Abel Fereira (©Reuters)
Abel Fereira (©Reuters)

Uz Football Manager do najsjajnijeg trofeja južnoameričkog fudbala: Kako je video igra pomogla Abelu Fereiri

Vreme čitanja: 3min | sre. 17.03.21. | 18:31

Trener Palmeirasa otkrio da se koristio podacima iz fudbalske simulacije u sezoni u kojoj je osvojio Kopa Libertadores i Kup Brazila

Imao je Palmeiras sezonu za pamćenje. Osvojio je Kopa Libertadores, potom i Kup Brazila, Abel Fereira je u svojoj prvoj sezoni u klubu podigao dva velika trofeja i utisak je da je pitanje vremena kada će Portugalac dobiti novu šansu u evropskom fudbalu. Ostvaren je sjajan uspeh, u kojem je udeo imao i Football Manager. Fereira je uz pomoć FM-a bolje upoznavao pojedine igrače, pa je jasno da je video igra ispala moćno oružje u pravim rukama.

U nedavnom intervjuu za Globo otkrio je svoju strast za ovom fudbalskom simulacijom, koja traje još iz igračkih dana. Njen je veliki fan, a koristio ju je kako bi pogledao kvalitete i statistiku pojedinih igrača koje mu je nudila uprava brazilskog kluba.

Izabrane vesti

"Moram da priznam da čak i danas koristim igru kako bih se upoznao sa karakteristikama igrača koje mi Palmeiras nudi. Smatram da je igrica kompletna, mogu da vidim igrače, kako ih igra opisuje u mentalnom, tehničkom i fizičkom smislu. Nivo znanja i informacija ja prilično realan. Tako da je to jedan od izvora preko kojeg dolazim do informacija, ali ne i jedini. Nemam vremena da je igram, ali koristim informacije i statistiku".

Dok je nosio kopačke, slobodno vreme je voleo da provodi uz FM, ali je za razliku od svojih saigrača obožavao da igra sa timovima slabijeg renomea. Omiljeni klub bio mi je Penafiel, u kojem je i počeo profesionalnu karijeru 1997. godine.

"Igrao sam često u početku svoje fudbalske karijere, ali nisam voleo da uzimam najbolje timove. Moji saigrači su bili šampioni i stalno su osvajali trofeje, ali to nije realnost. Za mene je, na primer, uspeh bio da spasem Penafiel od ispadanja. To bi bio moj cilj jer sam tako gledao na igru. Često sam vodio Penafiel. Pokušavao da dođem do prve lige, sa jednim od najstarijih timova u drugoj. Uspeo sam u tome puno puta, priznajem, ali to je bio samo način da ubijem vreme".

---------------------------------------------------------------------

*Mozzart je spremio veliko iznenađenje u vidu Bonusa dobrodošlice od 100% za sve novoregistrovane igrače. Informišite se o detajima OVDE.

---------------------------------------------------------------------

Football Manager je jedna od najpopularnijih sportskih video igrica na svetu. Posebno je tokom pandemije poslužila skautima širom sveta, koji su se oslanjali na podatke iz ove fudbalske simulacije u potrazi na novim talentima, kako su bili onemogućeni da putuju. Za bazu podataka FM-a stara se oko 1.300 istraživača širom sveta, a u igrici je od njenog nastanka 1992. godine obrađeno preko 925.000 različitih igrača.

Prošle godine i prvi čovek francuskog drugoligaša Tuluza otkrio da planira da koristi informacije iz Football Manager-a u skautiranju igrača. Reč je o Damijenu Komoliju, koji je prethodno radio kao skaut u klubovima poput Monaka, Sent Etjena, Arsenala, Totenhema i Liverpula.

"Još uvek ne koristimo Football Manager, ali planiramo to da uradimo. Veliki broj klubova ga koristi. Neće igrica biti stub naše strategije u angažovanju igrača, ali može da pomogne. Skauti vrše zapažanja na terenu, a onda njihove izveštaje uporedimo sa podacima. Proces angažovanja se zaključuje kada podaci potvrde ono što skauti primete. Najbolji način je koristiti ih zajedno".

Football Manager ima sve veći uticaj na svet fudbala, a nema sumnje da još više dobija na značaju kako je pomogao treneru Palmeirasa Abelu Fereiri, pa makar i u maloj meri, da osvoji Kopa Libertadores i Kup Brazila.



tagovi

Abel FereiraPalmeirasFudbal MenadžerFootball Manager

Izabrane vesti / Najveće kvote


Ostale vesti


Najviše komentara