Gabrijel Barbosa Gabigol (©Reuters)
Gabrijel Barbosa Gabigol (©Reuters)

Vreme je za Senija i Flamengo, korona i povrede proredile redove Palmeirasa

Vreme čitanja: 4min | sub. 14.11.20. | 23:10

Novi trener šampiona Brazila i Južne Amerike prvi put na klupi tima u Seriji A. Debi protiv kluba u kojem se proslavio pre tri dana u kupu bio neuspešan. Araskaeta i Gabigol se konačno oporavili od povreda. Zeleno-beli desetkovani protiv Fluminensea

Portugalski stručnjak Žorž Žezus je postavio lestvicu visoko u 2019. Flamengo je pod komandom iskusnog trenera prošle sezone dominirao u Seriji A, a kruna uspešne godine bila je titula šampiona kontinenta u Limi u hičkokovskoj završnici finala Kopa Libertadores protiv argentinskog velikana River Plejta. Zov Benfike je bio jači, vratio se Žezus na kormilo lisabonskih Orlova, a dolazak Španca Domeneka Torenta se pokazao kao totalni promašaj.

Posle dva vezana neuspeha u prvenstvu, primljenih čak osam golova u derbijima protiv Sao Paula (1:4) i Atletiko Mineira (0:4), uprava najpopularnijeg kluba u najfudbalskijoj zemlji na svetu je odlučila za smenu trenera. Torenta je zamenila golmanska legenda Rožerio Seni, najefikasniji čuvar mreže u istioriji, strelac nestvarnih 131 pogotka.

Izabrane vesti

Kako život piše romane, tako je sudbina odlučila da debi na klupi u prvom meču četvrtfinala Kupa Brazila ima protiv Sao Paula, kluba sa Morumbija u kome se proslavio. Prvih 90 minuta bili su loši. Flamengo je poražen (1:2), a Seni u nedelju (01.30) na Marakani ima popravni protiv Atletika Gojanensea u 21. kolu brazilske elite.

Seni će debitovati na klupi Flamenga u šampionatu. Slavni klub sa Marakane je osvojio samo bod u prethodna tri kola, ima dve vezana poraza u prvenstvu, tri, računajući i kup takmičenje. Ako je išta dobro bilo u porazu od velikana iz Sao Paula pre tri dana je što se u tim posle jednomesečne povrede vratila prva zvezda tima Gabrijel Barbosa. Popularni Gabigol se upisao u strelce na startu drugog poluvremena. Još jedan bitan igrač za klub iz Rija se oporavio od povrede, a to je Urugvajac De Araskaeta. Obojica bi trebalo da budu udarne igle šampiona Južne Amerike u nastavku sezone. Mada, nije problem toliko bila realizacija i kad njih dvojica nisu igrali, koliko je očajno delovala odbrana na čelu sa štoperom Gustavom Enrikeom, koji je bio krivac za nekoliko golova Flamenga u poslednjim utakmicama.

Gosti iz Gojanija dolaze dolaze na kultnu Marakanu u lošoj seriji. Nisu pobedili već šest utakmcia u nizu i čeka ih verovatno borba za opstanak. Rožerio Seni opet ne može da računa na najjači sastav. Van stroja su reprezentativci Brazila Everton Ribeiro i Pedro, dok je Maurisio Isla sa selekcijom Čilea. Rodrigo Kajo i iskusni Filipe Luis su povređeni, a u timu neće biti ni veterana Dijega i Dijega Alvesa.

I Atletiko je prošle nedelje promenio trenera. Na kormilu je stigao Marselo Kabo. Imaće težak zadatak da vrati ekipu u formu posle posrtanja prethodnih mesec dana. Žanderson i Žoao Viktor, koji nisu igrali prošle nedelje protiv Korintijansa, vraćaju se u tim, a zbog povrede je jedino van ekipe Eder.

Flamengo će imati veliki motiv da se revanšira timu iz Gojanija za poraz na početku sezone kada je bilo čak 3:0 za domaćina. Poslednja dva meča u Riju Flamengo je pobedio Atletiko u šampionatu Brazila. Na četiri poslednje utakmice ova dva tima tri puta je dolazio tip 3+.

U isto vreme u nedelju (01.30) igra se derbi u Sao Paulu – Palmeiras dočekuje Fluminense. Domaćin je početkom meseca završio neuspešnu avanturu sa Vanderlejom Luksemburgom, a pošto je u Brazilu bum portugalskih stučnjaka, kormilo je preuzeo mladi trener sa Iberijskog poluostrva Abel Fereira (41).

Početak je obećavajući, tri pobede, po dve u Kupu Brazila i premijerni trijumf u šampionatu prošle nedelje protiv Vaska u Riju (1:0) golom iskusnog Luiza Adrijana. Klub iz Rija je do prošle nedelje bio u seriji od osam mečeva bez poraza u svim takmičenjima, ali je na Marakani bio bolji Gremio (0:1). Oba tima su kandidati za titulu u nikad izjednačenijem šampionatu Brazila.

Redove Palmeirasa pogodio je virus korona. Fereira neće moći da računa na petoricu obolelih - Danila, Gabrijela Menina, Gabrijela Silvu, Luana i Rona. Povređeni su iskusni Felipe Melo, Luan Silva, Luiz Adrijano i Vesli. Suspendovani zbog kartona su Gustavo Gomez i Matijas Vina, a sa reprezentacijom Brazila je golman Veverton.

Fluminense će biti jači za najboljeg strelca tima Nenea koji se oporavio od povrede. Zbog korona virusa van tima su Peruanac Fernando Pašeko i Jago. Poslednjih pet utakmica ova dva tima na čak četiri je domaći tim slavio. Palmeiras je dobio na svom terenu Flu na pet vezanih utakmica u Seriji A.

BRAZIL 1 – 21. KOLO

Subota

Santos – Internasional 2:0 (2:0)

/Da Silva 59, Kajo Žorži 68/

Sport Resife – Vasko da Gama 0:2 (0:1)

/Kano 25, 52/

Gojas – Atletiko PR 0:1 (0:1)

/De Souza 20/

Korintijans – Atletiko MG u toku

Fortaleza – Sao Paulo u toku

Gremio – Seara u toku

Nedelja

01.30: (1,50) Flamengo (4,30) Atletiko GO (6,50)

01.30: (2,00) Palmeiras (3,30) Fluminense (4,00)

Ponedeljak

22.00: (3,60) Koritiba (3,05) Baija (2,25)

Utorak

00.00: (2,65) Botafogo (3,10) Bragrantino (2,80)

***kvote su podložne promenama



tagovi

Brazil 1BrazilFlamengoPalmeirasFluminenseAtletiko GojanenseBrazilska Serija A

Izabrane vesti / Najveće kvote


Ostale vesti


Najviše komentara