Fudbaleri Mančester junajteda (©AFP)
Fudbaleri Mančester junajteda (©AFP)

Ten Hag stvara Junajted po svom ukusu: Dvocifren broj igrača napustiće Old Traford na leto

Vreme čitanja: 5min | pon. 16.05.22. | 17:20

Neće to biti samo oni kojima ističu ugovori, ali su oni prvi u redu...

Erik Ten Hag sleteo je u Mančester i definitivno zadužio poziciju novog trenera Junajteda sa kojim će pokušati da uradi ono što niko nije otkako je završena era ser Aleksa Fergusona - da klubu vrati šampionski sjaj.

Holanđanin je postao osmi različiti trener koji je vodio Mančester Junajted od ostavke Fergija, a niko od njegovih prethodnika nije se zadržao na Old Trafordu duže od dve i po godine, koliko su izdržali Žoze Murinjo i Ole Gunar Solskjer, dok je Luj van Gal uspeo da sastavi dve sezone...

Izabrane vesti

I dalje se čekaju prvi Ten Hagovi potezi na novoj poziciji, poručio je jasno da “jedva čeka da radi sa Kristijanom Ronaldom“ što donekle implicira da će Portugalac ipak ostati u klubu uprkos spekulacijama o mogućem rastanku kada se spusti zavesa na sezonu. Niko još ne može da predvidi kako će Junajted izgledati pod Ten Hagovom upravom, ali je jasno da će mu biti potrebno vreme da implementira sistem sa kojim je savršeno funkcionisao u Ajaksu, te da mora da okrene novi list kako bi sastavio tim po svojoj viziji. Odnosno, ekipu koja može da odgovori na njegove zahteve.

21.00: (5,00) Njukasl (3,70) Arsenal (1,80)

Na Ostrvu se uveliko šuška o tome da bi čak dvocifren broj igrača mogao da napusti klub tokom leta i to ne samo oni kojima ističu ugovori, kao što su Nemanja Matić, Pol Pogba, Džesi Lingard, Huan Mata, Edinson Kavani i golman Li Grent. Matić i Mata su još prošlog meseca najavili odlazak i na poslednjoj utakmici kod kuće dobili su ispraćaj kakav dolikuje igračima koji su držali kvalitet ekipe. Matića mediji najčešće sele u Italiju, pisalo se o Juventusovim planovima da mu za platu izdvoji čak 12.000.000 evra, ali već neko vreme nema novih informacija na tu temu. Oitanje je i koliko su bile tačne­. Naravno, kada je nekadašnji zamenik kapitena Srbije u pitanju uvek je aktuelna tema odlaska kod Žozea Murinja u Romu, pošto je kod Portugalca odigrao najbolje utakmice u karijeri kroz Čelsi i Junajted. Matina budućnost je prava nepoznanica. Očekivanja su da se vrati u rodnu Španiju, čak da to opet bude Valensija iz koje je posle blistavih izdanja stigao na Ostrvo, ali je i dalje nejasno gde bi mogao da ode. Pominje se i Italija, mada je još sve na dugom štapu.

Edinson Kavani definitivno neće ostati u Junajtedu. Lomila su se koplja, Ralf Rangnik je prepustio novom treneru da odluči, a u međuvremenu je ipak odlučeno da se dve strane raziđu. Njemu svakako ističe ugovor, ali neće biti produžen, pogotovo jer je za ovu godinu dobio preko 10.000.000 evra. Što je zaista mnogo za nekog ko ne doprinosi na terenu ni izbliza koliko bi trebalo igrač sa takvim primanjima.

Oko njega su kružile priče o odlasku u Saudijsku Arabiju ili Katar, pa MLS, zatim da ga zove Boka Juniors, da bi se odnedavno u kombinaciju uskočio Real Sosijedad. Klub iz Baskije je napravio odličan potez dovođenjem žive legende Mančester Sitija Davida Silve i to bi mogla da bude najbolja preporuka za Matadora, pod uslovom da želi da produži karijeru u Evropi.

Pol Pogba i Nemanja Matić (©AFP) Pol Pogba i Nemanja Matić (©AFP)

Posle Kavanija, bez ugovora će u Junajtedu ostati i Pol Pogba. Francuz je izgleda definitivno završio sa Đavolima po drugi put u karijeri, a klub će ostati u velikom gubitku je će otići kao slobodan igrač. A, podsetimo, za njegov transfer je u leto 2016. izdvojeno 115.000.000 evra što je u to vreme bio rekord.

Pogba bi mogao da napravi pun krug i posle Junajteda opet da ode u Juventus. Italijom odjekuje vest da je u 14 časova po srednjoevropskom vremenu organizovan sastanak njegovog agenta Rafaele Pinamente, koja je nasledila sve poslove od smrti Mina Rajole, sa odgovornima u Juventusu.

Stara dama sprema platu između sedam i osam miliona evra, uz velike bonuse koji će podići primanja na osmocifrenu sumu što bi bila preslikana kombinacija ugovora koji ima Matijs de Liht, takođe Pinamentin igrač iliti donedavno Rajolin. Ipak, ni sa svim bonusima vrhuška Juventusa nije u stanju da parira onom što je navodno Pogbi spremio PSŽ, što je plata u visini između 13.000.000 i 15.000.000 evra neto, bez bonusa koji bi kasnije bili uračunati. Opet, u Torinu veruju da bi finansijski deficit mogli da nadomeste tako što bi Pogbi ponudili ulogu apsolutnog lidera u timu što nije mala stvar jer je dosad istu imao Đorđo Kjelini. Takođe se nadaju da će Pogba birati srcem jer znaju da je najbolje partije karijere pružao upravo u crno-belom dresu. Bilo je i govora o navodnoj ponudi Mančester Sitija, ali i ta se sveća brzo ugasila.

Veliku nepravdu na kraju bi mogao da doživi Džesi Lingard. Momak koji je svojevremeno važio za velikog talenta Junajtedove škole odlazi kao nepoželjan, bez ugovora. Klub mu je prošlog leta, baš kao i Pogbi, aktivirao opciju “+1“, ali je sada definitivno višak. Lingard je nekoliko puta želeo da ide i to jasno stavljao do znanja i Oleu Gunaru Solskjeru i Ralfu Rangniku, ali su obojica odbili da mu izađu u susret. Najviše zato što se za njegov potpis rukama i nogama borio Dejvid Mojes u Vest Hemu, gde je proveo šest vrhunskih meseci i vratio se u fudbalski život. I Lingarda bi put mogao da odvede u Italiju, pominje se da je nekoliko klubova zainteresovano, ali ozbiljnijih priča tim povodom – nema.

Pored već pomenutih imena, Ten Hag je navodno dao zeleno svetlo za odlazak momaka iz akademije. Golman Ondrej Mastni (20), levi bek Ris Devin (20), veziste Čarli Velens (19) i Konor Stenli (20), te napadači Dmani Melor (21) i Mateo Mehija (19) su slobodni pošto im svakako ističu ugovori.

Ten Hagov fokus biće na Džejdonu Sanču, Markusu Rašfordu, Skotu Mektominiju i Entoniju Elangi, oko kojih će graditi tim kroz pojačanja. A tu se tek očekuje svašta...


tagovi

Nemanja MatićPol PogbaEdinson KavaniDžesi LingardHuan MataMančester JunajtedLetnji prelazni rok 2022

Obaveštavaj me

Man. Junajted

Izabrane vesti / Najveće kvote


Ostale vesti


Najviše komentara