Košarkaši Partizana (Foto: Starsport)
Košarkaši Partizana (Foto: Starsport)

Bez Pantera se mora, ali i može: Kako je odsustvo prvog strelca prijalo crno-belima

Vreme čitanja: 7min | ned. 19.12.21. | 12:54

Amerikanac je propustio tri utakmice, što se značajno odrazilo na igru, ali ne i na rezultate Partizana

Doživela je veliki peh ekipa Željka Obradovića pred meč sa Cedevita Olimpijom u 11. kolu ABA lige - povredio se Kevin Panter. Bez pomoći prve zvezde Partizan je pretrpeo treći poraz u sezoni (drugi u regionalnom prvenstvu), a na njega nije mogao da računa i u naredne dve utakmice. Za razliku od susreta sa Ljubljančanima, duele sa Šlonskom i Mornarom uspeo je da reši u svoju korist. Nedostajao je sjajni šuter crno-belima, ali su i pokazali da ne zavise samo od njegovih napadačkih sposobnosti i čeličnih živaca u prelomnim trenucima. Zato se može zaključiti da im je prijalo njegovo odsustvo, jer su pojedini igrači dobili priliku da iskoče u prvi plan i dokazali da Partizan nije samo Panter.

Amerikanac je u potpunosti opravdao očekivanja. Iako je imao određenih problema u ABA ligi, u Evrokupu je briljirao. U proseku je do povrede beležio 19,2 poena po meču, što ga stavlja na treće mesto liste strelaca takmičenja. Sa prosečnim indeksom korisnosti trenutno je treći i u MVP trci iza Džonatana Motlija iz Lokomotive Kubanj (28,3) i Džastina Kobsa iz Budućnosti (24,6). U regionalnom prvenstvu je zbog slabih novembarskih izdanja pao u senku Zeka Ledeja (12,8 poena po meču) i Alena Smailagića (11,1 poena po meču), pa čak i Alekse Avramovića (osam poena po meču). Prosečno je na 10 nastupa beležio 7,8 poena, ali je po pravilu bio čovek odluke u neizvesnim završnicama, čak i kada ga šut nije najbolje služio.

Izabrane vesti

Bilo je jasno da će njegov učinak i doprinos igri crno-beli teško nadoknaditi, posebno jer su u prvom susretu u sezoni bez njega pretrpeli poraz. Cedevita Olimpija je slavila u Areni i tako postala prva ekipa koja ih je u tekućoj takmičarskoj godini savladala kod kuće (89:96). Ipak, i bez Pantera Partizan je uspeo da postigne 89 poena, što ukazuje da je ofanzivno bio na visokom nivou. Usledila su dva napadački slabija izdanja, ali i pobede. U duelu sa Šlonskom je četa Željka Obradovića pokazala karakter i došla do velikog preokreta na samo pet sekundi do kraja. Herojski plašt je u Panterovom odsustvu ogrnuo Nemanja Dangubić, vezao četiri poena u završnici, a postigao i ključne poene u poslednjim sekundama posle nebeskog skoka. Kada je Mornar sinoć pretio da preuzme konce, na crtu je stao Smailagić. Sa devet poena u odlučujućoj četvrtini (od 17 Partizanovih) odbio je nalet Barana i utabao stazu ka pobedi.

Zaključak je da Partizan ima više igrača sposobnih da preuzmu odgovornost u trenucima od najveće važnosti, iako je do povrede taj teret uglavnom padao na ramena američkog šutera. Panter je tokom karijere postao poznat kao "ubica". Važi za igrača koji sjajno pliva kada se rezultat lomi i kada se nalazi direktno pod svetlima reflektora. Zato je bilo logično, a biće i u nastavku sezone, da u tesnim završnicama lopta ide njemu u ruke. Protivnici su to dosad vrlo dobro znali, ali su retko uspevali da izbegnu njegove "otrovne strele". Sada je Obradović dobio još opcija, pa će rivali biti na prstima kada bude padala odluka o pobedniku.

U Panterovom odsustvu otvorio se i prostor za druge igrače da otkriju napadački potencijal. Dodatna minutaža, veći broj šuteva i Obradovićevo poverenje nesumnjivo su uticali na podizanje samopouzdanja kod nekolicine.

Zek Ledej je očekivano nastavio sa dobrim partijama, ali na njega su promene u hijerarhiji ponajmanje uticale jer je i do povrede igrača sa kojim je svlačionicu delio i minule sezone u Olimpiji Milano bio jedan od ključnih šrafova crno-belih. Ubeležio je dvocifren poenterski učinak na sva tri meča: 17 protiv Cedevita Olimpije (5as, indeks 23), 10 protiv Šlonska (7sk, indeks 15) i 11 protiv Mornara (7sk, indeks 18).

U sudaru sa Ljubljačanima blesnuo je Jam Madar. Izraelac je i do duela sa ekipom iz Slovenije dokazao da poseduje veliki talenat, ali su u njegovoj igri bila primetne i velike oscilacije (što je i normalno za igrača koji će za dva dana proslaviti 21. rođendan). Pred očima predsednika košarkaših operacija Boston Seltiksa Breda Stivensa odigrao je najzreliju partiju u crno-belom, te je meč okončao sa 16 poena, četiri skoka, po tri asistencije i ukradene lopte, kao i dve blokade (indeks 20). Bio je i veoma agresivan u odbrani i ponovo pokazao da ga čeka svetla budućnost.

U sudaru sa Šlonskom je postigao svega četiri poena (1/4 iz igre i 2/2 sa linije penala), ali je ubeležio čak četiri ofanzivna skoka (ukupno sedam), kao i četiri asistencije i dve ukradene lopte uz samo jednu izgubljenu (indeks 13). Na crnogorskom primorju ipak nije bio na nivou iz prethodne dve utakmice, savladao ga je i umor što je dovelo do pada koncentracije u pojedinim trenucima, ali je opet dao vredan doprinos sa šest asistencija i tri ukradene lopte (uz tri poena i dva skoka za indeks pet).

Sada je jasno da bi važnu ulogu u ekipi u nastavku sezone mogao da ima i Gregor Glas. Slovenac koji je ispod svih radara stigao u Partizan pred početak priprema iz Dinamika je izuzetno napredovao u radu sa trofejnim stručnjakom, a rezultati su se najbolje videli u meču sa Šlonskom u sedmom kolu Evrokupa. Bio je daleko najbolji Partizanov igrač na protivničkoj polovini, iako ga glavno oružje nije najbolje služilo (2/8 za tri). Potvrdio je da je više od klasičnog trojkaša, pametno tražio put do koša i susret okončao sa 18 poena, ali i pet asistencija (indeks 18). Protiv Mornara je dugo bio jedini sposoban da provuče loptu kroz mrežicu šutem sa distane (2/5 za tri i osam poena), ali nije bio tako dobar kao par dana ranije u sudaru sa ekipom iz Vroclava. Uprkos svemu stavio je Obradoviću do znanja da može da bude validna napadačka opcija i vredno pojačanje pred sve veće napore koji slede.

Uroš Trifunović je takođe ostavio dobar utisak. Ubacio je osam poena protiv Cedevita Olimpije, a onda pokazao od čega je u meču sa Šlonskom. Bio je drugi strelac ekipe u pobedi nad Poljacima (12 poena), odlično se snalazio uprkos gruboj i agresivnoj odbrani rivala, a u finišu je i kupio navijače. Užasno je pao već početkom odlučujuće deonice, pukla mu je arkada, ali čim mu je povreda sanirana izrazio je veliku želju da se vrati na parket, koju mu je Obradović i uslišio. Posle utakmice ga je javno pohvalio za takav potez, a sam Trifunović je istakao da ga su ga želja za pobedom i sjajna podrška sa tribina naterali da stisne zube i da sve od sebe kako bi Partizan prvi prošao kroz cilj. Takav mentalitet je jako bitan, pogotovu za ovako mladu ekipu, a nema sumnje da je potez talentovanog beka dao prekopotrebnu energiju timu u dramatičnoj završnici. Zbog pretrpljene povrede glave nije bio u stanju da pomogne ekipi u Baru.

Ne treba zaboraviti ni da je Aleksa Avramović ubacio 15 poena Cedeviti i još 10 Šlonsku, ali ga je u Baru vidno stigao umor (pet poena). Dalas Mur je opravdao očekivanja protiv ekipe iz Ljubljane (15 poena), ali je u naredna dva meča proveo skupa 20 minuta u igri i postigao pet poena (četiri protiv Šlonska). Bekovska linija je tako funkcionisala sasvim dobro i bez najboljeg strelca, a sinoć se dvorani Topolica video i kvalitet centarske.

Balša Koprivica i Alen Smailagić (Foto: MN Press)Balša Koprivica i Alen Smailagić (Foto: MN Press)

Balša Koprivica je prikazao ogroman napredak u odnosu na početak sezone. Privikao se na Obradovićeve metode, upijao kao sunđer savete najboljeg evropskog stručnjaka i rastao iz meča u meč, pa je protiv Mornara došla kruna. Odigrao je strašnu prvu četvrtinu (12 poena) i na kraju postavio ovosezonski rekord - 14 poena. Odlično je pratio napade svoje ekipe, dobro se postavljao, trčao u tranziciji, pametno koristio greške protivnika u postavljanju i kontrolisao situaciju u reketu na oba kraja parketa. Ipak, platio je danak neiskustvu u drugom poluvremenu, ali je štafetu preuzeo Alen Smailagić i na kraju prvi došao do cilja.

Iako je meč počeo sa nekoliko grešaka, nije dozvoli da ga to poremeti. Ponovo je igrao sa frenetičnom energijom, verovao u svoje kvalitete i nije posustajao. Obradović ga je istrpeo, dao mu vremena da pronađe pravi put i još jednom pokazao zašto je najveći stručnjak na kontinentu. Prepoznao je da je Smailagiću potrebno vreme da izvuče pouke i bolje se skoncentriše na obavljanje dogovorenih zadataka. Odgovorio mu je mladi centar sa 18 poena, od kojih je polovinu postigao u čevrtom kvartalu.

Može Partizan da pobeđuje i bez Kevina Pantera - najvažnija je lekcija koju su crno-beli izvukli iz poslednja tri izazova. Dovoljno je opcija u postojećem rosteru i Obradovićev plan se gotovo savršeno sprovodi u delo. Oko dvojice iskusnih i kvalitetnih Amerikanaca okupljena je mlada ekipa, koja iz meča u meč raste i koja bi zenit trebalo da dostigne u finišu sezone.



tagovi

KK PartizanŽeljko ObradovićKevin PanterZek LedejJam MadarGregor GlasUroš TrifunovićAleksa AvramovićDalas MurBalša KoprivicaAlen Smailagić

Obaveštavaj me

KK Partizan

Izabrane vesti / Najveće kvote


Ostale vesti


Najviše komentara