Zrinjski overava titulu, u Tuzli okršaj za Evropu

Vreme čitanja: 7min | sub. 16.04.22. | 12:05

Posušje i Trebinje epicentar borbe za opstanak u Premijer ligi BiH

(Od dopisnika Mozzart Sporta iz Sarajeva)

U Premijer ligi Bosne i Hercegovine 26. kolo nije počelo baš na najbolji način, budući da su prva dva okršaja okončana bez pogodaka. Nerešeno je bilo u Prijedoru na susretu Rudara i Željezničara, kao u Bijeljini gde su Radnik i Velež remizirali.

Izabrane vesti

Očigledno da strelci i nisu baš najbolje raspoloženi ušli u ovu rundu, ali prilika da se to popravi je već danas, kada se igraju preostali susreti. Dok se u Mostaru i Tuzli igraju mečevi za vrh tabele, Posušje i Trebinje su epicentar borbe za opstanak.

19.00: (1,53) Zrinjski (3,70) Sarajevo (6,25)

Sve ono dobro što je Zrinjski radio od početka sezone, danas ima priliku da naplati. Prednost od 19 bodova, u odnosu na drugoplasiranog je ogromna, i samo je pitanje trenutka kada će se otvoriti šampionski šampanjac. Budući da je do kraja ostalo još osam kola, danas bi Plemići mogli i matematički da osiguraju apsolutno zasluženu titulu. Ali, potrebno je da savladaju Sarajevo, a Tuzla Siti ostane poražena na Tušnju od Borca. Nije nemoguće. Međutim, Zrinjski će fokus imati na svom meču, jer bez obzira šta se dešavalo na Tušnju, imperativ je pobeda u derbiju kola. Posle nestvarnog niza od 14 vezanih trijumfa, u prošlom kolu ta serija je prekinuta, jer su Mostarci remizirali u Banjaluci sa Borcem.

Ipak, bodovna razlika u odnosu na ostale konkurente je ogromna, tako da domaćima ne treba veći motiv od potvrde šampionske titule.

Pratićemo kako će igrati Tuzla i Borac, ali mi ćemo gledati samo sebe. Koncentracija je na utakmicu sa Sarajevom. Radi se o derbiju, očekujem na utakmici pune tribine, napravljene su neke akcije da se što više ljudi animira i mislim da su to ovi momci zaslužili. Želim igrati bez nekog posebnog pritiska, a titula će se desiti pre ili posle. Što se tiče Sarajeva, igraju napadački i to se za sada više vidi u njihovim domaćim utakmicama: dali su 12 golova u dve utakmice i to treba respektovati. U gostima je to malo drugačije, ali i mi u gostima igramo drugačije. Očekujem kvalitetnu utakmicu i dobar rezultat", istakao je strateg Plemića Sergej Jakirović.

Ova utakmica je možda mnogo važnija Sarajevu, budući da je bordo tim u neizvesnoj borbi za Evropu. Na četvrtom su mestu sa 39 bodova, tri manje od trećeplasiranog Borca, ali na ruku im ide činjenica što su nadomak plasmana u finale Kupa BiH, preko kojeg takođe mogu ostvariti željeni cilj. Međutim, da se ništa ne bi prepuštalo slučaju, jurišaće se na treće mesto. Sarajevo je mnogo napredovalo otkako je na klupu seo trener Aleksandar Vasoski. Pogotovo kada je reč o ofanzivnom delu tima, jer su kod kuće upisali nekoliko uverljivih pobeda. Ipak, nešto drugačija situacija je na gostujućem terenu, ali daleko od toga da Sarajevo ne poseduje dovoljan arsenal oružja da zapreti Zrinjskom.

Imaće aktuelni vicešampion sigurno šta pokazati u Mostaru, što je i najavio trener bordo tima.

Veoma bitna utakmica za nas i to protiv protivnika kojeg izuzetno respektujemo. Oni će biti novi šampioni BiH. Nećemo puno odstupati od naše igre. Probaćemo neutralizovati njihovu ofanzivu, a prema napred da odigramo onako kako u zadnje vreme znamo. Biće to jedna dobra utakmica. Želim samo da suđenje bude fer i korektno te da svi uživaju u fudbalu“, kazao je Vasoski.

Poslednji susret ove dve ekipe, igran je u Mostaru, a Zrinjski je slavio minimalnu pobedu.

15.00: (2,35) Tuzla Siti (3,00) Borac B. (3,10)

Ako će duel u Mostaru biti bitan za titulu Zrinjskog, onda će duel na Tušnju možda i rešiti dilemu ko bi mogao izaći u Evropu. Sigurno će oči BiH javnosti biti uprte na ovaj meč, jer se radi o direktnom okršaju za izlazak na međunarodnu scenu. Razlika je svega tri boda. Tuzla Siti je drugoplasirana sa 45, a Borac treći sa 42. Uz sve to, prati ih Sarajevo koje preti iz drugog plana, što se sigurno i jedni i drugi imati u vidu. Domaći su nakon sjajne prve polusezone, u nastavku šampionata malo pali. Pogotovo u zadnja tri susreta, gde su upisali tri poraza, uz čak 12 primljenih i tri postignuta gola. Ceh je na kraju otkazom platio trener Husref Musemić, pa će danas Tuzlake sa klupe predvoditi dosadašnji pomoćnici. Timu je potrebna šok terapija, to je sigurno, a pitanje je šta će se desiti ukoliko Tuzla Siti ne izbori Evropu, jer prvi čovek kluba Azmir Husić nesebično ulaže, pa će domaći biti pod određenim pritiskom.

-------------------

Misliš da poznaješ fudbal bolje od drugih? Mozzart Prognozzer ti pruža šansu da to i dokažeš i osvajaš vredne nagrade svake nedelje! Odigraj odmah potpuno besplatno!

--------------------

Ni u redovima banjalučkog Borca nije baš sjajno kada je reč o stručnom štabu. Otišao je Nemanja Miljanović, a umesto njegao došao Tomislav Ivković, koji ujedno obavlja i posao sportskog direktora, pa je to podelilo mišljenje u BiH javnosti. Iako je Borac u prvom delu poprilično kuburio sa rezultatima, uspeli su da se podignu i dođu nadomak željenog cilja. Izlaska u Evropu. Mada, to sve moraju potvrditi i zadržati trenutnu poziciju. Idealni priliku da zakorače još jednu stepenicu ka međunarodnoj sceni, imaju danas, jer bi u slučaju pobede zaposeli na drugu poziciju, i u nastavak sezone ušli mnogo pozitivnije i motivisanije. S obzirom na rezultate koje su do sada prikazivali, Borac itekako ima

čemu da se nada na gostovanju kod uzdrmanog rivala, ali ne treba zaboraviti ni da domaćini imaju mnogo kvalitetnu ekipu.

16.00: (1,85) Posušje (3,30) Sloboda (4,20)

Duel na stadionu Mokri Dolac biće direktni okršaj ekipa koje se bore za opstanak. Domaći su iz naizgled bezizlazne situacije došli do prilike da mogu biti nadomak opstanka. Trenutno su van opasne zone, tri bode udaljeni od pozicije koja vodi u niži rang, a bod manje od današnjeg rivala. Dakle, u slučaju pobede, Posušje bi ispod sebe gurnulo Slobodu, a bežali bi čak šest bodova od opasne zone. Važnost meča je jasna kao dan. Ključni potez za ovako povoljnu situaciju, tim sa Mokrog Dolca napravio je dovođenjem iskusnog stratega Tonija Karačića na klupu. Prvo je upisan trijumf protiv Željezničara, a onda i gostujući remi na Pecari, što je dalo dodatan vetar u leđa. Posušje samo odlučuje o svojoj sudbini i ne zavisi puno od ostalih rezultata. U rukama imaju kartu za opstanak u društvu najboljih, samo je moraju znati sačuvati.

Iako je u prvom delu sezone delovalo da se Sloboda vratila na stare staze uspeha, i da se mogu čak dočepati i Evrope, realnost je sasvim drugačija. Druga polovina prve polusezone i prolećni deo takmičenja ogolili su sve mane koje Tuzlaci poseduju i tako doveli do toga da je Sloboda došla u borbu za opstanak. Najbolji pokazatelj je činjenica da je Sloboda poslednji put trijumfovala sredinom oktobra. Dakle, tačno šest meseci crveno-crni nisu osetili slast pobede, a sve to bi ih moglo koštati ispadanja u niži rang. Istina, jesu trenutno udaljeni četiri boda od opasne zone, ali do kraja je ostalo osam utakmica. Sve u svemu, ni današnje gostovanje im neće biti lako, jer je Posušje direktan konkurent, a Sloboda u velikom rezultatskom padu.

13.00: (3,25) Leotar (2,95) Široki Brijeg (2,30)

Za razliku od ostalih mečeva koji su bitni objema ekipama, jedna od retkih utakmica gde je jedna ekipa bezbrižna je upravo ova u Trebinju. Domaćima je jako bitna. Trenutno su pretposlednji sa 21 bodom i nalaze se na poziciji koja vodi u niži rang. To je dovoljan razlog da se shvati važnost meča. Poraz od Željezničara u prošlom kolu ino je dosta nezadovoljstva u stručni štab i svlačionicu, pa će se nešto morati menjati. Najavio je to i šef struke Miodrag Bodiroga, jer je Leotar u pojedinim trenucima delovao kao ekipa bez volje za opstankom. Koliko su se razdrmali pokazaće danas. U tim se vraćaju neki igrači koji su bitni i koji su propustili prethodne mečeve, što će biti jedna od pozitivnih okolnosti. Sve osim pobede, značilo bi tešku situaciju za tim iz Trebinja, pa treba očekivati atak ka gostujućem golu od prvog minuta.

Jedina ekipa koja danas igra bez nekog preteranog imperativa jeste Široki Brijeg. Oni će sigurno završiti na sredini tabele, bez obzira na bilo kakve druge ishode. U Evropu ne mogu, ispasti neće. Najavili su iz tabora tima sa Pecare, da su već počeli sklapati kockice za narednu sezonu, pa je za očekivati da igrači sa manjom minutažom danas upišu nastup. Pogotovo, što ekipi fale tri standardna igrača. Međutim, gosti nisu došli sa belom zastavom u Trebinje, to je definitivno, i znaće iskoristiti sve greške koje im domaćin pruži.

PREMIJER LIGA BOSNE I HERCEGOVINE – 26. KOLO

Petak

Rudar Prijedor - Željezničar 0:0

Radnik Bijeljina - Velež 0:0

Subota

13.00: (3,25) Leotar (2,95) Široki Brijeg (2,30)

15.00: (2,35) Tuzla Siti (3,00) Borac B. (3,10)

16.00: (1,85) Posušje (3,30) Sloboda (4,20)

19.00: (1,53) Zrinjski (3,70) Sarajevo (6,25)

*** kvote su podložne promenama



tagovi

Borac BanjalukaBorac Banja LukaTuzla SitiSarajevoZrinjskiBiH 1EX-YU ligeex-Yu fudbalPosušjeSloboda TuzlaLeotarŠiroki Brijeg

Izabrane vesti / Najveće kvote


Ostale vesti


Najviše komentara