Zašto bi Bajern kupio Halanda? Da igra sa Levom? Glupost!

Vreme čitanja: 4min | ned. 31.10.21. | 10:45

Karl Hajnc Rumenige nema dilemu ko je najbolji napadač na planeti...

Niko Erlingu Halandu ne može da oduzme status za koji se izborio u poslednje dve godine. Norvežanin definitivno spada u red najboljih fudbalera današnjice, po golgeterskim sposobnostima najverovatnije u TOP 3 (šta reći o njegovom učinku u dresu Borusije - 70 golova na 69 utakmica), međutim doskorašnji prvi čovek Bajerna Karl Hajnc Rumenige nema dilemu ko je trenutno najbolji napadač na svetu. Novinari širom planete uglavnom su podeljenih mišljenja, dobar deo njih iskazuje naklonost Robertu Levandovskom. Za Rumenigea stvar je jasna.

A tu je obrazloženje u njegovoj redovnoj kolumni za Bild:

Izabrane vesti

"Prvo, na moj stav ne utiče činjenica da je jedan od njih dvojice povređen, ili što se drugom nedavno dogodio težak poraz i ispadanje iz kupa. To bi bilo nepravdeno za obojicu. Dakle, kada me pitaju ko je bolji napadača - Robert Levandovski ili Erling Halanda - moj brzi odgovor glasi: Levandovski"!

"Za nekoliko godina Haland bi mogao da ima prednost pre svega zbog svojih godina, ali trenutno je Levandovski broj jedan. On je savršen centarfor, posebno za Bajern. Zato što Bajern teži da ima posed, želi da dominira, a u takvom načinu igre potrebno je da imate igrače koji brzo misle i donose brza rešenja. To je ono što Levu čini tako bitnim za naš klub. Njemu ne treba nikakav prostor, njegova najveća snaga je to što se sjajno snalazi u šesnaestercu, u gužvi. Brz je, dobar na lopti, ima odličnu tehniku i neverovatan procenat uspešnosti . Često veći i od Gerda Milera. Nema trenutno igrača kao što je Leva. To nije čak ni Kristijano Ronaldo. I ne samo da Robert postiže golove, on pomaže i u organizovanju igre. To je ono što ga izdvaja od svih ostalih".

"Haland je, s druge strane, potpuno drugačiji tip igrača. On "živi" od svoje snage, brzine i nenormalne ambicije. Ako ne postigne gol, za njega je taj dan propao. Takav mentalitet mu koristi i sjajan je u kombinaciji sa njegovim navedenim kvalitetima"...

Pune se poslednjih dana govorilo o tome da li će Bajern idućeg leta krenuti po Halanda. Izlazna klauzula od 75.000.000 ne bi predstavljala problem, ali zato plata... Rumenige je otkrio svoj stav i po ovom pitanju:

"Da li Bajern treba da licitira za Erlinga? Odgovoriću kontra pitanjem: a zašto bi? Leva sigurno može da igra još koju godinu na TOIP nivou, ne vidim granice za njega mada ima 33 godine. Pogledajte Ronalda. Divan primer. Kada je prešao iz Reala iz Juventus za 100.000.000 evra mnogi su se smejali Italijanima, govorili kako ih je Real "poharao". A Ronaldo je dao više od 100 golova za Juve. I sada ih postiže u Mančester Junajtedu. Kristijano će uskoro napuniti 37 godina. To pokazuje da ako zaista vodite računa i svom telu vrhunski učinak je moguć i u poodmaklim godinama. Poput Ronalda i Leva živi zdravo, sve daje za svoje telo. Nije slučajno što gotovo nikada nije povređen. Posebno nema problem s mišićima. Od dolaska u Bajern puno je napredovao, nastavio da se razvija. Uveren sam da u Bajernu znaju kolika je Robertova vredost i ne bi iznenadilo ukoliko ostane i nakon 2023, kada mu ističe aktuelni ugovor".

Postoje mišljenja da bi Levandovski i Haland mogli i zajedno da zaigraju. Tako ipak ne misli Rumenige...

"To je glupost! Ne bi funkcionisalo! Još od vremena Luja van Gala svi Bajernovi uspesti bazirani su na formaciji 4-2-3-1, sa dva klasična krila i jednim centarforom. U tom sistemu nema mesta za obojicu. A svakako nećete odustati od sistema koji vam je doneo toliko uspeha, jednu od najuspešnijih decenija u istoriji kluba. Igrač mora da se uklapa u sistem, a ne da sistem menjate zbog nekog igrača. Ma kako se on zvao".

Kao po običaju bivši CEO kluba iz Minhena nije mogao da ne pomene pažljivo negovanje klupskih finansija po čemu je rekordni nemački šampion nadaleko poznat.

"Pored toga što Haland ne bi mogao da igra zajedno sa Levom tu je i objektivan problem koji se tiče rashoda. Bajern ne može svake godine da ulaže u tako velikom obimu kao prethodnih godina, pogotovo u vreme pandemije. Došli su Ernandez, Sane, Upamekano, puno je plaćeno za Nagelsmana... Sa finansijske strane, ako želite da budete odgovorni, vremena u fudbalu postaju sve zahtevnija"...

"Ali vratimo se Erlingu Halandu. Kao što je poznato Dortmund već neko vreme sledi drugačiji poslovni model od Bajerna. Mladi igrači se razvijaju, a onda brzo prodaju. Poslednji primer je Džejdon Sančo. Žalosno je što sedi na klupi u Engleskoj. A ovde u Bundesligi bio je atrakcija. U Bajernu je prekretnica bila 2008. godine. Tog leta imali smo neverovatnu ponudu za Franka Riberija koja bi u ono vreme dovela do apsolutnog transfer-rekorda da smo je prihvatili. Onda smo Uli Henes, naš direktor finansija i ja seli i presekli. Bila je to revolucionarna odluka - nećemo više da proajemo najbolje igrače. To je bio ključni faktor za sve uspehe koji će doći. U isto vreme to je bila veoma hrabra odluka. Borusija možda neće moći na taj način da se nosi sa sličnim problemima, ali ne mislim da će Haland sigurno otići narednog leta. Nedavno sam pio kafu sa svojim bivšim kolegom Vackeom. Rekao mi je da je veoma optimističan po pitanju Halandovog ostanka i nakon leta. Biće to nesumnjivo težak poduhvat, jer Haland svojim narednim ugovorom želi da dostigne platni nivou Nejmara, Mesija, Ronalda... Svima je jasno: za Bundesligu bi bilo sjajno da ostane", zaključio je Rumenige.


tagovi

Karl Hajnc RumenigeErling HalandRobert Levandovski

Obaveštavaj me

Bajern

Izabrane vesti / Najveće kvote


Ostale vesti


Najviše komentara