Patrik Šik i Hari Megvajer (©Reuters)
Patrik Šik i Hari Megvajer (©Reuters)

Vembli će videti bitku za prvo mesto u grupi, Česima dosta i bod

Vreme čitanja: 4min | uto. 22.06.21. | 12:43

Međutim, drugoplasiranog čeka potencijalno lakši rival u osmini finala

Famozna Grupa D. U njoj je trebalo da bude i Srbija. Ali, Škotska je imala druge planove... Uglavnom, odmah posle žreba zamisao je bila da Tartan armija može u prvom kolu da pobedi Češku, pa da dalje traži još koji bod za prolaz protiv Hrvatske i Engleske. Međutim, fudbalski bogovi su imali drugačije zamisli, pa posle dva kola tabela u grupi izgleda bitno različito od "ucrtane".

Češka ne da nije moneta za potkusurivanje, već je knedla koja je drugima stala u grlu. I pred finalnih 90+ minuta u grupi Knedličke imaju veliku šansu da završe kao prve. Računica je jasna: remi s Engleskom večeras doneće Česima prvo mesto, jer pravila Evropskog prvenstva kažu da ako nema boljeg u međusobnim susretima, onda odlučuje gol-razlika. A tim Jaroslava Šilhavija tu za pogodak bolje stoji od ekipe Gereta Sautgejta.

Izabrane vesti

Na papiru je Engleska favorit, igraće se na Vembliju, ali bila je i protiv Škotske, pa nije mogla dalje od boda. I bio je to prvi remi Albiona posle sedam uzastopnih pobeda. Neko im je našao žicu. Možda Česi iskoriste taj recept.

21.00: (5,60) Češka (3,60) Engleska (1,70)

Češka i Engleska igraju potpuno drugačije. Dok su Ostrvljani od četiri poslednje utakmice tri dobili rezultatom 1:0 i remizirali bez golova, timu sa kontinenta je na isto toliko poslednjih mečeva gol-razlika 6:6.

Posle početne pobede nad Škotskom, češki fudbalski reprezentativci odigrali su nerešeno sa Hrvatskom, a sa četiri boda na kontu sigurni su u prolazak u osminu finala Evropskog prvenstva. Englezi, takođe, imaju isti bilans, savladavši Hrvate u uvodnom meču, ali samo remizirajući sa ostrvskim rivalima.

Iako ideja o prvom mestu u grupi Eura zvuči primamljivo, za pobednike to može da bude veoma nepovoljan scenario. Naime, najbolji iz Grupe D u osmini finala ukršta sa drugoplasiranim iz "grupe smrti". Među aktuelnim svetskim šampionima Francuzima, tu je i aktuelni evropski šampion Portugalija, kao i Nemačka i Mađarska. Dakle, veoma neugodan rasplet. Sa druge strane, drugoplasirani iz Grupe D nameriće se na drugog iz Grupe E, koju čine Švedska, Slovačka, Španija i Poljska.

Međutim, ne može se očekivati kalkulacija od strane Knedlički i Gordog albiona u nastojanju da se izbegne ne sasvim povoljno prvo mesto. Englezi igraju pred domaćom publikom na Vembliju, što je samo po sebi dovoljan motiv. Češka će najverovatnije startovati sa nekoliko izmena, koje će želeti da se pokažu u velikom meču i obezbede poziciju za eliminacione borbe. Obe selekcije su već osigurale proboj među najboljih 16.

Češka igra na krilima Patrika Šika u napadu i Tomaša Vaclika na golu. Šik (25) je zablistao na meču protiv Hrvatske i jedna je od najistaknutijih ličnosti ovogodišnjeg Eura. Sa druge strane, Engleska u svom mladom kadru ima na raspolaganju nekoliko šampiona Premijer lige iz Mančester Sitija, kao i osvajača Lige šampiona sa Čelsijem. Sve ovo uključuje imena zvezda poput Harija Kejna ili Markusa Rašforda.

Engleska i Češka se poznaju veoma dobro. Teško da će biti iznenađenja. Dve selekcije su bile i u istoj grupi u kvalifikacijama. I taj dvomeč završili su podeljenim ishodom. Engleska je na svom terenu slavila sa 5:0, a Češka na svom 2:1 i to joj je prva pobeda nad Albionom od raspada Čehoslovačke.

Nijedan tim ne prijavljuje ozbiljnije zdravstvene probleme. Jedino je u izolaciji par iz Čelsija, Mejson Maunt i Ben Čilvel, koji su bili u kontaktu sa škotskim veznjakom Gilmurom, koji je bio pozitivan na Covid-19.

ČEŠKA - ENGLESKA, 21.00

London

Stadion: Vembli

Sudija: Artur Soares Dijas (Portugalija)

Češka (4-2-3-1): Vaclik - Coufal, Čelustka, Kalas, Boril - Souček, Holeš - Masopust, Darida, Jankto - Šik

Engleska (4-3-3): Pikford - Tripijer, Stons, Megvajer, Šo - Rajs, Filips, Belingem - Griliš, Kejn, Sterling

Pogledajte najnoviju epizodu podkasta Euroforija, u kojoj je gost trener Čukaričkog Dušan Đorđević...

EVROPSKO PRVENSTVO - 3. (POSLEDNJE) KOLO

GRUPA A

Nedelja

Italija - Vels 1:0 (1:0)

/Pesina 39/

Švajcarska - Turska 3:1 (2:1)

/Seferović 6, Šaćiri 26, 68 - Kahveči 62/

GRUPA B

Ponedeljak

Rusija - Belgija 1:4 (0:1)

/Dzjuba 70pen - Damsgard 38, Poulsen 59, Krististensen 79, Male 82/

Finska - Belgija 0:2 (0:0)

/Hradecki 74ag, Lukaku 81/

GRUPA C

Ponedeljak

Makedonija - Holandija 0:3 (0:1)

/Depaj 24, Vajnaldum 50, 58/

Ukrajina - Austrija 0:1 (0:1)

/Baumgartner 21/

GRUPA D

Utorak

21.00: (2,40) Hrvatska (3,30) Škotska (3,00)

21.00: (5,60) Češka (3,60) Engleska (1,70)

GRUPA E

Sreda

18.00: (12,0) Slovačka (5,80) Španija (1,25)

18.00: (2,80) Švedska (3,10) Poljska (2,65)

GRUPA F

Sreda

21.00: (1,22) Nemačka (6,50) Mađarska (13,0)

21.00: (3,20) Portugalija (3,10) Francuska (2,40)

***kvote su podložne promenama


tagovi

Evropsko prvenstvoEuro2020reprezentacija EngleskeFudbalska reprezentacija Češkereprezentacija Češke

Izabrane vesti / Najveće kvote


Ostale vesti


Najviše komentara