(©Reuters)
(©Reuters)

Zvezda leti na UEFA listi: Ugrožena i Milojeva sezona, obezbeđen status nosioca u trećem kolu

Vreme čitanja: 2min | pet. 27.11.20. | 09:08

Crveno-beli trenutno zauzimaju 52. mesto, sinoćnjim trijumfom su zaobišli APOEL, Ludogorec i Bašakšehir

Crveno-beli su ponovo napredovali na UEFA rang-listi i posle pobede nad Gentom zaustavili su se na rekordnoj 52. poziciji. Zvezda je nadomak ulaska u „klub 50“, a trijumf u Belgiji doneo joj je dva boda zahvaljujući kojima je na rang-listi obišla Bašakšehir, APOEL i Ludogorec.

Podsetimo, Crvena zvezda je plasmanom u grupnu fazu Lige Evrope dobila tri boda, ali je morala da ih odbrani. Pobeda u grupi vredi dva boda, a remi jedan, pa je Zvezda već na pola grupne faze odbranila tri boda i nastavila da uvećava broj bodova za ovu godinu.

Izabrane vesti


U ovoj evropskoj odiseji crveno-beli su sakupili šest bodova, što je za dva manje od sezone 2017/18, koja je sa osam bodova bila najuspešnija u novijoj istoriji, kada je tim sa Marakane pod vođstvom Vladana Milojevića stigla do šesnaestine finala Liga Evrope. Nastavi li Zvezda u istom ritmu da korača kroz Ligu Evrope, jasno je da će zaseniti bodovni saldo iz sezone 2017/18. U naredne dve utakmice grupne faze Zvezda bi mogla da zaradi maksimalna četiri boda za UEFA renking ukoliko zabeleži pobede.

Nakon trijumfa u Belgiji, Zvezdu od plasmana u nokaut fazu Lige Evrope deli samo još teorija. U eliminacionoj fazi drugog po snazi evropskog takmičenja pobeda se vrednuje sa dva boda, a remi jednim, dok bonusi nisu predviđeni sve do četvrtfinalnih dvoboja.

Crvena zvezda ostvarila je značajan napredak na UEFA rang-listi prethodnih godina. Crveno-beli 2016. godine nisu bili ni među 200 najbolji evropskih klubova, a uspon je krenuo 2017. godine. Od tada, pa sve do danas, Crvena zvezda konstantno napreduje na rang-listi, a svakim sledećim pozitivnim rezultatom bila bi sve bliža ulasku u „klub 50“, ali i probijanju granice od 30.000 bodova.

Kako sada stvari stoje, sve je izvesnije da će Zvezda, ukoliko bude šampion Srbije, pored statusa nosioca za prvo i drugo kolo kvalifikacija za Ligu šampiona, imati status nosioca i u trećem kolu kvalifikacija za elitno takmičenje, što bi joj umnogome olakšalo put do pete uzastopne grupne faze nekog evropskog takmičenja. Poželjno bi bilo da Zvezda preskoči i švajcarski Jang Bojs, a više tako daleko nisu ni praška Slavija i zagrebački Dinamo.


Piše: Stefan Tanasić


tagovi

FK Crvena zvezdauefa koeficijent

Obaveštavaj me

FK Crvena zvezda

Izabrane vesti / Najveće kvote


Ostale vesti


Najviše komentara