Stadiona Vikinga u Stavangeru (©YouTube/Viking FK)
Stadiona Vikinga u Stavangeru (©YouTube/Viking FK)

Vikinzi u krizi, ali u Stavangeru Rozenborg se ne raduje već pet godina

Vreme čitanja: 3min | ned. 03.07.22. | 12:38

Jedan od derbija 12. runde norveške Elitserije igra se večeras na stadionu Vikinga

Sezona u Norveškoj je uveliko u toku. Igra se već 12. kolo, a jedan od interesantnijih mečeva očekuje se na SR Bank Areni u Stavangeru gde Viking dočekuje Rozenborg (nedelja, 20.00). Ovo je sukob timova koji spadaju u red najuspešnijih u zemlji. Sastav iz Trondhajma je bez premca sa 26 titula, dok je Viking osam puta osvajao zlatnu medalju u domaćem prvenstvu, poslednji put 1991. godine.

Rozenborg je prethodnih godina u senci Bode Glimta i Moldea, a ni ove sezone mu ne cvetaju ruže. Posle 11 utakmica je sedmoplasiran sa 17 bodova. Ima čak pet remija, ali i priliku da se u Stavangeru vrati na pravi put. Viking ima dve utakmice i četiri boda više. Treći je, ali s ozbirom da nema pobedu već pet kola, jasno je da će se teško zadržati u vrhu ako nastavi po starom. Kod kuće ga je ipak teško savladati, Rozenborg je to poslednji put uradio 2017. godine.

Izabrane vesti

Početak nove kampanje za tim iz Stavangera je bio, zapravo, veoma dobar. Tamnoplavi iz jugozapada Norveške su se dobro predstavili, ali se poslednjih nekoliko nedelja desio pad za tim trenera Mortena Jensena. Ekipa je vezala tri poraza i stagnirala, a devet primljenih golova u te tri utakmice takođe nisu baš dobar znak.

20.00: (2,00) Viking (3,45) Rozenborg (3,80)

Odbrana domaćina ne samo da je imala problema u poslednje vreme, već i generalno ne deluje posebno stabilno. Ukupno je primila 17 golova u 13 utakmica. Kod kuće je, međutim, balans ovde mnogo bolji, na domaćem terenu se desio samo jedan poraz i četiri primljena pogotka.

Ukupna slika dosadašnje sezone zaokružena je sa dve pobede u Kupu Norveške. Viking je ovde pokazao dobre rezultate, a pobeda na domaćem terenu protiv Rozenborga bi svakako bila važna da se ne bi još više uvukao u negativni vrtlog.

--------------

Sve mečeve šampionata Norveške možete da gledate u direktnom prenosu na sajtu mozzartbet.com. Dovoljno je samo da budete registrovani, a registracija je besplatna.

---------------

Trener Rozenborga Kjetil Rekdal vodio je ekipu do pobede nad Kristijansundom sa 3:1 prošle nedelje. To je bio važan uspeh, jer najtrofejniji tim u zemlji nije dobro krenuo u novu sezonu. Sa 17 osvojenih bodova iz 11 utakmica trenutno je sedmoplasiran.

Rozenborg je dobio četiri od poslednjih pet takmičarskih utakmica, tako da je trend uzlazni. Ranije je imao problema sa konzistentnošću, prečesto je igrao nerešeno, a uz trijumf u Stavangeru mogao bi da dođe i na bod od Vikinga sa dve utakmice manje. Ipak, najveći problem ekipe iz Trondhajma je gostujući teren.

Slavni klub nije izgubio nijednu od svojih pet prvenstvenih utakmica kod kuće i prošao je veoma dobro primivši samo četiri gola. S druge strane, pobedio je jednom u šest prvenstvenih utakmica na strani i primio 10 pogodaka. Rozenborg je takođe igrao u Kupu Norveške, gde je odigrao tri utakmice, sve u gostima. Klub iz Trondhajma je uspeo da ih dobije, ali u isto vreme mora se reći da su protivnici bili inferiorni.

Glavne figure susreta biće Veton Beriša i Stefano Vekija. Beriša je u dresu Vikinga već postigao osam golova ove sezone i deli prvo mesto na listi strelaca lige, dok je švedski internacionalac iz Rozenborga šest puta tresao protivničke mreže i udarna je igla čete Kjetila Rekdala.

NORVEŠKA 1 – 12. KOLO

Četvrtak (12.5.)

Tromse - Volerenga 1:0 (0:0)

/Kitolano 67/

Subota

Jerv - Havesund 1:0 (0:0)

/Šreter 90/

Od Grenland - Bode Glimt 3:2 (1:1)

/Jevtović 19, Valem 59, Rud 90pen - Pelegrino 29, Amundsen 90/

Nedelja

18.00: (2,30) Olesund (3,40) Stremsodset (3,10)

18.00: (3,20) Ham Kam (3,40) Molde (2,25)

18.00: (3,30) Kristijansund (3,40) Lilestrem (2,20)

18.00: (1,37) Sarsborg (5,10) Sandefjord (7,75)

20.00: (2,00) Viking (3,45) Rozenborg (3,80)

*** kvote su podložne promenama



tagovi

RozenborgVikingNorveška 1

Izabrane vesti / Najveće kvote


Ostale vesti


Najviše komentara