Edi Hau (twitter©NUFC)
Edi Hau (twitter©NUFC)

Zvanično: Njukasl potpisao spasioca Haua do 2024. godine

Vreme čitanja: 2min | pon. 08.11.21. | 16:49

Sa promocijom engleskog stručnjaka trebalo bi da počne reforma na Sent Džejms parku, primarni cilj - opstanak

Pre mesec dana Njukasl je dobio novog gazdu, princa od Saudijske Arabije Mohameda bin Salmana i tako postao tri puta bogatiji od svih premijerligaša zajedno. Odmah je bilo jasno da Stiv Brus nije pravi čovek za posao, odnosno da njegovo trenersko umeće nije u skladu sa očekivanjima jednog od najambicioznijih fudbalskih projekta Evrope. Nekoliko trenerskih imena bilo je na listi potencijalnih naslednika, a kako nisu uspeli da angažuju Erika Ten Haga, Unaja Emerija, Stivena Džerarda, Paula Fonseku.... čelnici kluba su se okrenuli domaćem rešenju - Edi Hau potpisao je ugovor sa Svrakama do 2024. godine.

Do kraja sezone pred Edijem Hauom će biti jedan jedini zadatak - da naštimuje crno-beli orkestar tako da preživi u Premijer ligi. Tek ukoliko primarni cilj bude ostvaren, može da se razmišlja o narednoj sezoni i lestvicama koje bi tada trebalo rušiti. Stanje na tabeli u ovom trenutku teško može bio gore, jer je Njukasl posle 11. kola pretposlednji sa svega pet bodova, isto koliko ima i fenjeraš Norič. Pritom su Svrake jedini tim koji nije upisao pobedu od starta sezone.

Izabrane vesti

Engleski strateg će u narednim nedeljama imati pune ruke posla, kako da prodrma napad koji je postigao svega 12 golova, tako i da zategne odbranu, drugu najdarežljiviju u Premijer ligi koja je rivalima dopustila čak 24 pogotka. Njukasl u timu ima kvalitetnih pojedinaca poput Alana Sen Maksimana, letošnjeg pojačanja Džoa Viloka, Kaluma Vilsona, Migela Almirona, Rajana Frejzera, ali jasno je da će Hauu biti neophodna pojačanja.

Mogao bi da ih dobije već na zimu i već se crta scenario u kojem bi baš Njukasl trebalo da bude najveći trošadžija Premijer lige u januaru. Pisalo se već o ponudi Svraka na adresu Barselone od 55.000.000 evra za golmana Mark-Andrea ter Štegena, odnosno da vlada interesovanje za štopere Lestera i minhenskog Bajerna Veslija Fofanu i Niklasa Zilea.

Svojevremeno apostrofiran kao jedan od najtalentovanijih engleskih stručnjaka, 43-godišnji Hau je u dva navrata predvodio Bornmut i na klupi ovog kluba sakupio više od decenije iskustva. Pet sezona je vodio ekipu u Premijer ligi, takmičarske 206/17 joj doneo deveto mesto, ali je avgusta 2020. godine napustio kormilo nakon što je tim sa Vitalitija nešto ranije ispao iz engleske elite. Odlično poznaje Kaluma Vilsona koji je rešetao u Bornmutu pod njegovom dirigentskom palicom, kao i Rajana Frejzera, vezistu koji je u istom periodu takođe beležio sjajne igre i brojke.

Jasno je da je promocija Haua centralna vest engleskih medija, mada se istovremeno pominje i da bi novi sportski direktor Njukasla mogao da bude Majkl Emenalo, čovek koji je tu funkciju vršio u Čelsiju od 2011. do 2017, kao i u Monaku u naredne dve godine.


tagovi

NjukaslEdi Hau

Izabrane vesti / Najveće kvote


Ostale vesti


Najviše komentara