Haland, Ronaldo i Mbape (©Reuters)
Haland, Ronaldo i Mbape (©Reuters)

Zemljotres Kristijano uticao bi na Halanda i Mbapea, a ubrzao Kamavingin transfer

Vreme čitanja: 5min | sub. 13.03.21. | 10:14

Sve posledice eventualnog povratka portugalskog asa u Real Madrid...

Bombastična najava poznatog novinara Đozepa Pedrerola o mogućem povratku Kristijana Ronalda digla je veliku prašinu, a realizacija ovog transfera izazvala bi tektonske potrese na evropskom fudbalskom tlu!

Priča da je poznati agent Žorž Mendeš bacio udicu i već razgovarao sa čelnim ljudima Blankosa o potencijalnoj realiaciji transfera došla je kao grom iz vedra neba, jer pre samo nekoliko sedmica niko ne bi ni u najluđim snovima mogao da očekuje takav rasplet. Sada je Kristijano Ronaldo ipak pokazao želju da se vrati u staro jato, tamo gde se najbolje osećao i postao fudbalski kralj. Gotovo od momenta kada je objavljena informaija o Ronaldovim navodnim idejama, odmah je počela da se razvija ideja iliti misao - kako bi povratak najboljeg strelca u klupskoj istoriji promenio Realove prioritete na transfer pijaci?

Izabrane vesti

16.15: (1,20) Real Madrid (6,75) Elče (14,0)

Kilijan Mbape i Erling Haland dva su prioriteta za napad Kraljevskog kluba u skorijoj budućnosti, ali se mesecima unazad objavljuju oprečne informacije o tome da li u Madridu zaista ima para za realizaciju bar jednog od ova dva megalomanska transfera. Razlog tome je, naravno, nova svetska ekonomska kriza prouzrokovana pandemijom virusa korona. Real Madrid se nalazi usred multimilionskog projekta renoviranja stadiona Santjago Bernabeu čija je realizacija otpočela pre nego što se svet promenio. Florentino Perez je navodno sve resurse kroz pozajmice, investicije i kredite bacio na ovaj projekat, a pritom uspeo da nađe zajednički jezik sa igračima po pitanju trenutnog smanjenja plata i amortizacije finansijskog pada.

Gledajući trenutnu situaciju na fudbalskom tržištu Real Madridu bi najmanji trošak predstavljao vraćanje Kristijana Ronalda. Piše se i priča da je Juventus spreman da Ronalda pusti za samo 29.000.000 evra čime bi se oslobodio teret plaćanja njegovog ugovora koji na bruto nivou iznosi 64.000.000 evra. Ulazak u priču kupovine Kilijana Mbapea i(li) Erlinga Halanda iziskivao bi mnogo više novca za obeštećenje, platu, provizije, bonuse...

Za Real je dobra stvar ta što Ronaldo, uprkos ne baš prijateljskom tonu iz Madrida po njegovom odlasku, nije zamerio previše na svemu izgovorenom. Iznad svega je to što je upravo Kristijano inicijator ove ideje, što znači da je verovatno i sam spreman da pristane na određeni kompromis. Juventus je posle tri neuspela pokušaja da sa Ronaldom konačno osvoji Ligu šampiona spreman da preseče vrpcu i nastavi realizaciju planova bez njega. Staru damu je Ronaldo koštao oko 300.000.000 evra kroz obeštećenje, platu i bonuse, a on je marketinškim putem i osvajanjem domaćih pehara uspeo dobrim delom sam da se isplati. Ali, Juventusova ideja nije bila da obori sve rekorde Serije A i portugalskog asa dovede zbog Skudeta i Kupa Italije...

Mbapeova situacija je trenutno potpuno nerazjašnjena. Jedino što se zna je da mu ugovor s Pari Sen Žermenom ističe leta 2022. godine i to je sve. Mediji i izvori širom Evrope gađaju se saznanjima da Mbape čas ide, pa onda ostaje, pa ne želi novi ugovor s PSŽ, pa pregovara o istom, da bi se na kraju pisalo čak i o tome da svetski šampion s Francuskom neće potpisati za klub koji mu ne bude garantovao da će igrati samo kao levo krilo...

Sportski direktor Svetaca Leonardo je tokom nedavnog gostovanja u jednoj televizijskoj emisiji u Francuskoj rekao da se u ovom trenutku ne brine oko budućnosti dvojice najvažnijih igrača – Nejmara i Mbapea. Osim toga, napomenuo je da “pregovori o novim ugovorima teku u pravom smeru“, što je prva takva formulacija vezana za Mbapea posle meseci oprečnih izveštaja i informacija. Podsetimo, PSŽ je svojevremeno planirao da se odrekne Nejmara u Mbapeovu korist i Francuzu da platu brazilskog fudbalera od 37.000.000 evra, koliko on dobija sada na Parku prinčeva. Ubrzo se od te ideje odustalo jer je Nejmar pokazao vernost pariskom klubu, zbog čega se sve više počelo sa spekulacijama o Mbapeovom prelasku u Real ili Liverpul, što je nateralo čelnike PSŽ da razmišljaju o ponudi od astronomskih 50.000.000 evra za godišnju platu. Bez bonusa.

Kilijan Mbape (©reuters)Kilijan Mbape (©reuters)

Od tada se nije daleko doguralo, pa su Leonardove reči došle kao osveženje. S tim što se u vreme kada je budućnost Lionela Mesija u Barseloni neizvesna, baš kao i Kristijanova u Juventusu, opet priča o Mbapeu kao žrtvi kako bi se u Pariz doveo jedan od verovatno dvojice najboljih igrača svih vremena. Jer, to je zapravo oduvek bila želja katarskih šeika kada su uzeli PSŽ...

Sada se čak pominje mogućnost da Real ubedi Mbapea preko ljudi iz njegovog okruženja da sačeka leto 2022. godine kako bi bez obeštećenja prešao na Santjago Bernabeu. Ta mogućnost u ovom trenutku ne deluje nimalo realno, jer PSŽ uz sav finansijski potencijal ne mogao da podnese odlazak igrača u koga su uložene stotine miliona evra, niti bi bilo prihvatljivo da budući najbolji igrač sveta ode bez evrocenta obeštećenja...

Status Erlinga Halanda je daleko jasniji, ali opet neizvestan. Njegova tržišna vrednost iznosi 110.000.000 i kako ovog leta nema otkupnu klauzulu Dortmund za njega može da traži brdo para. Možda čak i 200.000.000 evra. Zato će u julu 2022. biti aktivirana otkupna klauzula vredna između 90.000.000 i 100.000.000 evra koja bi bila mnogo prihvatljivija za sve potencijalne kupce, a ima ih mnogo.

Realova prvobitna ideja bila je da Halanda “napadne“ baš u julu sledeće godine, s tim što bi planove mogao da pokvari Mančester Siti koji je u aktivnoj potrazi za naslednikom Serhija Aguera. Nemački Bild je nedavno objavio da su na Halandovoj listi želja Real i Siti dva najbolje kotirana kluba, zbog čega se očekuje da će Norvežanin karijeru nastaviti na jednoj od dve lokacije. Pitanje je samo gde i u kom momentu će se transfer desiti.

Erling Haland (©Reuters)Erling Haland (©Reuters)

Sportski direktor Dortmunda Mihael Cork već je najavio da Haland ostaje i naredne sezone, mada to treba uzeti s rezervom s obzirom na dobro poznatu prošlost njegovih izjava.

Madridski As tvrdi da bi u slučaju Ronaldovog povratka Real bio maksimalno fokusiran na dovođenje Eduarda Kamavinge kao projektovanog nosioca igre u veznom redu. Blankosima je pod hitno potrebno osveženje u vezi jer je Luka Modrić i pored dogovorenog produžetka ugovora na pragu 36. godine, Toni Kros takođe ima preko 30 godina, dok je Isko spreman da ode. Pošto je Ren u haotičnoj poziciji na tabeli Lige 1, izgleda da svi putevi vode ka Kamavinginom transferu. Samo se čeka da se vidi po kojoj ceni. Ren je zacepio bio etiketu sa 80.000.000 evra, u Realu se nadaju da posle loših klupskih rezultata bi obeštećenje moglo da bude niže.

Svakako, pred Realom je vreme velikih odluka…



tagovi

Erling HalandKristijano RonaldoKilijan Embapeletnji prelazni rok 2021Eduardo Kamavinga

Obaveštavaj me

Juventus
Dortmund
PSŽ
Real Madrid

Izabrane vesti / Najveće kvote


Ostale vesti


Najviše komentara