Milovanović i Lazetić (©Starsport)
Milovanović i Lazetić (©Starsport)

Večiti testirali sedmoricu talenata, samo jedan ostao sa prvim timom

Vreme čitanja: 4min | sub. 06.02.21. | 09:26

Biseri pokazali potencijal, neophodan rad kako bi postali konkurentni u seniorskom fudbalu

Tradicija, čak i nepisano pravilo, je da najsjajniji biseri večitih rivala tokom zimskih priprema kao svojevrsnu nagradu za dobar rad dobiju priliku da osete čari prvog tima. Igrači koji skrenu pažnju u omladinskom pogonu tokom jeseni neretko se nađu na spisku putnika u letnje baze što ujedno i predstavlja jedan od poslednjih koraka na putu do seniorskih iskušenja, a u redovima Crvene zvezde i Partizana tako je bilo i ove zime.

Nosioci igre u juniorskim timovima večitih rivala priznanje za trud i zalaganje dobili su u vidu poziva Dejana Stankovića, odnosno Aleksandra Stanojevića, pa su se na Zvezdinom spisku igrača za zimsko brušenje forme našli Nikola Stanković, Marko Lazetić i Ričard Odada, dok je Partizan šansu pružio Mihajlu Petkoviću, Vanji Vlahoviću, Marku Milovanoviću i Samedu Baždaru.

Izabrane vesti

Kad su u pitanju talenti Crvene zvezde, tradiciju posle Veljka Nikolića, Željka Gavrića, Strahinje Erakovića i Andrije Radulovića nastavili su Nikola Stanković, Marko Lazetić i Ričard Odada, a deo crveno-bele ekspedicije bio je i Marko Ćopić, mladi golman koji je još tokom jeseni imao privilegiju da radi sa prvim timom.

Ričard Odada, defanzivni vezni fudbaler rođen 2000. godine opravdao je poverenje i pokazao zrelost za superligaške izazove. Iako će prednost tokom proleća ispred mladog Kenijca imati Seku Sanogo i Njegoš Petrović, a čak i Veljko Nikolić može da konkuriše za istu poziciju kao iznuđeno rešenje, procena stručnog štaba je da će u prolećnom rasporedu biti dovoljno utakmica da šansu dobije i igrač koji je jesen proveo kaleći se u Grafičaru.

Dobar utisak tokom rada u Turskoj ostavila su i dvojica mlađih fudbalera priključenih iz crveno-bele filijale, međutim procena kluba bila je da bi za njih znatno veći značaj imalo još šest meseci u Grafičaru te su se po povratku u Beograd priključili prvoligašu.

Odada i Stanković, (©Starsport)Odada i Stanković, (©Starsport)

Marko Lazetić, napadač rođen 2004. godine još na letnjim pripremama je pokazao neverovatan potencijal i već tada je bilo jasno da ga u skorijoj budućnosti čeka mesto u prvom timu, međutim, jasno je da vreme radi za njega, a da svaka odigrana utakmica ima neverovatan značaj te bi sedenje na klupi čekajući šansu iza Falčinelija za omladinskog golgetera predstavljalo korak unazad.

Isti stav klub ima i prema Nikoli Stankoviću, godinu dana starijem biseru koji bi se teško izborio za kontretne minute u sredini terena pored Veljka Nikolića, Mirka Ivanića, i ostalih fudbalera crveno-belih koji pokrivaju srce terena.

I dok su Stanković i Lazetić prihvatili povratak u Grafičar, na isti predlog Andrija Radulović je odgovorio negativno. Kao opcija za hitro krilo potom se pojavila pozajmica u Radu ili Voždvcu, što Zvezda nije prihvatila, te će Kotoranin rođen 2002. godine šest meseci proveti u omladinskom timu.

Partizan, koji je jesenas čak došao u situaciju da mesto bonusa popunjava igračem koji je na pozajmici, dragocene plodove škole je za odlične rezultate nagradio pripremama u Antaliji sa prvim timom, pa su se uz već standardne članove seniorskog sastava Nikolu Štulića, Nemanju Jovića i Lazara Pavlovića, na spisku mladih igrača našli Mihajlo Petković, Vanja Vlahović, Marko Milovanović i Samed Baždar.

Iako se kvartet talenata po završetku priprema ponovo pridružio vršnjacima, ostavio je vrlo dobar utisak i opravdao ukazano poverenje, te je izvesno da će već od leta biti konkurenti za uloge na velikoj pozornici.

Vlahović, Petković, Milovanović, Baždar i Slavković, (© Star sport)Vlahović, Petković, Milovanović, Baždar i Slavković, (© Star sport)

Mihajlo Petković, talenat rođen 2004. godine, krunisao je prepreme asistencijom za Asana u poslednjoj proveri protiv Sileksa potvrdivši da bi već kroz nekoliko meseci mogao da postane kokurentna opcija na levom krilu. Ipak, mnogo će zavisiti od procesa fudbalskog sazrevanja u kojem se nalazi, a kroz koje prolazi pod komandnom palicom trenera crno-belih omladinaca Nenada Brnovića.

Slična situacija je i sa Markom Milovanovićem, godinu dana starijim napadačem koji je na već pomenutoj utakmici upisao seniorski prvenac i potvrdio da bi uskoro mogao da se nađe rame uz rame sa Štulićem kao konkurent za Holenderovu zamenu u gustom kalendaru ili susretima manje rezultatske važnosti.

Vrlo dobar utisak ostavio je i treći Brnovićev učenik Vanja Vlahović, još jedan vezni fudbaler rođen 2004. godine, međutim, kao i njegovi saigrači, u juniorskom timu provešće još najmanje pola sezone što je logičan potez s obzirom na to da još spada u godište koje ima pravo da učestvuje u kadetskoj konkurenciji.

Poslednji u nizu talenata koji su bili pod okom Aleksandra Stanojeviča tokom januara je Samed Baždar, izdanak generacije 2004 koji se najbolje snalazi na sredini terena. Talentovani Novopazarac ove zime je potpisao profesionalni ugovor s klubom, a očekuje se da se već u sezoni 2021/22 nametne kao jedna od opcija za dva obavezna bonusa.

Iako je samo jedan od ukupno sedam fudbalera crveno i crno-belih uspeo da se izbori za šansu već tokom proleća, mladi igrači pred kojima je vreme potvrdili su da večiti imaju spremne vizije za budućnost i da će igrače poput Veljka Nikolića ili Filipa Stevanovića gotovo izvesno već od leta naslediti novi talas vunderkindova.


tagovi

Marko LazetićMarko MilovanovićRičard OdadaMihajlo PetkovićSamed BaždarVanja Vlahović

Obaveštavaj me

FK Crvena zvezda
FK Partizan

Izabrane vesti / Najveće kvote


Ostale vesti


Najviše komentara