Fudbaleri Zrinjskog (©hskzrinjski.ba)
Fudbaleri Zrinjskog (©hskzrinjski.ba)

Zrinjski piše istoriju: Eliminacija Islanđana donosi grupnu fazu

Vreme čitanja: 3min | čet. 10.08.23. | 13:42

Kvalifikacije za Ligu Evrope: Mostarski klub može da bude prvi iz Bosne i Hercegovine koji će da izbori evropsku jesen

(od dopisnika Mozzart Sporta iz Sarajeva)

Već odavno Zrinjski pomera granice u BiH fudbalu. Kada je u pitanju Premijer liga tu su neprikosnoveni posldnjih nekoliko godina, ali bi sada mogli da ispišu istoriju i na međunarodnoj sceni. Naime, Plemiće od grupne faze jednog evropskog takmičenja deli jedna stepenica.

Izabrane vesti

Kada su u prvom kolu kvalifikacija za Ligu šampiona eliminisali Urartu iz Jermenije, znalo se da će fudbaleri Zrinjskog imati priliku da naprave evropski iskorak. I ptice na grani znaju da nijedan BiH klub nikada nije igrao grupnu fazu nekog evropskog takmičenja.

Najbliži tome bio je upravo Zrinjski prošle godine, kada ih je u poslednjim sekundama sprečio Slovan iz Bratislave. Upravo su Slovaci i ove godine bili dželat Plemićima u kvalifikacijama za Ligu šampiona, ali će Mostarci takmičenje nastaviti u kvalifikacijama za Ligu Evrope. U okviru trećeg kola ugostiće ovogodišnju senzaciju, islandski Brejdablika, koji je deklasirao podgoričku Budućnost (5:0) u kvalifikacijama za Ligu šampiona.

Bio je to rezultat koji je izazvao veliko iznenađenje u sportskoj javnosti. Kopenhagen je, ipak, bio preveliki zalogaj. Islanđana su primili čak osam golova u dve utakmice protiv najboljeg danskog kluba. Iz toga razloga, Zrinjski jeste favorit, ali najveći motiv domaćima će biti činjenica da će u slučaju eliminacije Brejdablika definitivno obezbediti grupnu fazu Lige konferencije, dok će imati mogućnost da obezbede i grupu Lige Evrope.

Sve u svemu, jedna stepenica je ostala do ispisivanja istorije, a s obzirom na protivnika, vrlo je izvesno da će BiH po prvi put imati predstavnika u grupnoj fazi nekog evropskog takmičenja.

"Pred nama je još jedna prilika za grupnu fazu. Igramo protiv ekipe koja je dobra, šta više čak i odlična što možemo i videti kada sagledamo meč protiv Kopenhagena. Igraju na gol više i vrše visok pritisak na protivničku odbranu. Naš rival voli da ima posed i loptu u nogamu. Rezultat nekada može da prevari kao onaj protiv Kopenhegana, ali naravno 6:3 govori da postoje problemi u njihovim redovima”, rekao je trener Zrinjskog Krunoslav Rendulić.

Mostarci imaju kadrovske probleme pred ovaj duel.

Ivan Jukić je preskočio dva treninga zbog virusa. Zvonimir Kožulj je povredio aduktor te ćemo videti koliko je to ozbiljno. Filipu Bradariću će biti potrebno određeno vreme da dođe u idealno fizičko stanje, ali je jasno da njegova kvaliteta znači da je on veliko pojačanje za nas. Nije karakteristično za nas to što smo bili loši u defanzivnom prekidu za razliku od prošle sezone. To je sve stvar koncentracije. Pokušaćemo to da ispravimo kao i da radimo na tome da budemo više usmereniji ka golu. Imamo puno novih igrača prosto, treba vremena da se sve poklopi. Naravno da bi nam pomoglo da se utakmice Premijer lige BiH ne odlažu, ali i pitanje je koliko bi nas iste istrošile. Imamo istorijsku priliku da se kvalifikujemo u grupnu fazu i to treba da iskoristimo”, naglasio je trener Zrinjskog.

21.00: (2,30) Olimpijakos (3,40) Genk (3,10)

Žrebom je odlučeno da će u slučaju eliminacije Brejdablika , Zrinjski u plej-ofu za Ligu Evrope igrati protiv austrijskog LASK-a, dok će u slučaju da Islanđani prođu dalje, u plej ofu za Ligu konferencije igrati sa boljim iz duela makedonske Struge i luksemburškog Svift Esperanža.

---------------------

Ako na svoj tiket dodaš jednu utakmicu Svetskog prvenstva za žene, možeš da dobiješ vikend za dvoje u hotelu Ramonda + 10.000 rsd

---------------------

KVALIFIKACIJE ZA LIGU EVROPE – 1. KOLO

Utorak

Astana - Ludogorec 2:1 (1:1)

/Tomašević 40, Maročkin 53 - Sundberg 34/

Četvrtak

18.00: (1,50) Karabag Agdam (4,20) HJK Helsinki (6,75)

18.00: (3,20) Žalgiris (3,40) Heken (2,25)

19.00: (1,60) Šerif (3,70) BATE Borisov (6,25)

19.00: (1,40) Slavija Prag (4,70) Dnjepar 1 (8,00)

21.00: (2,30) Olimpijakos (3,40) Genk (3,10)

21.00: (1,90) Zrinjski (3,50) Brejdablik (4,10)

***Kvote su podložne promenama


tagovi

ZrinjskiBrejdablikLiga Evropekvalifikacije za Ligu Evrope

Izabrane vesti / Najveće kvote


Ostale vesti


Najviše komentara