Brajan Rovira slavi gol na prvom meču u Asunsionu (©AFP)
Brajan Rovira slavi gol na prvom meču u Asunsionu (©AFP)

Zelenima iz Medeljina ne leže Paragvajci

Vreme čitanja: 5min | čet. 18.03.21. | 23:07

Kvalifikacije za Kopa Libertadores: Iako je istorija na strani Atletiko Nasionala, poslednje iskustvo sa klubovima iz ove južnoameričke države nije se dobro završilo za dvostrukog šampiona kontinenta

Krug se polako sužava, a spisak klubova kojima će se ukazati šansa da zaigraju na najvećoj fudbalskoj smotri Južne Amerike sve je kraći. Od 19 klubova koliko ih je započelo kvalifikacije, samo će četiri naći mesto u grupnoj fazi Kopa Libertadores. Kroz predhodne dve preliminarne faze, do završne runde došlo je sedam ekipa, od kojih su već formirani parovi, pa će se tako u odlučujućem dvomeču sastati Junior i Bolivar, Gremio i Independijente del Valje, a možda najatraktivniji par ove faze takmičenja činiće San Lorenco i Santos.

Poslednji činilac ove runde biće poznat noćas (01.30), kada se u Medeljinu igra revanš između najtrofejnijeg kolumbijskog kluba, dvostrukog osvajača pehara namenjenog Oslobodiocima Amerike, Atletiko Nasionala i paragvajskog Guaranija. Boljeg iz ovog dvomeča ukrstiće koplja sa Libertadom, još jednim predstavnikom iz Paragvaja.

Izabrane vesti

Posle pobede u Asunsionu sa 2:0, Zeleni tim Medeljina pokušaće da na svom Atanasio Žirardotu, overi pobedu protiv paragvajskog tima. Ekipa koju predvodi kostarikanski stručnjak Alehandro Gimaraes u ovaj susret ulazi ohrabrena dobrim rezultatima, među koje se uvrstila i pobeda od predhodnog vikenda u derbi susretu 12. kola kolumbijske Kategorije A, protiv Juniora iz Barankilje, još jednog predstavnika ove države u najeminentnijem klupskom takmičenju Južne Amerike. Tom pobedom Atletiko se popeo na šesto mesto u nacionalnom prvenstvu i sada zaostaje samo dva boda za liderom šampionata Deportes Tolimom. Ono što je najvažnije, nastavljen je niz dobrih rezultata u maratonu koji ih očekuje do kraja meseca, gde već predstojećeg vikenda gostuju Miljonariosu, a potom im sledi i gradski klasik sa Independijenteom.

01.30: (1,67) Atletiko Nasional (3,45) Guarani (5,20)

Pored rezultatske prednosti, tim Zelenih ojačan je i igračkim kadrom. Na teren se vraća Aleks Kastro koji nije imao pravo nastupa na prvom meču u Asunsionu, kao ni u domaćem prvenstvu predhodnog vikenda, zbog pozitivnog testa na Covid-19, a pored njega, među 22 imena igrača pozvana za ovaj susret našli su se i oporavljeni Andres Andrade, kao i mladi vezista Džejson Moskera (19).

Uprkos lošoj seriji rezultata u kojoj se nalazi rival, očekujem da će revanš meč sa Guaranijem biti podjednako težak kao i onaju Asunsionu”, izjavio je Alehandro Gimaraes na konferenciji za medije.

................................................................

* Nikad jače! Čak do 200% bonusa za SVE Mozzart igrače. Sve što treba da uradiš je da depozit uplatiš i bonus ostvariš. Saznaj više OVDE.

................................................................

Predstavnik Paragvaja dolazi s dva gola zaostatka, zbog čega mora da uloži i više od trenutnih mogućnosti, kako bi se našao u finalnoj kvalifikacionoj rundi, koja bi u tom slučaju ovoj državi garantovala još jednog predstavnika u grupnoj fazi takmičenja, jer bolji iz ovog dvomeča suočiće se sa Libertadom. Gotovo nemoguća misija je pred igračima argentinskog stručnjaka Gustava Kostasa, znajući da Guarani nikada nije uspeo da savlada Atletiko Nasional.

Povrh svega, izuzetno loši rezultati prate paragvajski tim koji u predhodne četiri utakmice u svim takmičenjima nije ostvario pobedu. Poražen je na poslednja tri susreta, u kojima nije uspeo da postigne ni gol, pri čemu iz svoje mreže loptu vadili čak šest puta. Guarani je u Medeljin doputovao sa 23 igrača, među kojima se ističu napadač Raul Bobadilja i vezista Horhe Morel, koji je još uvek pod znakom pitanja zbog lakše povrede koju je zadobio predhodnog vikenda u nacionalnom prvenstvu na gostovanju Guairenji.

Šef stručnog štaba Gustavo Kostas se ne predaje.

"Guarani se nikada ne predaje. Imamo veru u sebe i želimo da se rezultatski vratimo u dvomeč. Kao što sam i rekao svojim igračima, odigrali smo sjajnu utakmicu protiv teškog rivala, koji je navikao da igra Libertadores. Pritiskali smo, bili smo intezivni, ali nismo mogli da postignemo gol“, rekao je trener paragvajskog vicešampiona.

Kolumbijski velikan, do danas ukupno je odigrao 25 utakmica protiv paragvajskih klubova u raznim kontinentalnim takmičenjima pod okriljem KONMEBOL-a. Opšti utisak je izuzetno povoljan za Atletiko Nasional, koji je ostvario 12 pobeda, osam remija i pet poraza. Što se tiče statističkih podataka kao domaćin, Zeleni su na svom terenu odigrali 12 susreta od kojih su šest rešili u svoju korist, četiri puta su remizirali, a dva puta su doživeli poraz, uključujući i poslednji put kada je neki paragvajski klub gostovao na Atanasio Žirardotu. Bio je to minimalan poraz od Libertada, koji je meč odveo u penal završnicu, u kojoj su Gumarelosi ponovo bili uspešniji. Ako noćas prođu Guarani, što je veoma izvesno, upravo će ih Libertad dočekati u završnoj kvalifikacionoj rundi, kao i 2019 godine.

Glavni rival Atletiko Nasionalu iz ove južnoameričke države bila je Olimpija. Između 1989. i 1991. godine kada je prvi put neki kolumbijski klub podigao pehar Oslobodioca Amerike, i dva polufinala, što je u tom periodu njihove dvoboje okarakterisalo kao veliko rivalstvo. Kasnije, Zeleni su se susretali i sa ostalim paragvajskim velikanima poput Sero Portenja, General Dijaza, Sol de Amerike, Sportivo Lukenja, Libertada...

Utakmicu Atletiko Nasional - Guarani (01.30) možete da gledate u direktnom prenosu na sajtu mozzartbet.com. Dovoljno je samo da budete registrovani, a registracija je besplatna.

KOPA LIBERTADORES, KVALIFIKACIJE - DRUGA RUNDA (REVANŠI)

Utorak

Bolivar - Vonderers 5:0 (2:0) /prvi meč 0:1/

/Ramos 4, 52, Miranda 40, Makaluzo 57ag, Abrego 94/

Deportivo Lara - Santos 1:1 (0:1) /prvi meč 1:2/

/Anzola 62 – Soteldo 37/

Sreda

Ajakučo – Gremio 1:2 (1:1) /prvi meč 1:6/

/Sosa 40 – Fereira 41, Rikardinjo 87/

Independijente del Valje – Union Espanjola 6:2 (4:0) /prvi meč 0:1/

/Vite 3, Montenegro 15, 39, 99, Faraveli 30pen, 57 – Mendez 57, Rubio 61/

Libertad - Universidad Katolika 2:2 (1:0) /prvi meč 1:0/

/Fereira 33, 64 - Čala 61Tevez 82/

Četvrtak

Junior - Karakas 3:1 (1:0) /prvi meč 1:2/

/Borha 41, Gutjerez 75, Pahoj 75 - Akinjola 85/

San Lorenco - Universidad Čile 2:0 /prvi meč 1:1/

/Di Santo 13, Romero 59/

Petak

01.30: (1,67) Atletiko Nasional (3,45) Guarani (5,20) /prvi meč 2:0/

***kvote su podložne promenama

PIŠE: Đorđe RADONJIĆ


tagovi

Kopa LibertadoresJužna AmerikaAtletiko NasionalKlub GuaraniGuarani

Izabrane vesti / Najveće kvote


Ostale vesti


Najviše komentara