Foto: Reuters
Foto: Reuters

Trogodišnji san ostvaren za četiri meseca

Vreme čitanja: 3min | ned. 30.05.21. | 11:19

Pola godine provedene u Čelsiju Tuhelu je bilo dovoljno da ostvari nedostižno sa Parižanima

Samo 124 dana bilo je dovoljno Tomasu Tuhelu da od nesigurnog i bledog Lampardovog Čelsija napravi osvajača Lige šampiona, ali i da ostvari uspeh koji je tokom tri godine provedene u Parizu, uprkos ogromnim ulaganjima, predstavljao samo pust san za nemačkog stratega.

Poljuljani i bez mnogo samopouzdanja Plavci su početkom godine izgledali kao tim pred kojim je još jedna skromna sezona. Daleko od trke za titulu u Premijer ligi, ali i forme razgoropađenih Bajerna, Pari Sen Žermena, Mančester Sitija i ostalih pretendenata na kontinentalni tron, fudbaleri londonskog kluba koračali su bezidejno na tri fronta. Međutim, dolaskom Tuhela, počeo je preoprod ekipe koji je ukrašen ni manje ni više titulom prvka Evrope.

Izabrane vesti

Januarska promocija na Stamford Bridžu podelila je javnost, pa su, paralelno sa optimističnim najavama buđenja kluba pod komandnom palicom novog stratega, u javnosti uučestalo mogli da se čuju stavovi sumnjičavih u izbor šefa stručnog štaba. Glavna zamerka pesimista bila je Tuhelova višegodišnja bezuspešna potera za ušatim peharom, a remi na premijeri protiv Vulvsa ohrabrio je kritičare da stav iznesu glasnije.

Ipak, već od pobede nad Barnlijem (2:0), Čelsi je nagovestio drugačije lice i na svakom narednom koraku Plavci su izgledali sve sigurnije. Praktično otpisani Antonio Rudiger, koji je jesenji deo sezone proveo mahom na klupi i van vizija Frenka Lamparda, u novom Čelsiju preuzeo je ulogu jednog od nosilaca defanzive. Važan zadatak pripao je i Ngolo Kanteu koji je postao spona redova londonskog kluba, a u punom sjaju pokazali su se i Mejson Maunt, Ris Džejms...

Čelsi jedini u Evropi: 2-2-2

Odrešenih ruku, Kante je na najbolji način iskoristio Tuhelovo poverenje i odgovornu ulogu aritekte igre Plavaca, te je tokom prolećnih izazova postao direktan prenosilac zamisli nemačkog stratega na teren. Paralelno sa buđenjem Kantea, u sve boljem svetlu počeo je da se prezentuje i Maunt, te je izvanredna asistencija za Haverca vredna velikog slavlja na Dragau sinoć došla samo kao ukras na odlične igre prethodnih meseci. I kao što se ništa ne događa potpuno bez razloga, ni teledirigovana lopta nije slučajno bila namenjena baš Kaiju Havercu, Tuhelovom sunarodniku koji je pobedonsonim pogotkom potvrdio da je period adaptacije sve dalja prošlost.

slavlje Tuhela i najbližih saradnika, Foto: Reutersslavlje Tuhela i najbližih saradnika, Foto: Reuters

U razigranom timu iz engleske prestonice među fudbalerima koji su doživeli značajnu ekspanziju tokom sezone na izmaku neizbežno je istaći i Risa Džejmsa, talentovanog defanzivca koji se ustalio u startnoj postavi Čelsija, ali se i nametnuo kao rešenje uz desnu aut liniju u reprezentaciji Engleske pred Evropsko prvenstvo.

Tuhelova četa iz nedelje u nedelju igledala je sigurnije, a posebnu poslasticu za londonski klub predstavljali su najteži izazovi, te su pred nemačkim strategom padali Totenhem, Atletiko Madrid, Liverpul, Porto, Mančester Siti i Real Madrid. Međutim, prvu priliku da kraj takmičarske godine ulepša trofejem Čelsiju je pokvario Lester u finalu FA kupa. Minimalni poraz u borbi za pehar nije se negativno odrazio na Plavce koji su nedelju dana kasnije, u novom finalu, ovaj put sa znatno većim ulogom, režirali povoljniji scenario.

Treća pobeda nad Gvardiolom u samo nekoliko meseci Tuhelu je donela trofej koji je sanjao tri godine u Pari Sen Žermenu, sa kojim je godinu dana ranije stao upravo pred poslednjim korakom, u finalu. Jedno od retkih priznanja koje je nedostajalo Nemcu stiglo je već na početku novg poglavlja, a drugi trofej Lige šampiona na Stamford Bridžu odmah je inicirao priče o novom ugovoru za šefa stručnog štaba.

Iako je zimus stavio paraf na sporazum o saradnji do leta 2022. giodine, pred Tuhelom bi već narednih dana mogao da se nađe novi ugovor što je i sam trener potvrdio neposredno nakon jučerašnje pobede.

"Nisam stoprocentno siguran, ali posle ove pobede možda već imam novi ugovor. Pričao sam sa vlasnikom kluba (Romanom Abramovičem) baš ovde , na terenu što je najbolji momenat za pregovore", rekao je Tuhel.

Dugodišnji san je ostvaren, sumnjičavi su razuvereni, a Čelsi je opet tim dostojan šampionske krune... Teško da je Tuhel mogao da poželi bolji početak novog poglavlja kada je u januaru zakoračio na stadion kraj Temze.


tagovi

Tomas Tuhel

Obaveštavaj me

Čelsi

Izabrane vesti / Najveće kvote


Ostale vesti


Najviše komentara