Oskar Kardozo (©AFP)
Oskar Kardozo (©AFP)

Uskoro će 38, a i dalje pravi probleme

Vreme čitanja: 5min | sre. 07.04.21. | 23:14

Kopa Libertadores: Oskar Kardozo predvodi Libertad protiv Atletiko Nasionala u prvom meču treće runde kvalifikacija za najeminentnije klupsko takmičenje Južne Amerike

Najtrofejniji kolumbijski klub Atletiko Nasional doputovao je u Asunsion na megdan Libertadu sa jasnim imperativom pobede. Pozitivan rezultat na strani umnogome bi olakšao posao Verdolagasima u revanš susretu poslednje runde kvalifikacija za Kopa Libertadores, koji je zakazan za sedam dana na Atanasio Žirardotu u Medeljinu. Ali i paragvajski Oslobodioci se pitaju nešto, a posebna opreznost javlja se kod njihovih protivnika, znajući da je jedan od nadimaka ovog kluba i Ubica velikana.

Posle duela koji u domaćem prvenstvu imaju prefiks Klasika, protiv Miljonariosa i gradskog rivala Independijentea, nastavlja se maraton teških utakmica za Nasional. I ovog puta, kao i u prethodnoj rundi kvalifikacija, zeleno-beli tim iz Medeljina za protivnika je dobio rivala iz prestonice Paragvaja, dobro poznato ime, Libertad.

Izabrane vesti

02.30: (2,45) Libertad (2,95) Atletiko Nasional (3,00)

Gotovo svi igrači na raspolaganju su Aleksandreu Gimaraisu, te tako će kostarikanski stručnjak imati priliku da za ovaj susret na travnatu podlogu stadiona Defensores de Čako izvede najboljih 11, po svom mišljenju. Nasional je trenutno vodeći tim kolumbijske Kategorije A, međutim i kao takav, još nije obezbedio mesto u plej-of fazi, zahvaljujući veoma uzbudljivom šampionatu u kom je razlika između prvoplasiranog i devetog na tabeli samo šest bodova, dok u narednu rundu takmičenja odlaze samo osam najbolje rangiranih ekipa.

Iskusni napadač Džeferson Duke ne prestaje da stvara probleme protivničkim odbranama, a u proteklom susretu protiv Envigada dokazao je da mu je dovoljan i ulazak sa klupe u samom finišu meča kako bi zatresao mrežu. On je trenutno najbolji strelac ekipe sa sedam postignutih golova. Pored njega u prepoznatljivu formu, posle kratke pauze prouzrokovane povredom, vratio se i Andreas Andrade koji je u protekloj rundi, i revanš meču u pobedi njegovog tima nad Guaranijem od 3:0, postigao dva gola. U veznom redu pored oporavljenog Andradea ističe se i konstantni Harlan Barera, čovek koji je, možemo slobodno reći, motor ekipe. Pored šest postignutih golova u svim takmičenjima u dosadašnjem delu sezone, upisao je i tri asistencije, ali i veliki broj žutih kartona, zarađenih uglavnom prekidima kontranapada protivničkih ekipa.

Džeferson Duke (©AFP)Džeferson Duke (©AFP)

Svi napori Aleksandrea Gimaraisa da razmrda Džonatana Alvareza, koji je početkom ove godine u Nasional stigao kao vid pojačanja iz ekvadorskog prvaka Barselone, i dalje su jalovih rezultata. Urugvajska "duga devetka" i pored samo dva postignuta gola, i dalje dobija poverenje kostarikanskog stručnjaka, bilo u startnoj postavi ili ulaskom sa klupe, pa tako nije isključeno da umesto najboljeg strelca ekipe Džefersona Dukea, baš on započne susret u Asunsionu kao najistureniji igrač.

Ni domaći sastav nije bez aduta u ovom dvoboju, ali za razliku od njegovog rivala koji na gostovanje dolazi iz ubedljivog trijumfa, Libertad je prethodnog vikenda u gradskom derbiju sa Olimpijom, poznatijem kao Crno-beli Klasik, poražen na svom terenu minimalnim rezultatom. Ekipa koju predvodi argentinski stručnjak Danijel Garnero, ove sezone igra baš promenljivo, bez nekog kontinuitea bilo u gostima ili kod kuće. Ima tu i nepredviđenih rasipanja bodova, iznenađujućih poraza, kao i nekih u tom trenutku neočekivanih pobeda. Dakle baš, toplo-hladno. Tačno je polovina paragvajskog šampionata za format Apertura 2021, a na deobi prvog mesta sa 19 osvojenih bodova nalaze se čak četiri tima među kojima je i Libertad.

Ono što je specifično za Oslobodioce jeste da pretnja po protivnički gol vreba bukvalno iz svih linija i pozicija. Tako centralni bek Kristijan Baez, koji je do sada već postigao nekoliko izuzetno važnih golova, predstavlja pravu noćnu moru u protivničkom šesnaestercu kada su u pitanju prekidi, dok lopte koje iz pozadine proigrava Aleksander Barbosa dolaze sa takvom preciznošću kao da ih Argentinac šalje uz pomoć sprave za navođenje. Još jedan važan šraf u čitavoj mašineriji Danijela Garnera predstavlja nekadašnji reprezentativac Kolumbije, bivši igrač i dete upravo Atletiko Nasionala, Danijel Bokanegra, koji za razliku od dugogodišnjih nastupanja na desnom beku za Verdolagase, odakle je stigao u Asunsion, sada igra na poziciji zadnjeg veznog. Međutim, najveću pretnju po kolumbijski tim, noćas će predstavljati prekaljeni kapiten Repoljerosa, Oskar Kardozo, koji će uskoro da prolavi 38. rođendan, ali nema nameru da prestane sa terorisanjem protivničkih odbrana, a do sada je postigao pet golova, što ga čini najboljim strelcem u svojoj ekipi.

Kolumbijski velikan je ukupno odigrao 26 utakmica protiv paragvajskih klubova u raznim kontinentalnim takmičenjima pod okriljem KONMEBOL-a. Opšti utisak je izuzetno povoljan za Atletiko Nasional, koji je ostvario 13 pobeda, osam remija i pet poraza. Glavni rival Atletiko Nasionalu iz ove južnoameričke države bila je Olimpija, sa kojom su između 1989 i 1991, odigrali dva polufinala i jedno finale, u kome je po prvi put neki kolumbijski klub podigao pehar Oslobodioca Amerike, što je u tom periodu njihove dvoboje okarakterisalo kao jedno internacionalno rivalstvo. Kasnije, Zeleni su se susretali i sa ostalim paragvajskim velikanima poput Sero Portenja, Heneral Dijaza, Sol de Amerike, Sportivo Lukenja...

Međutim, noćašnji susret sa Libertadom imaće posebnu težinu i može predstavljati dugo čekanu osvetu za Nasional, koji je pretrpeo poraz u poslednjoj rundi kvalifikacija za Kopa Libertadores 2019. godine upravo od Repoljerosa. Tada, i pored minimalne pobede na svom Atanasio Žirardotu, čime su anulirali prednost Paragvajaca iz prvog duela, odlaskom u seriju jedanaesteraca Libertadovi igrači bolje su se snašli i trijumfovali sa 5:4. Jedini neprecizan izvođač te kobne noći za Nasional bio je upravo sadašnji član crno-belih, Danijel Bokanegra.

Istorija sukoba između ovih klubova piše se tek od 2015. godine kada su se prvi put sastali takođe u Kopa Libertadores. U okviru grupne faze odigrali su dva susreta, u Asunsionu je bilo nerešeno rezultatom 2:2, dok je u Medeljinu sa ubedljivih 4:0 slavila domaća ekipa. Dakle u četiri odigrana susreta koliko ih je bilo do sada, Nasional je ostvario dve pobede, Libertad ima jednu manje, dok je jednom susret završen bez pobednika.

KOPA LIBERTADORES, KVALIFIKACIJE - TREĆA RUNDA (PRVI MEČEVI)

Sreda

San Lorenco - Santos 1:3 (0:2)

/Romero 72 - Braga 7, Marinjo 45+1pen, Anhelo Gabrijel 90+4/

Četvrtak

02.30: (2,45) Libertad (2,95) Atletiko Nasional (3,00)

Petak

02.30: (1,85) Bolivar (3,35) Junior (4,10)

Subota

00.15: (2,85) Independijente del Valje (2,95) Gremio (2,55)

*** kvote su podložne promenama

Piše: Đorđe RADONJIĆ


tagovi

Oskar KardozoAtletiko NasionalLibertadKopa LibertadoresJužna Amerika

Izabrane vesti / Najveće kvote


Ostale vesti


Najviše komentara