Slavlje Zvezdinih igrača (©Star Sport)
Slavlje Zvezdinih igrača (©Star Sport)

Zvezda prolazi grupu sa bodom u Gentu i porazima Libereca

Vreme čitanja: 4min | pet. 06.11.20. | 08:00

Oscilacije u meču sa Gentom moraju da zabrinu stručni štab Dejana Stankovića, ali šest osvojenih bodova u Grupi L omogućava crveno-belima da čvrsto drže evropsku sudbinu u svojim rukama

Crvena zvezda je protiv Genta bila na konopcima, disala je na škrge u poslednjih pola sata utakmice i uz pomoć magije Aleksandra Kataija i Milana Borjana stigla do veoma vredne pobede u Ligi Evrope. Možda i ključne kada je u pitanju plasman u nokaut fazu drugog po kvalitetu takmičenja na Starom kontinentu.

O razlozima pada u igri nakon izlaska Mirka Ivanića se može i mora polemisati, jer izabranici Dejana Stankovića sebi ne smeju da dozvole takve oscilacije u evropskim utakmicama, ali niko ne može da ospori činjenicu da je Crvena zvezda za samo sedam dana osvojila velikih šest bodova u Ligi Evrope i došla do situacije da u potpunosti odlučuje o evropskoj sudbini.

Izabrane vesti

BOD KAO KUĆA U GENTU

Jaremčuk (©Star Sport)Jaremčuk (©Star Sport)

Crveno-beli imaju otvorene karte pred sobom. Za tri nedelje (26. novembar) idu u goste ranjenom Gentu, a potom sedam dana kasnije (3. decembar) dočekuju Hofenhajm na svom terenu. Poslednji meč u Grupi L srpski šampion će odigrati 10. decembra u Liberecu.

Gent nema nijedan osvojeni bod posle tri odigrana kola, ali je sinoć na Marakani "osetio krv" i mogućnost da se ipak uhvati u koštac sa Zvezdom i Liberecom u borbi za drugo mesto. Stoga sinoćno slavlje crveno-belih još više dobija na vrednosti, jer bi Stankovićevom timu na predstojećem gostovanju i osvajanje jednog boda moglo da bude veliko "kao kuća". Srpski šampion bi na taj način i definitivno izbacio Belgijance iz igre, a ukoliko bi Hofenhajm, prema očekivanjima, još jednom savladao Liberec Beograđanima bi širom bila otvorena vrata evropskog proleća.

Eventualna pobeda u Belgiji bi izvesno pogurala crveno-bele u nokaut fazu, jer bi Genk i zvanično ispao, dok bi Slovan morao da dobije sve preostale utakmice i pride protiv Zvezde na domaćem terenu nadoknadi minus od 1:5 iz prvog meča što zaista ne izgleda kao realna opcija.

HOFENHAJM SA DRUGIM TIMOM U BEOGRADU?

Crvenoj zvezdi je praktično podjednako važno da i Hofenhajm u Liberecu produži niz pobeda. Ekipa Sebastijana Henesa bi na taj način dva kola pre kraja overila plasman u 1/16 finala Lige Evrope, pa bi mladi strateg u Beograd mogao da dovede kombinovani sastav. Crvena zvezda je u Zinshajmu pokazala da može da se nosi sa gotovo najjačim timom nemačkog kluba, pa bi joj u slučaju značajnih izmena u sastavu protivničkog tima porasle šanse za dobar rezultat na stadionu "Rajko Mitić".

Bod protiv Genta bi mogao da bude kapitalan, možda čak i dovoljan za prolaz u slučaju da Belgijanci u petom kolu savladaju Liberec na svom terenu. Česi bi sa dva vezana poraza u naredna dva kola bili eliminsani, a Gent sa lošijim međusobnim skorom od Crvene zvezde ostao bez mogućnosti da se domogne druge pozicije.

ČAK I DVA VEZANA PORAZA OSTAVLJAJU ZVEZDU U IGRI ZA PROLAZ

Degenek, Borjan i Gajić (©Star Sport)Degenek, Borjan i Gajić (©Star Sport)

O tome koliko je važna sinoćna pobeda nad Gentom potvrđuje i činjenica da bi Crvena zvezda čak i u slučaju da doživi dva uzasopna poraza u narednim utakmicama sačuvala šanse za prolaz u nokaut fazu Lige Evrope.

Ipak, tada bi u kalkulacije prvo morao da uđe rezultat revanša sa Gentom, odnosno međusobni učinak, pa onda i utakmice belgijskog kluba sa Liberecom i Hofenhajmom, u Nemačkoj doduše. Crvenoj zvezdi bi u svakom slučaju bilo najbolje da izbegne takav scenario i poslednju rundu dočeka sa još nekim bodom na kontu.

Jer iako su mnogi pre vremena otpisali Liberec, što se donekle može smatrati i kao potpuno opravdana stvar jer je sastav Pavela Hoftiča igrački ubedljivo najslabiji po kvalitetu u ovoj grupi, radi se o timu koji ne odustaje od sistema igre i principa, bez obzira na rezultat i protiv genta je pokazao da je sposoban da nekome zaprži čorbu. U ovom trenutku deluje da će Česi teško moći do još nekog boda u ovoj konkurenciji, ali nema sumnje da će ih oberučke prihvatiti ukoliko im se ukaže šansa za to.

Crvena zvezda i stručni štab Dejana Stankovića sebi ne smeju da dozvole da se uljuljkaju u trenutnim evropskim rezultatima. Srpski šampion jeste pokazao pobednički karakter u prethodnih sedam dana i mogućnost da se snađe u zahtevnim situacijama, ali sada mora da se potvrdi i pokaže da osvojeni bodovi nimalo nisu deo trenutne inspiracije već objektivnog kvaliteta i visokih mogućnosti ovog tima.

GRUPA L, PREOSTALI MEČEVI:

Četvrto. kolo

Gent - Crvena zvezda

Slovan Liberec - Hofenhajm

Peto kolo

Crvena zvezda - Hofenhajm

Gent - Slovan Liberec

Šesto kolo

Slovan Liberec - Crvena zvezda

Hofenhajm - Gent




Obaveštavaj me

FK Crvena zvezda

Izabrane vesti / Najveće kvote


Ostale vesti


Najviše komentara