Ivan Perasović (KK Split /Ivica Čavka)
Ivan Perasović (KK Split /Ivica Čavka)

Bura u Splitu, nezadovoljni Perasović odvodi supertalentovanog sina iz kluba

Vreme čitanja: 3min | pon. 08.11.21. | 16:14

Ivan Perasović, zlatni kadet i sin Velimira Persovića, zbog male minutaže želi da napusti Split i preseli se u tim sa začelja litvanskog šampionata

Kada je kadetska reprezentacija Hrvatske 2018. godine osvojila zlato na Evrobasketu u Novom Sadu za igrače do 16 godina, mnogi su toj generaciji predvođenoj Rokom Prkačinom, Borisom Tišmom i Ivanom Perasovićem predviđali blistavu blisku budućnost. Kako je vreme odmicalo, talenat se polako osipao. Član idealne petorke tog takmičenja, Boris Tišma se ovog leta vratio iz Reala u region (Studentski centar), MVP šampionata Roko Prkačin, uz povreme uzlete, još traži konstantnost u Ciboni, dok se prostor za igru Ivana Perasovića značajno suzio u Splitu.

Mladi bek, odnosno kako Večernji list navodi, njegov daleko poznatiji otac Velimir Perasović je zbog toga izgubio strpljenje. Posle samo nešto više od mesec dana želi da izvuče naslednika iz sredine u kojoj se proslavio i pošalje ga u Prijenaj, klub sa začelja litvanskog šampionata, bez pobede u sedam kola...

Izabrane vesti

Dino Rađa, legenda hrvatske košarke, a danas predsednik Stručnog veća Hrvatskog košarkaškog saveza je na ovu vest reagovao veoma ljutito.

"To je katastrofa! Taj mali, bez obzira čiji je sin, veoma je talentovan, prošle godine je igrao 20 minuta i imao ozbiljnu ulogu. I ove sezone umesto da ulažu u njega, zakucavaju ga za klupu. Neverovatno", rekao je Rađa za zagrebački dnevnik.

Na pitanje da li na sve ovo uticalo i roditeljsko nestrpljenje, odgovorio je odrečno:

"I ja bih bio ljut da sam na njegovom mestu. Uostalom, Peras je pitao klub da li bi ga bar dao na pozajmicu. Nisu hteli. I letos su angažovali Amerikanca na njegovoj poziciji."

Večernji list navodi da postoji druga strana priče - iz kluba - koji kaže da je mlađi Perasović sjajan, ali da je jednostavno upao u krizu, što dobro koristi njegov konkurent, dve godine stariji Lovre Runjić. Na Gripama dodaju da je nestrpljivi otac i dalje vršio pritisak na njega, ali da mu to nije išlo "na daljinu" jer trenerski hleb zarađuje u 3.000 kilometara udaljenom Kazanju.

Uz to, stariji Perasović je napravio "grešku u koracima" ranije, kada je sa sobom povukao trenera Milana Karakaša, koji je prošle sezone forsirao njegovog sina. Istina, Split je mladom stručnjaku koji je Prkačina, Tišmu, Perasovića i društvo doveo do evropskog trona u Novom Sadu ponudio skroman ugovor za nastavak saradnje, pa je bilo lako da se opredeli za rad uz iskusnog trenera.

Zagrebački list konstatuje da teška borba za opstanak hrvatskih klubova dovodi do toga da oni ne mogu da razvijaju igrače za bogatija tržišta, zbog čega su braća Ivišić, Rudan, Menal i Tišma procenili da je bolje da (pre)rano potraže sreću preko granice.

Selektor Hrvatske Veljko Mršić nije srećan zbog svega ovoga.

"Nema strpljenja u klubovima da trpe mlade igrače, ali ni igrača i njihovi roditelji nemaju sterpljenja da se bore za status. A tu je i problem trajnog prelaznog roka, pa igrač može da ode u bilo kom trenutku. Da je ovo kao nekada, ne bi se desilo da igrač može da ode tek mesec i po dana posle početka sezone. Sve to bi FIBA trebalo da reguliše. Ova situacija odgovara onima koji ne gledaju na duži rok", rekao je Mršić za Večernji list.

Smatra da se u današnjem haotičnom stanju ne bi snašao ni veliki Boža Maljković koji je doveo Split do dve evropske krune i postavio osnovu za treću, smatrajući da je dalmatinski klub s kraja 80-ih godina bio bolje organizovan nego u današnje vreme u kome sve hrvatske ekipe imaju problema s novcem, a još više sa upravama.

"Svetla istorija nas na neki način koči. Svi vide Split kao trostrukog prvaka Evrope i ovi rezultati iz prošlosti danas su teret našem klubu", dodao je Mršić.


tagovi

KK SplitABA ligaVelimir PerasovićDino RađaVeljko Mršić

Izabrane vesti / Najveće kvote


Ostale vesti


Najviše komentara