Ilustracija (©FK Velež Mostar)
Ilustracija (©FK Velež Mostar)

Završena pauza u BiH: Klafurićevi Rođeni sve snage usmerili na Kup

Vreme čitanja: 3min | pet. 09.02.24. | 12:05

Osmina finala kao uvertira za Premijer ligu

(Od dopisnika Mozzart Sporta iz Sarajeva)

Posle skoro dva meseca pauze, fudbal u Bosni i Hercegovini se vraća na terene. Iako će nastavak sezone u Premijer ligi krenuti narednog vikenda, kao uvertira za prvenstvo poslužiće utakmice osmine finala Kupa koje se igraju u naredna četiri dana. U ovoj fazi takmičenja nastupiće svi premijerligaši izuzev Željezničara, koji se oprostio u ranijoj fazi, dok preostalih pet ekipa čine prvoligaši Republike Srpske i Federacije BiH. U ovoj godini lopta će sa centra prvo krenuti u Mostaru, gde će Velež ugostiti ekipu Tuzla Sitija.  

Izabrane vesti

VELEŽ – TUZLA SITI (18:00)

Od kako je na klupu Veleža seo Dean Klafurić, tim iz Mostara postao je konkurentan ostalim ekipama u vrhu tabele, pa su Rođeni prezimili na trećem mestu tabele. Mada, bodovni deficit za vodećim Borcem u prvenstvu iznosi čak 12 bodova, pa je teško očekivati da se taj zaostatak sustigne. Svesni su toga i u taboru Mostaraca pa će vrlo verovatno sve svoje snage usmeriti na Kup. Ima Velež potreban kvalitet da se domogne same završnice što bi im olakšalo put ka izlasku na evropsku scenu.

18.00: (1,25) Velez (5,20) Tuzla Siti (11,0)

Iz tog razloga treba očekivati da će u današnjem susretu sa još jednim premijerligašem, Rođeni jurišati na prolazak i tako na najbolji mogući način ući u nastavak sezone u Premijer ligi.  

„Kup je specifično takmičenje u kojem nema favorita, u kojem postoje neka druga pravila. Želeo bih da kažem i da smo dve nedelje bili na pripremama u Turskoj, gde smo imali odlične uslove za rad. Hvala Bogu da nas je poslužilo i vreme, a isto tako nije bilo ni povreda, što je svakako najbitnije za proces rada. Htio bih da pohvalim sve svoje igrače i saradnike u stručnom štabu za uložen trud, napor i profesionalizam u izvršavanju obaveza. Nalazimo se u dobroj situaciji, imamo dobru atmosferu tako da nam je to temelj za ove buduće utakmice koje su pred nama", istakao je strateg Mostaraca pred današnji duel.  

Sa druge strane Tuzli će jedini cilj biti opstanak u Premijer ligi Bosne i Hercegovine. Deveto mesto i 19 osvojenih bodova mršav je učinak ekipe koja je prethodnih sezona imala velike ambicije alii bolje rezultate. Da ne žele napustiti društvo najboljih potvrdili su dovođenjem novog trenera. Na klupu Tuzlaka je seo Slavko Petrović. Iskusni stručnjak sa velikim stažom u Premijer ligi i čovekom koji zna kako doći do pomenutog cilja. Jedna od stvari na kojima on insistira je besprekorna fizička sprema, pa je jasno da će Tuzlaci ući spremni u narednu sezonu.

Ipak, postavlja se pitanje kolike će im ambicije biti u Kupu, budući da su na samoj granici opstanka u Premijer ligi.  

Nama je Premijer liga prioritet, ali ne idemo u Mostar da ispadnemo. Ovo će biti prilika da vidim na kojem su nivou igrači i šta još treba da popravimo do prvenstva. Velež je kvalitetna ekipa i mislim da će ovo biti pravi test za nas. Radujem se novim izazovima i ne sumnjam da ćemo uspeti u svojim ciljevima, bez obzira na ishod utakmice u Mostaru“, rekao je novi trener Tuzlaka Slavko Petrović.  

Osim ovog premijerligaškog duela, međusobno će još snage odmeriti Borac i Zvijezda te Sloga i Igman. Ostale duele čine okršaji premijerligaša sa prvoligašima pa će aktuelni osvajač Kupa Zrinjski ugostiti Slaviju iz Istočnog Sarajeva. Sarajevo će gostovati u Tuzli kod Slobode, Posušje čeka Laktaše, Gošk gostuje u Bihaću kod Jedinstva, dok Široki Brijeg gostuje ekipi Stupčanice.  

KUP BIH - OSMINA FINALA

Petak

18.00: (1,25) Velež (5,20) Tuzla Siti (11,0)

Subota

13.00: (1,12) Zrinjski (8,00) Slavija (16,0)

13.00: Jedinstvo Bihać - GOŠK Gabela

15.00: (1,37) Posušje (4,50) Laktaši (7,75)

Nedelja

13.00: (2,80) Sloboda (3,25) Sarajevo (2,40)

13.00: (2,35) Stupčanica (3,15) Široki Brijeg (2,95)

16.00: (1,75) Sloga (3,50) Igman (4,50)

18.30: (1,10) Borac (8,50) Zvijezda (18,0)

***kvote su podložne promenama


tagovi

VeležTuzla Siti

Izabrane vesti / Najveće kvote


Ostale vesti


Najviše komentara