Jedini koji su uspeli: Antić i Muslin (Foto: Starsport)
Jedini koji su uspeli: Antić i Muslin (Foto: Starsport)

Uoči dana D u Lisabonu: Srbija ne blista pod imperativom, Antić i Muslin jedini obradovali naciju

Vreme čitanja: 4min | pet. 12.11.21. | 09:50

Orlovi različitih iskustava u susretima od najveće važnosti

Utakmicom Republike Irske i Portugalije okončanom mirnih mreža (0:0) razrešena je dilema po pitanju potencijalnog pohoda Srbije do Svetskog prvenstva u Kataru. Kraći od dva puta do planetarne smotre za Orlove predstavljala bi pobeda u Lisabonu 14. novembra, dok svaki drugi ishod izabranike Dragana Stojkovića Piksija šalje u baraž.

Činjenica da će u slučaju neuspeha imati priliku za popravni delimično smanjuje teret na plećima reprezentativaca Srbije, međutim utakmicu na stadionu Luž i pored druge šanse Orlovi dočekuju uz imperativ trijumfa.

Izabrane vesti

Susret u Lisabonu nastaviće niz odlučujućih mečeva naše reprezentacije kaja je imala rezličitih iskustava u duelima sa epitetom krucijalnih, ali je činjenica da neretko nije uspevala da iskoristi poslednju šansu.

Prvi biti ili ne biti duel Srbije od osamostaljenja Crne Gore odigran je u okviru kvalifikacija za Evropsko prvenstvo u Austriji i Švajcarskoj, protiv Poljske. Orlovima je na domaćem terenu bio neophodan trijumf, uz uslov da i Portugalija prospe bodove kod kuće protiv Finske, a nade reprezentacije koju je sa selektorske klupe predvodio Havijer Klemente ugasio je remi (2:2) u Beogradu. Iako je golovima Nikole Žigića i Danka Lazovića Srbija uspela da neutrališe dva gola zaostatka izostao je potpuni preokret čime je okončana bitka za plasman na kontinentalno takmičeje.

Dve godine kasnije, pod komandom Radomira Antića, naši reprezentativci uspeli su da izbore plasman na Svetsko prvenstvo u Južnoj Africi, a kao prelomni duel ispostavio se remi (1:1) sa Francuskom u Beogradu. Crveni karton Uga Lorisa u 10. minutu i jedanaesterac koji je realizovao Nenad Milijaš trasirali su put Orlova. Iako je Tijeri Anri u 36. minutu doneo izjednačenje i vratio neizvesnost, Srbija je odolela pred žestokim napadima Francuske u drugom poluvremenu i tako napravila najznačajniji korak ka Južnoj Africi. Overu plasmana predstavljala je ubedljiva pobeda nad Rumunijom (5:0) posle koje duel sa Litvanijom nije imao rezultatski značaj (1:2).

Naredne evropske kvalifikacije donele su novi fijasko, a nade Orlova koje je u to vreme sa selektorske funkcije predvodio Vladimir Petrović Pižon ugašene su porazom od Slovenije (0:1) u gostima, u susretu koji su Orlovi dočekali sa imperativom pobede. Pogodak za domaćina sa praktično pola terena u završnici prvog poluvremena postigao je Dare Vršić, a priliku da neutrališe zaostatak u nastavku susreta nije iskoristio Nemanja Vidić kojem je Samir Handanovič odbranio jedanaesterac. Poraz od Slovenije uticao je da Srbija kvalifikacije završi na trećem mestu, iza Italije i Estonije.

Novi neuspeh u kvalifikacijama Orlovi su doživeli u borbi za mesto na Svetskom prvenstvu 2014. godine kada su takmičenje okončali gledajući u leđa Belgijancima i Hrvatima, međutim u ovoj trci izabranici Siniše Mihajlovića realne šanse su izgubili praktično u prvom delu borbi u Grupi A, a posebno posle poraza od Hrvatske na Maksimiru.

Bez nade u završnici kvalifikacija Srbija je ostala i prilikom borbe za mesto na Evropskom prvenstvu 2016. godine, a grupnu fazu koju je obeležio incident sa dronom i oduzimanje bodova Orlovima, naša reprezentacija je završila na četvrtom mestu, iza Portugalije, Albanije i Danske uz učinak bolji samo od Jermenije.

Poslednje veliko slavlje: Prijovićeva proslava gola protiv Gruzije, Foto: StarsportPoslednje veliko slavlje: Prijovićeva proslava gola protiv Gruzije, Foto: Starsport

Konačno, niz neuspeha prekinule su kvalifikacije za Svetsko prvenstvo u Rusiji koje je četa Slavoljuba Muslina završila na čelu Grupe D ispred Republike Irske. Orlovi su u završnici kvalifikacija imali dva važna izazova, te je posle pobede (1:0) golom Aleksandra Kolarova u Dablinu, Srbija prvo mesto trebala da overi pred domaćom publikom u susretu sa Gruzijom kad već nije uspela na gostovanju kod Austrije u Beču. Put na planetarnu smotru tako je overio Aleksandar Prijović golom za važna tri boda i poslednji veliki uspeh naše reprezentacije.

Do danas, Srbija je imala još jedan - ili dva, zavisno od toga kako gledate - važan test. Protiv Norveške su nas izabranici Ljubiše Tumbakovića impresionirali, ali protiv Škotske razočarali. Ostali smo bez plasmana na Evropsko prvenstvo posle penala (4:5). Nakon što su kvalifikacije završili iza Ukrajine i Portugalije, Orlovi su kartu za Mundijal tražili kroz baraž zahvaljujući Ligi nacija, a posle pobede nad Norveškom koju je sa dva gola potpisao Sergej Milinković Savić, usledio je odlučujući duel sa Škotima. Gol Luke Jovića u završnici utakmice neutralisao je prednost gostiju koju je doneo Kristi u 52. minutu, ali je Srbija ostala bez plasmana na još jedno veliko takmičenje na penal ruletu posle promašaja Aleksandra Mitrovića.

nedelja, 20.45

(1,50) Portugalija (5,35) Srbija (6,00)

Kada se podvuče crta, malo je trenutaka za pamćenje u odlučujućim susretima Orlova za plasman na velika takmičenja, međutim podvizi koje je naša reprezentacija napravila sa Radomirom Antićem i Slavoljubom Muslinom putokaz su za aktuelnu generaciju pred gostovanje u Lisabonu.

UČINAK SRBIJE U ODLUČUJUĆIM SUSRETIMA KVALIFIKACIJA

Kvalifikacije za EP 2008.

Srbija - Poljska 2:2

/Žigić 69, Lazovi 71 - Muravski 28, Matuščak 47/

Kvalifikacije za SP 2010.

Srbija - Francuska 1:1

/Milijaš 10p - Anri 36/

Kvalifikacije za EP 2012.

Slovenija - Srbija 1:0

/Dare Vršič 45/

Kvalifikacije za SP 2018.

Srbija - Gruzija 1:0

/Prijović 74/

Kvalifikacije za EP 2020.

Srbija - Škotska 1:1 penalima 4:5

/Jović 90 - Kristi 52/


tagovi

fudbalska reprezentacija Srbijereprezentacija PortugalaRadomir AntićSlavoljub MuslinDragan Stojković Piksi

Izabrane vesti / Najveće kvote


Ostale vesti


Najviše komentara