Radost igrača Real Estelija (©AFP)
Radost igrača Real Estelija (©AFP)

Voz sa severa krenuo po titulu: Real Esteli pred krunisanjem u Nikaragvi

Vreme čitanja: 3min | sub. 17.12.22. | 23:05

Valter Fereti poražen u prvom meču finala kod kuće 3:2, pa ga čeka težak zadatak u gostima

Poslednja fudbalska utakmica za ovu takmičarsku godinu u Nikagargvi na programu je noćas od 02.00 po srednjoevropskom vremenu, kada će se u revanš meču formata Apertura 2022 na stadionu Independensija sastati Real Esteli i Valter Fereti. Pobedom u prvom meču Voz sa severa u revanš duelu ima bolju poziciju, dok Fereti ne gubi nadu da će preokrenuti seriju i osvojiti petu titulu.

Uz veliki deo obavljenog posla u prvom meču na stadionu UNAN u Managvi, kada je crveno-beli tim sa severa zemlje slavio u gostima rezultatom 3:2, sada je pred svojim navijačima na korak da obezbedi 19. titulu nacionalnog šampiona.

Izabrane vesti

Kao drugoplasirani tim u ligaškom delu Aperture, Esteli je obezbedio direktan plasman u polufinale ovog formata. Posle dodatnog baraža u kojem je izvršena selekcija timova od trećeg do šestog mesta na tabeli, za protivnika ka svom osmom finalu u poslednjih pet godina, žreb mu je dodelio sastav Managve. Prvi duel u prestonici Nikaragve završen je nerešenim ishodom bez postignutih golova, dok je u revanš susretu na stadionu Independensija crveno-beli tim slavio sa 2:0, golovima brazilskog internacionalca Daglasa Konseisaa i domaćeg veziste Harolda Medine.

Sve je ukazivalo na to da ćemo u finalu gledati Nacionalni Klasik, ali da do toga ne dođe, istinski se potrudio Valter Fereti koji je uspeo da u drugom polufinalu eliminiše favorita Dirijanhen. Policajci su ligaški deo Aperture završili na trećem mestu, sa samo šest bodova manje od vodećeg dvojca. Iako su veći deo prvenstva bili bodovno ujednačeni, poraz od istog tog Dirijanhena u poslednjem kolu formata, definitivno ih je ostavio u dodatnom procesu selekcije kroz baraž.

02.00: (1,37) Real Esteli (4,40) Valter Fereti (8,00)

Ipak, Fereti je uspeo da stigne do polufinala kroz doigravanje, ubedljivo eliminisavši komšijski Huventud iz Managve rezultatom 5:1. I ne samo što je uspeo da se dokopa polufinala, već je u istom uspeo da se na pravni način revanšira Dirijanhenu. Polse 1:1 u prvom meču, i revanš duel u Dirijambi završen je identičnim rezultatom, što je dvomeč odvelo u penal završnicu u kojoj su uspešniji bili izvođači prestoničke ekipe. Nije to bio samo revanš za izbacivanje iz trke za neku od prve dve pozicije, prvenstveno je to bila osveta za prošlogodišnje finale u kojem su Kakikesi bili uspešniji u pohodu na svoju 30. titulu šampiona.

Kao lošije rangirani tim kroz prvenstveni deo Aperture, u prvom meču finala Fereti je bio domaćin, i dobro je otvorio susret, golom Fransiska Ramosa u 28. minutu. Ipak, najbolji strelac Estelija u dosadašnjem toku formata Daglas Konseisao potrudio se da se na pauzu ode poravnanim rezultatom. Početkom drugog dela susreta, još jedan brazilski internacionalac u redovima crveno-belih donosi prednost timu sa severa u 50. minutu. Sedam minuta kasnije, argentinski napadač Lusijano Sanueza donosi još jedno poravnanje. Stanje na terenu kao i sama igra, ukazivali su na još jedan nerešen ishod. Međutim, da do toga ne dođe potrudio se niko drugi do Konseisao koji je svojim drugim golom na meču u 81. minutu doneo pobedu i veliku prednost za Esteli u revanšu pred svojim navijačima.

U finalnim instancama nekog od zastupljenih formata ili jedinstvenom prvenstu, ova dva tima ukupno su se sastajali tru puta. U dva navrata kao uspešniji tim izlazio je Esteli u sezonama 2009/2010 i 2010/2011, oba puta minimalnim rezultatom iz dvomeča. Poslednji obračun za titulu između ovih rivala viđen je u sezoni 2014/2015. Data je Fereti slavio sa 1:0 u prvom meču i to kao gost, dok je revanš u Mangavi završen nerešenim rezultatom 1:1, koji im je omogućio da podignu trofej nacionalnog šampiona četvrti put u istoriji.

Noćašnji revanš susret finala Aperture biće njihov osmi međusobnu duel u ovoj takmičarskoj godini. Dosadašnji bilans je takav da je Esteli zabeležio četiri pobede, računajući i ovu poslednju u prvom meču finala, dok je Fereti ostvario dva trijumfa, uz jedan remi.

------------

Budi u timu koji ne gubi - svakog dana Mundijala Mozzart deli 11 puta po 50.000 dinara

------------

NIKARAGVA 1, APERTURA - FINALE, REVANŠ

Nedelja

02.00: (1,37) Real Esteli (4,40) Valter Fereti (8,00), prvi meč 3:2

***kvote su podložne promenama

Piše: Đorđe RADONJIĆ


tagovi

Nikaragva 1Real Esteli

Izabrane vesti / Najveće kvote


Ostale vesti


Najviše komentara