Nikola Kalinić (©Shutterstock)
Nikola Kalinić (©Shutterstock)

ACB: Kalinić perfektan u novom porazu Valensije, zapažene role Avramovića, Kravića i Vukčevića

Vreme čitanja: 4min | ned. 04.04.21. | 23:40

Iznenađenje u Fonteti, Barsa i Real sigurni

U okviru 29. kola španske ACB lige danas je odigrano pet mečeva. Za iznenađenje su se postarali košarkaši Huventuda, koji su slavili u Valensiji i pritom zatrpali koš evroligaša do vrha (102:89). Ekipa Hauemea Ponsarnaua je pretrpela i četvrti vezani poraz u domaćem prvenstvu, pa je skliznula na šestu poziciju na tabeli i teško će do prednosti domaćeg terena u plej-ofu.

Sastav iz Badalone je do četvrte pobede u poslednjih pet utakmica stigao prilično ubedljivo. Vodili su puleni Karlesa Durana tokom čitavog susreta, ali je domaćin konstatno bio blizu. Gosti su na prvo odmor otišli sa tri poena prednosti, sa još pola koša više i na poluvreme, da bi u trećoj deonici stigli i do dvocifrenog suficita, ali je Valensija uspela da ostane na jednocifrenom minusu pred poslednjih 10 minuta. Ipak, ubrzo je postalo jasno kako će se duel u Fonteti završiti, Huventud serijom 13:0 dolazi do 20 poena viška i stavlja tačku na ovaj susret.

Izabrane vesti

Pau Ribas je prednjačio u pobedničkom sastavu sa 17 poena, pola koša manje dodao je Šon Doson, dok su dvocifreni bili i Feran Basas (14p), reprezentativac Severne Makedonije Nenad Dimitrijević (13p, 7as), kao i Ante Tomić (11p), Vladimir Bordžijanski (11p) i Konor Morgan (10p). U ekipi Valensije su se sa po 13 poena izdvojili Luj Labejri i Sem Van Rosom, dok je Nikola Kalinić imao savršeno šutersko izdanje. Ubacio je 12 poena uz po dve ubačene dvojke, trojke i dva bacanja, iz istog broja pokušaja. Zabeležio je i četiri asistencije i jedan skok. Bojan Dubljević je dodao 11 poena, dok je jedan manje dodao Majk Tobi. Vanja Marinković je postigao četiri poena uz dva skoka.

Utorak, 19.00: (1,70) Monako (14,5) Gran Kanarija (2,30)

Estudijantes je doživeo poraz (19. u sezoni) u duelu sa Mursijom na svom terenu (75:85), pa je ostao 14. na tabeli sa trijumfom manje od današnjeg rivala (17 poraza). Ekipa koju ove sezone predvodi sjajni Aleksa Avramović je ponovo odigrala ispod očekivanja, ali je utisak da će ipak izboriti opstanak (pred početak sezone se očekivalo daleko više).

Po ko zna koji put ove sezone reprezentativac Srbije je predvodio Studente sa 16 poena (16,4 u proseku ove takmičarske godine) uz po pet asistencija i skokova, ali nije dobio pravu podršku saigrača: najbliži mu je bio Arteaga sa 11 poena. U pobedničkom sastavu su se istakli Dejvis sa 19 i Tejlor sa 17 poena.

Barselona je upisala i 25. pobedu u sezoni, mučila se u prvom poluvremenu, izgubila prvi kvartal od San Pablo Burgosa, ali je Šarunas Jasikevičijus podigao ekipu u pravi čas, pa je u drugom poluvremenu najbolji tim Evrolige rutinski odradio posao (93:77).

Nije se svideo pristup igrača treneru katalonskog sastava, stavio im je to do znanja tokom jednog tajm-auta.

"Izgledate mrtvo, lica su vam beživotna, jeste li se pripremili za ovaj meč? Delujete kao da ne želite da budete ovde", poručio je Litvanac svojim igračima.

Barsa je u prvom kvartalu ubacila 13 poena, u drugom šest više pa je na poluvremenu rezultat bio nerešen (32:32). Nesumnjivo je usledio Šarasov "fen" u svlačionici, kako su njegovi puleni samo u trećoj deonici ubacili više poena neko za čitavo prvo poluvreme (35:20). Sve je ubrzo postalo jasno, nova pobeda drugoplasiranog tima Endese.

Kajk Kjurik je odigrao strašan meč, ubacio 24 poena uz po jedan promašaj iz igre i sa linije za slobodna bacanja (3/3 za dva, 3/4 za tri i 9/10 sa linije penala). Pratio ga je Mirotić sa 21 poenom, dok su se sa druge strane istakli bivši košarkaš Partizana Aleksa Renfro sa 13, kao i reprezentativac Srbije Dejan Kravić sa 12 poena i pet skokova.

Utorak, 20.45: (1,25) Virtus Bolonja (17,0) Uniks (4,40)

Prvoplasirani Real je ostao na jednom porazu posle 28 odigranih utakmica. Rutinski je večeras savladao Gipuskou u Vizink centru (97:71), a poslednji put je na kolenima završio još u decembru (poraz u El Klasiku), pa je tako došao i do 13. uzastopnog trijumfa u ACB ligi.

Kako je posle tri kvartala sve bilo manje više poznato (67:46), ponovo je ozbiljniju priliku da se dokaže dobio Tristan Vukčević. Mladi srpski košarkaš je proveo 18 minuta na parketu, a za to vreme ubacio sedam poena, uz tri skoka i po jednu upisanu asistenciju i blokadu.

Real je do pobede vodio Aleks Tajus sa 20 poena, 18 je dodao Laprovitola, 17 Alberto Abalde, dok je dvocifren bio i Rudi Fernandez sa 12 poena. Sa druge strane odlična rola bivšeg igrača Madriđana Dina Radončića. Reprezentativac Crne Gore igra jako dobro ove sezone (11,3p i 5,6sk po meču), a nekadašnjoj ekipi je ubacio 19 poena uz 11 uhvaćenih lopti. Ispratili su ga Megereti sa 11, kao i Fađano i Okuo sa po 10 poena.

ŠPANIJA, ACB LIGA - 29. KOLO

Nedelja

Estudijantes - Mursija 75:85

/Avramović 16 - Dejvis 19/

Andora - Baskonija 68:82

/Senglin 18 - Giedraitis 15/

Valensija - Huventud 89:102

/Labejri, Van Rosom 13 - Ribas 17/

San Pablo Burgos - Barselona 77:93

/Kjurik 24 - Renfro 13/

Real Madrid - Gipuzkoa 97:71

/Tajus 20 - Radončić 19/



tagovi

Nikola KalinićKK ValensijaAleksa AvramovićEstudijantesTristan VukčevićReal MadridKK BarselonaDejan KravićSan Pablo BurgosDino RadončićGipuzkoa

Izabrane vesti / Najveće kvote


Ostale vesti


Najviše komentara