Zicer za CSA protiv kluba kojeg je proslavio fizioterapeut u ulozi golmana

Vreme čitanja: 6min | uto. 20.06.23. | 23:03

Alagoano dočekuje Aparesidense u poslednjem meču 9. kola brazilske Serije C

Svedoci smo da ne tako retko, u svojim posrtanjima, nekadašnji brazilski prvoligaši u veoma kratkom vremenskom periodu mogu da se zadese u trećem rangu nacionalnog takmičenje, iliti Seriji C. Ove sezone tu lošu reputaciju pokušaće da uklone Figueirense i Nautiko, ali to neće biti nimalo lako uz veoma jaku konkurenciju i nekadašnjih stabilnih drugoligaša, koji takođe pretenduju da se vrate u viši rang. Jedan od takvih klubova je i Alagoano, poznatiji po inicijalima i skraćenicom svog punog imena, kao CSA.

Ekipa iz Maseija ispala je prethodne sezone iz Serije B i sada pokušava da povrati izgubljeni rang. Mora se priznati da mu do sada i ne ide tako loše, trenutno zauzima 11. poziciju na tabeli, sa samo šest bodova zaostatka za vodećim Amazonasom, ali i utakmicom manje. Upravo noćas (01.00) na stadionu Rei Pele iliti Kralj Pele, Poderosi će imati izvanrednu priliku da smanje zaostatak za liderom, u meču sa poslednjeplasiranim Aparesidenseom, kojim se inače i zatvara 9. kolo trećeligaškog nadmetanja.

Izabrane vesti

Alagoano smo u proteklih nekoliko sezona imali prilike da pratimo kroz Seriju B, pa čak i u borbama za promociju u elitnu kategoriju. Iznenađujuće loša kampanja iz 2022. godine spustila ga je rang niže, gde će sada morati da ukršta koplja sa rivalima koje nije imao prilike tako često da sretne, pa čak ni u Kupu Brazila, a sa pojedinima će mu to biti i po prvi put u istoriji. Upravo jedan takav protivnik noćas će da gostuje na stadionu koji nosi ime po jednoj od najvećih fudbalskih legendi.

01.00: (1,60) CSA (3,40) Aparesidense (6,25)

Pa, osvrnimo se na kratko i na protivnika, za kojeg vrlo verovatno i ne znate da ste već negde čuli, ili barem videli nesvakidašnji događaj koji ga je obeležio u svetu fudbala.

Asosiasao Atletika Aparesidense, koji se obično naziva samo Aparesidense, brazilski je profesionalni klub sa sedištem u gradu Aparesida de Gojanija, što umnogome i objašnjava naziv kluba. Osnovan je 22. oktobra 1985. godine, a ova sezona mu je tek druga u šampionatu Serije C, trećem nivou brazilskog fudbala i za klub lično najviši nivo u kojem se nadmetao u dosadašnjem postojanju, pored toga što je već nešto više od decenije stalni član elitnog saveznog šampionata Gojano.

Iako je osnovan stredinom osamdesetih godina dvdesetog veka, klub je svoje prvo profesionalno takmičenje odigrao 1992. godine, u drugom nivou šampionata Gojano. Iste godine, pošto su završili na drugom mestu, napredovali su u najviši nivo saveznog prvenstva. Ipak, sve do 2011. godine Aparesidense nije uspeo da se ustali kao stalni član elitnog saveznog ranga, menjajući sredinu u ovom periodu čak šest puta, a 2002. godine ispao je čak do trećeg nivoa takmičenja, u kojem su već naredne godine završili kao šampioni.

Klub je prvi put stigao do nekog nacionalnog takmičenja 2012. godine, kada je igrao u šampionatu Serije D, pošto se Itumbiara povukla iz takmičenja. Bio je to period kada se za ovaj mali klub pročulo u čitavom fudbalskom svetu, ali ne na slavan ili sportski način. Dospeli su na naslovne strane u nacionalnim i međunarodnim novinama u septembru sledeće godine. Naime, u meču osmine finala Serije D protiv Tupija, klupski fizioterapeut Romildo Fonseka zvani Eskuerdinjo, koji je stajao tik uz stativu gola svog kluba, ušao je na teren i napravio, ne jednu, već duplu odbranu u poslednjem minutu meča, zadržavši tako rezultat na 2:2, što je Aparesidenseu omogućavalo da prođe u narednu rundu takmičenja zbog pravila golova u gostima.

Ova nesvakidašnja intervencija izazvala je ogorčenje igrača, stručnog štaba i navijača Tupija, koji su potrčali za Eskuerdinjom u želji da ga linčuju. Uspeo je da pobegne u svlačionicu i da se sakrije. Posle 20 minuta prekida, utakmica je nastavljena i trajala je još pet minuta, i završila se rezultatom 2:2. Rezultat je izazvao revolt kod čelnika Tupija, koji su uložili žalbu za poništenje meča i diskvalifikaciju Aparesidensea zbog nesportskog ponašanja. Već 16. septembra, sa četiri glasa za i jednim protiv, Viši sud za sportsku pravdu (STJD) diskvalifikovao je Aparesidense sa završnice prvenstva, koji je uložio žalbu, ali je ona jednoglasno odbijena deset dana kasnije, čime je potvrđen Tupijev plasman u četvrtfinale i eliminacija tima iz Gojanije, dok je fizioterapeut Eskuerdinjo, koji je u međuvremenu postao možda i najpoznatiji u svojoj profesiji na ne tako popularan način, suspendovan na 24 utakmice zabrane obavljanja dužnosti uz novčanu kaznu od 500 reala, što u današnjoj protivvrednosti iznosi tek nege oko 95 evra.

Ipak, Aparesidense je u godinama goje su usledili, uspeo da zabeleži zapaženije sportske uspehe, kao kada je stigao do finala šampionata Gojano 2015. godine, ali je u odlučujućem meču sezone izgubio titulu od Gojasa. Od te godine pa nadalje, klub je redovno nastupao u Seriji D, a takođe je u Kupu Brazila izbacio neke od učesnika Serije A, poput Sport Resifea i Botafoga u izdanjima iz 2016. i 2018. godine. Sredinom oktobra 2021. posle ukupne pobede od 2:1 nad Uberlandijom, popularni Kameleoni ostvarili su prvu promociju u Seriju C u istoriji.

Danas, Aparesidenseu ne ide baš najbolje. Zauzima poslednju poziciju na tabeli, sa samo šest osvojenih bodova u proteklih osam kola. Tim se zaista muči da pronađe pravu formu, a odbrana je u najmanju ruku, zabrinjavajuća, kao druga najgora u ligi, sa 12 primljenih golova. Stoga će pred njima biti veliki izazov kada se suoče sa Alagoanom. U poslednja tri odigrana meča kao gost, Aparesidense je pobedio jednom, uz dva pretrpljena poraza. Ukupno, u proteklih osam mečeva, Kameleoni su slavili samo dva puta, pored šest zabeleženih poraza.

Trener gostiju Žemerson Marija će verovatno da zadrži istu postavu kao i u nedavnom okršaju sa Remom kada su izgubili u gostima rezultatom 2:0, kao i u prethodnim pokušajima tražeći stabilnost i harmoniju između igrača. Međutim, postavlja se i pitanje u vezi sa defanzivcem Eduardom Turamom, koji je zamenjen zbog povrede u prethodnom meču i njegovo prisustvo na noćašnjoj utakmici je neizvesno, što bi dodatno moglo da utiče na i onako krhku odbarnu tima, koji obično igra po sistemu 4-2-3-1.

Sa druge strane, Alagoano trenutno zauzima osmu poziciju na tabeli i u dosadašnjih osam odigranih kola ekipa Vinisijusa Bergantina uspela je da osvoji 12 bodova. Uprkos tome što ima najbolju odbranu na takmičenju, sa samo pet primljenih golova, napad Poderosa nije bio toliko efikasan, sa sedam datih golova. Analizirajući nedavne nastupe CSA, u poslednja četiri domaća meča tim je pobedio u dva navrata, remizirao jednom i pretrpeo jedan poraz. Pored toga, oni su neporaženi već tri utakmice kada igraju na svom stadionu, što igračima može dati dodatnu dozu samopouzdanja.

Ukupno, u prethodnih osam ligaških utakmica, Alagoano je ostvario tri pobede, tri remija i dva poraza. Posle niza od šest utakmica bez poraza, tim je kao gost poražen u prethodnom meču protiv Operarija, minimalnim rezultatom. Taj poraz je možda malo uzdrmao ekipu, ali su svakako rešeni da se vrate na pravi kolosek pred svojim navijačima. Trener domaćih Vinisijus Bergantino još neće moći da računa na povratak defanzivca Edneija Souze i defanzivnog veziste Ribeira Moisesa, koji su povređeni. Pored toga, desni bek Everton Silva će biti suspendovan zbog gomilanja žutih kartona, što će omogućiti Arnaldu Manoelu da preuzme upražnjeno mesto. CSA obično usvaja taktički sistem 4-3-3, tražeći ravnotežu između čvrste odbrane i napada.

Dakle, s obzirom na sve ove aspekte, Alagoano će imati blagu prednost u konfrontaciji. Odbrambena čvrstina tima i domaći faktor mogu biti odlučujući za dobar nastup i eventualnu pobedu. S druge strane, Aparesidense se bori da se podigne u konkurenciji i napusti dno tabele. Uprkos skorašnjoj pobedi u gostima, suočavanje sa protivnikom kao što je CSA biće pravi izazov. Pored svega, treba naglasiti i da je ovo prvi zvaničan duel ovih ekipa u nekom nacionalnom rangu takmičenja.

SERIJA C - 9. KOLO

Sreda

01.00: (1,60) CSA (3,40) Aparesidense (6,25)

***kvote su podložne promenama

Piše: Đorđe RADONJIĆ


tagovi

Brazil 3CSAJužna Amerika

Izabrane vesti / Najveće kvote


Ostale vesti


Najviše komentara