Olafur Johaneson, povratnik na klupu Valura (©Reuters)
Olafur Johaneson, povratnik na klupu Valura (©Reuters)

Usponu islandskog klupskog fudbala želi da doprinese i Valur, sa trofejnim trenerom napada plasman u Evropu

Vreme čitanja: 3min | pon. 25.07.22. | 13:33

Na programu ovog ponedeljka je 14. kolo šampionata Islanda, a 23-struki šampion te zemlje od 21.15 gostuje KR-u u Rejkjaviku

Dobro leto za fudbalske klubove sa Islanda. Novu sezonu su dočekali kao jedna od četiri najlošije lige na Starom kontinentu, zbog čega je Vikingur morao da igra pretkvalifikacije za Ligu šampiona, ali već sada su se problili za nekoliko mesta na UEFA rang listi. Paralelno sa evropskim borbama Islanđani igraju i domaći šampionat, a ovog ponedeljka od 21.15 časova na programu su dva meča 14. kola.

Derbi se igra između KR Rejkjavika i Valura, dva tima čiji su rezultati poslednjih nedelja ispod očekivanog nivoa. Valur je peti na tabeli sa 20 bodova, čak 15 manje od lidera Brejdablika, dok je KR za tri poena lošiji i trenutno je ispod crte kada je u pitanju plasman u plej-of. Tamo ima mesta samo za šest najboljih ekipa posle 22 meča.

Izabrane vesti

KR je bio jedan od tri tima koji su predstavljali Island u takmičenjima UEFA, ali se za razliku od Vikingura i Brejdablika nije baš proslavio. Jedini od njih nije prošao 1. kolo kvalifikacija, naleteo je na Pogon. U Poljskoj je poražen sa 4:1, ali se potom barem časno oprostio od takmičenja trijumfom u Rejkjaviku sa 1:0.

Vredelo je i to Islandu, zbog koeficijenta. Do sada su klubovi sa severozapada Evrope sakupili zbirno 7,5 poena, što kada se podeli na tri donosi u ovom momentu poboljšanje koeficijenta za 2,5 bodova. To je samo po sebi bolji rezultat od svih u prethodne četiri sezone, a da ne pričamo o tome što su Vikingur i Brejdablik u aktivnim situacijama u Ligi konferencije. U prvom meču 2. kola kvalifikacija je aktuelni prvak savladao TNS iz Velsa sa 2:0, dok je istim rezultatom Brejdablik bio bolji od podgoričke Budućnosti.

21.15: (2,30) KR Rejkjavik (3,30) Valur (2,90)

No, vratimo se na današnji meč. Dakle, KR je eliminisan iz Evrope, a to je uticalo i na samopouzdanje ekipe. Iskoristio je situaciju Fram prošlog vikenda i sa gostovanja se vratio sa osvojenim bodom (1:1).

S druge strane, Valur nije uspeo prošle godine da se kvalifikuje u Evropu, a od kako su njegovi sunarodnici počeli da je igraju i njemu su se pogoršali rezultati. Iz poslednja tri kola je osvojio samo bod.

Zbog loših rezultata je ostavku podneo Hejmis Gudjonson, pa je ulogu šefa stručnog štaba preuzeo Olafur Johaneson (65). Njegov prvi meč od povratka u Valur je baš ovaj sa KR-om.

S tim što mu to nije prvi put da vodi ovu ekipu, Johaneson je starosedelac. Bio je trener od 2015. do 2019. godine, osvojio je sa Valurom po dve titule i Kupa Islanda, a poslednji klub u kojem je radio bio je Hafnarfjordur.

Valur i Rejkjavik su se sastali dva puta ove godine, prvo u februaru u Kupu Islanda, a zatim i u aprilu u prvenstvu. Oba susreta su pripala Valuru, rezultatima 4:1 i 2:1.

Zapravo, KR već pune dve godine nema rešenje za današnjeg rivala. Poražen je na poslednjih šest susreta, iako samo na jednom od njih nije uspeo da postigne gol.

ISLAND 1 – 14. KOLO

Nedelja

Leiknir – Vestmanejar 1:4 (0:2)

/Baldvinson 46 – Hilmarson 29, Andrason 45, Tordarson 53, Sigurbjornson 65pen/

Keflavik – KA Akurejri 1:3 (1:0)

/Robertson 8 – Rodri 75, Arnason 90+3, Torison 90+4/

Hafnarfjordur – Brejdablik 0:0

Ponedeljak

21.15: (2,45) Akranes (3,30) Fram (2,70)

21.15: (2,30) KR Rejkjavik (3,30) Valur (2,90)

Subota

16.00: Stjarnan – Vikingur Rejkjavik

***Kvote su podložne promenama



tagovi

Island 1Valur

Izabrane vesti / Najveće kvote


Ostale vesti


Najviše komentara