji klub morao da ima skauta

Vreme čitanja: 6min | pet. 13.01.23. | 11:45

Susretom Alžira i Libije (20.00) otpočeće Šampionat afričkih nacija, turnir reprezentacija sa Crnog kontinenta sastavljenih isključivo od fudbalera koji nastupaju u tamošnjim ligama. Na turniru učestvuje i jedan Srbin - Milutin Sredojević, selektor Ugande

Afrički fudbal je nepredvidiv, tehnički i taktički zaostaje za Evropom, ali talenat je nesporan. Samo zbog njega, svaki fudbalski klub koji ima ambicije da napravi nešto više bi trebalo da ima u naredne tri nedelje svoje izaslanike u Alžiru, gde ovog petka susretom domaćina sa Libijom počinje Šampionat afričkih nacija (ŠAN). To takmičenje je najsavršenije da se na jednom mestu nađu najkvalitetniji afrički fudbaleri, koji još uvek igraju na Crnom kontinentu i koji se, objektivno za mali novac, mogu angažovati u bliskom periodu.

Zašto? Zato što propozicije nalažu da nijedna selekcija ne sme da dođe sa fudbalerima koji ne igraju trenutno za neki klub u domaćem šampionatu. To je čitav koncept takmičenja, koje se prvi put odigralo 2009. godine, a čije je ovo izdanje sedmo. Cilj je promocija domaćih liga i dizanje njihove popularnosti na neki globalni nivo, a kako bolje dokazati da je baš vaša škola najbolja ako ne osvajanjem Šampionata afričlkih nacija.

Izabrane vesti

Zato, nije slučajnost što je Maroko bio hit nedavno završenog Svetskog prvenstva u Kataru, gde je na kraju bio četvrti. Maroko je osvojio poslednja dva ŠAN-a, nagovestivši tako ekspanziju fudbala, čiju potvrdu smo dobili ove kasne jeseni.

Ranije odigrane turnire su mnogi igrači iskoristili da se promovišu i prodaju. Pojedinci čak i u Evropu, mada najveći deo igrača je ipak odlazio u bogati arapski svet.

20.00: (1,45) Alžir (4,20) Libija (8,00)

Primera radi, reprezentativac Demokratske Republike Kongo Mešak Elija je bio najbolji strelac ŠAN-a 2016. godine i jedan od najzaslužnijih za to što je njegov tim osvojio trofej. Ovog 173 centimetara visokog navijača zapazili su skauti Jang Bojsa, nedugo zatim ga angažovali, a on je i dalje član švajcarskog prvoligaša. Sa ekipom iz Berna je 2020. osvojio i titulu.

Nije jedini iz te generacije DR Konga koji se dobro prodao. Odmah posle turnira je Standard iz Liježa u paketu angažovao dvojac TP Mazembea, napadača Džonatana Bolingija i štopera Mervela Bokadija. Bokadi je i dalje u belgijskom prvoligašu, sada je standardan prvotimac, dok se Bolingi preko Antverpena, Muskrona i turskog Angaragučua početkom prošle godine dokopao velikana iz Tajlanda Burirama. Još neke njihove saigrače je doveo i Union Sen Žiloaz, prošlogodišnja senzacija u Belgiji.

Na narednom turniru, 2018. godine, apsolutno je izdominirao marokanski napadač Ajub El Kabi, koji je postigao čak devet golova. Mnogo klubova je odmah kontaktiralo tadašnjeg špica Berkana, najkonkretniji je bio kineski Hebej, koji je platio čak 6.500.000 evra za njegovo obeštećenje. Posle „pucanja“ Superige Kine zbog pandemije korona virusa, vratio se na jednu sezonu u Maroko, aktuelnog prvaka Afrike Vidad Kazablanku, a posle toga ga je uzeo turski superligaš Hataj. Ove sezone je El Kabi standardan, postigao je šest golova na 17 mečeva. Sa tog turnira se Zambijac Agustin Mulenga prodao u Orlando Pajratse i do danas je jedan od najboljih igrača šampionata Južne Afrike, dok je Nigerijac Gabrijel Okečukvu došao do jakog ugovora u Vidadu.

Posle turnira 2020. godine najviše su profitirali timovi iz Ujedinjenih Arapskih Emirata, Al Ain je za siću doveo napadača Sufijana Rahimija, a Al Vasl štopera Sufijana Buftinija. Nisu se prodali samo šampioni, Kamerunac Janik N‘Đeng je prešao u Saudijsku Arabiju, u Al Kalidž, dok je vezista iz Gvineje Morleje Sila dobio poziv portugalskog prvoligaša Aruke.

Što se tiče ŠAN-a u Alžiru, po prvi put ćemo na turniru videti 18 umesto dosadašnjih 16 ekipa. Raspoređene su u pet grupa, prve tri će imati po četiri tima i najbolja dva će proći u četvrtfinale, dok D i E grupa imaju po tri ekipe i samo pobednici prolaze u nokaut fazu.

------------------

SVI OSVAJAČI ŠAN-a

2 – DR Kongo (2009. i 2016) i Maroko (2018. i 2020)

1 – Tunis (2011) i Libija (2014)

(Gana i Mali su po dva puta gubili u finalima, a Nigerija i Angola po jednom)

------------------

U jednom momentu se pojavila informacija da Maroko neće braniti tron, odnosno da se povukao sa takmičenja alžirske vlasti nisu dozvolile direktan let iz Kazablanke u Konstantin. Pozadina su, naravno, užasni diplomatski odnosi između ove dve države, koje su kroz istoriju i ratovale. Ipak, posle reakcije ministarstva Maroka, fudbalska selekcija se ipak uputila na sever Alžira i svoj prvi meč će igrati već u nedelju, protiv Sudana.

Čitav turnir će se odigrati u četiri grada, prestonici Alžiru, Oranu, Anabi i pomenutom Konstantinu. Finale je zakazano za 4. februar, na novootvorenom stadionu u glavnom gradu, koji nosi ime po čuvenom južnoafričkom političaru Nelsonu Mendeli. Ovaj objekat je izgrađen specijalno za ovo takmičenje, ima kapacitet od 40.000 sedećih mesta i sada je najmoderniji stadion koji Alžir poseduje. Ubuduće će „Nelson Mendela“ služiti kao nacionalni stadion.

Sve reprezentacije će pokazati šta je najbolje što njihove lige nude. Primera radi, za Alžir će nastupati devetorica igrača iz aktuelnog prvaka Beluizdada, te još devetorica iz njegovog najvećeg rivala USM Alžira. Slično je razmišljao i srpski strateg Milutin Sredojević, selektor Ugande i jedan od samo trojice inostranih trenera na ovom turniru. Sredojević je na konačan spisak uvrstio čak jedanaestoricu fudbalera aktuelnog prvaka Vajpersa, praktično bi mogao da izvede čitavu postavu sastavljenu iz jednog tima.

Osim Ugande, stranca za selektora imaju samo još Angola i Mauritanija. Na klupi Angole sedi portugalski stručnjak Pedro Gonsalves, dok Mauritaniju predvodi Francuz Amir Abdu, doskorašnji strateg Komorskih Ostrva. Njih trojica maštaju da ponove uspeh koji je 2014. godine napravio Španac Havijer Klamente, bivši selektor Srbije, koji je osvojio Šampionat afričkih nacija sa Libijom i tako postao do sada jedini Evropljanin koji je uzeo trofej.

Na ovom turniru imamo samo jednog debitanta, ovo će da bude prvo učešće za reprezentaciju Madagaskara i jedinstvena prilika da promoviše svoje prvenstvo. Pre svega, igrače šampiona Fose Juniorsa poput Toki Olivijea Randrijatsiferane, Tijavine Mikaela Takotoarisoe ili Žana Ivesa Razafindrakota. Umeo je Madagaskar i ranijih godina da ponudi solidne fudbalere, poput dugogodišnjeg veziste Ludogoreca, a sada člana Baroea, Aniseta Andrianantenaine.

Skautiraće se ovaj turnir, zato švajcarski superligaš Cirih nije želeo da rizikuje. Da mu tokom turnira ne bi skočila cena, požurio je sa završavanjem transfera Danijela Afrijia. Talentovani vezista je već potpisao ugovor, biće promovisan posle turnira, a Harts of Ouk na čijoj klupi sedi srpski strateg Slavko Matić će zaraditi 150.000 evra. Tokom trajanja ŠAN-a, Harts of Ouk će domaće prvenstvo igrati bez Suradža Seidua, Gladsona Avaka, Konadua Jidoma i Denisa Korsaha. Ganu će u Alžiru da predstavlja i 20-godišnji golman aktuelnog prvaka Asante Kotoka, Ibrahim Danlad, koji je bio deo nacionalnog tima Crnih zvezda i na Mundijalu u Kataru.

Sve u svemu, biće dovoljno razloga da se Šampionat afričkih nacija isprati. Jer, uopšte neće biti iznenađenje ako neke od tih igrača budemo u budućnosti gledali u takmičenjima UEFA.

ŠAMPIONAT AFRIČKIH NACIJA – 1. KOLO

GRUPA A

Petak

20.00: (1,45) Alžir (4,20) Libija (8,00)

Subota

14.00: (2,50) Etiopija (2,80) Mozambik (3,35)

GRUPA B

Subota

17.00: (2,50) DR Kongo (2,80) Uganda (3,35)

20.00: (3,15) Obala Slonovače (2,65) Senegal (2,60)

GRUPA C

Nedelja

17.00: (1,70) Maroko (3,45) Sudan (5,80)

20.00: (4,00) Madagaskar (3,15) Gana (1,95)

GRUPA D

Ponedeljak

17.00: (2,60) Mali (2,65) Angola (3,15)

(Slobodna je Mauritanija)

GRUPA E

Ponedeljak

20.00: (2,30) Kamerun (2,90) Kongo (3,35)

(Slobodan je Niger)

***Kvote su podložne promenama


tagovi

Šampionat afričkih nacijaMilutin Sredojevićreprezentacija Ganereprezentacija Alžirareprezentacija MarokaDR Kongo

Izabrane vesti / Najveće kvote


Ostale vesti


Najviše komentara