Foto: Igokea/Nikola Vuruna; ABA League/Dragana Stjepanovic
Foto: Igokea/Nikola Vuruna; ABA League/Dragana Stjepanovic

Cedevita Olimpija u Laktašima: Starks protiv Pulena, pitaju se i Radanov i Ogast

Vreme čitanja: 5min | sub. 30.10.21. | 11:33

Igokea i sastav iz Ljubljane žele u plej-of, ali nisu sezonu počeli na sjajan način, što se posebno može reći za ekipu Jurice Golemca

Šesto kolo ABA lige otvaraju košarkaši Igokee i Cedevita Olimpije. Četa Dragana Bajića dočekuje ekipu Jurice Golemca posle pobede nad Splitom u minulom kolu, ali i poraza u Ligi šampiona od češkog Nimbruka. Sa druge strane, Ljubljančani su vezali tri neuspeha u regionalnom šampionatu, ali su zato u Evrokupu savladali Gran Kanariju i Burg. Prioritet je ipak takmičenje na Jadranu, pa će Zmajevi što pre morati da poprave utisak. Pravu priliku za tako nešto imaju od 17.00 sati u Laktašima.

17.00: (2,15) Igokea (14,5) Cedevita Olimpija (1,80)

Izabrane vesti

Košarkaši Igokee su posle tesnog trijumfa nad Borcem na otvaranju sezone na Jadranu, već u drugom neprijatno iznenadili. Poklekli su u susretu sa FMP-om u Železniku, u trenutku kada niko nije slutio da će se Panteri pretvoriti u hit ABA lige. Ispostaviće se da je četa Nenada Stefanovića uzela skalp vrlo brzo i Cedevita Olimpiji. Ljubljačane je posle dva uvodna trijumfa ekipa FMP-a gurnula u provaliju, iz koje nikako da se iskobeljaju.

Jasno, oba tima pretrpela su velike promene tokom leta, ali i angažovanjem kvalitetnih pojačanja ponovo istakla visoke ambicije. Svesni su i u Aleksandrovcu, ali i glavnom gradu Slovenije da na evrosceni teško mogu do velikog rezultata (mada je Cedevita iznenadila sa dva trijumfa na početku), te akcenat stavljaju na regionalni šampionat i žele mesto u plej-ofu. Podsetimo, prva dva tima na tabeli idu direktno u polufinale po okončanju regularnog dela, dok će se timovi koji budu zauzimali pozicije od trećeg do šestog mesta boriti da im izađu na megdan.

Igokea je u furioznom finišu minule sezone uspela da izbori mesto u doigravanju iako su išle samo četiri ekipe, dok je Cedevita Olimpija ispustila priliku da zauzme jedno od prva četiri mesta u poslednjim trenucima. Za sastav iz Stožica i trenera Golemca mesto među šest je imperativ, a s obzirom na proširenje jasno je da i Igosi žele makar da ponove rezultat od prethodnog leta.

U prvom okršaju ovih ekipa minule sezone viđena je velika borba, na kraju je posle 45 minuta Cedevita odnela pobedu u svom domu uz 103 postignuta poena (92 Igokea). Sastav iz Aleksandrovca je uspeo da se revanšira u Laktašima, ali je još jednom viđen prilično neizvestan meč. Nešto slično, očekuje se i danas.

Okom brojki vidimo da Ljubljančani daleko bolje skaču ove sezone (38,4 - 31,6). Najveće zasluge za to ima odlični Zek Ogast, koji u proseku hvata 8,6 lopti pod obručima. Asistencije su na strani Igosa (21,8 - 15,8), što ukazuje na bolju timsku igru domaćina današnjeg susreta, ali i ozbiljnije oslanjanje Cedevite na individualni kvalitet. Kroz blokade i odbrane se stvara slika da tim iz Aleksandrovca igra bolju odbranu (8,4 - 5,6 u ukradenim loptama i 3,2 - 2 u blokadama). Ipak, Zmajevi su prosečno dozvoljavali rivalu manje poena po nastupu (77,4 - 78,8). Čini se da iza slabih rezultata Cedevita Olimpije stoji i činjenica da jedno od najjačih oružja ekipe nije na adekvatnom nivou. Oslanjao se sastav iz glavnog grada Slovenije prilično na šut sa distance, ali ove takmičarske godine trojke šutira sa 29,2 odsto uspešnosti. Igokea je drastično preciznija - 43,12 odsto.

U centru pažnje biće okršaj američkih bekova: Markela Starksa i Džejkoba Pulena. Igokein novajlija je posle pet kola najbolji strelac ekipe sa 12,6 poena po meču, dok je iskusni Pulen sa druge strane takođe najefikasniji kako u proseku beleži 5,6 poena. Uz njih dvojicu mnogo toga bi moglo da zavisi i od pomenutog Ogasta (10,4 poena po meču), ali i najkorisnijeg Bajićevog pulena - Alekse Radanova (prosečan indeks 16). Bivši igrač Crvene zvezde konačno pokazuje svoje pravo lice, pa je trenutno i najbolji skakač Igosa (5,6sk) i najbolji asistent (5as).

Trener ekipe iz Laktaša Dragan Bajić ističe da njegove izabraniče čeka težak zadatak, ali da se nikoga ne boji.

"Očekuje nas još jedna u nizu teških utakmica jer u goste nam dolazi ekipa Cedevita Olimpije koja je uz timove s kojim smo igrali Zvezdu i Budućnost jedan od konkurenata za najviši plasman kada je u pitanju ABA liga. Gledajući sam roster ekipe oni su i kvalitetniji u odnosu na prošlu sezonu. Ono što je jako bitno, poslije ovog poraza u Češkoj, sugerisao sam svojim igračima da moramo podići nivo igre, pogotovo ta nekakva individualna odgovornost igrača kada je upitanju odbrana i napad. Nismo imali puno vremena za pripremu ove utakmice, ali se nadam jednom dobrom odgovoru svog tima. Kao što sam ponovio dosta puta, ovi momci bez obzira ne te neke teške poraze s malom razlikom, opet pokazuju jednu dozu karaktera i jednu dozu borbenosti. Bez obzira, uz respekt i poštovanje kvalitete gostujućeg tima, ja se s ovim momcima ne plašim nikog i očekujem da ćemo dati maksimum sebe i naravno i ako nam se ukaže šansa protiv favorita znaćemo da je iskoristimo".

Golemac sa druge strane ističe da će za pobedu u Aleksandrovcu njegovoj ekipi biti potreban visok nivo koncentracije.

"Igokea je veoma dobar tim koji ponovo ima svoj identitet. Igrači igraju strpljivo i veoma pametno u napadu, a isto važi i za igru ​​u odbrani, gde menjaju različite postavke, a pritom su na momente veoma agresivni. Tim je dobro sastavljen i vođen. Za pobedu u Laktašima moraćemo da budemo skocentrisani svih 40 minuta, kako u napadu tako i u odbrani, a da u isto vreme sprečimo njihove lake koševe i pokušamo da igramo što brže i u našem ritmu".

ABA LIGA – 6. kolo

Subota:

17.00: (2,15) Igokea (14,5) Cedevita Olimpija (1,80)

19.00: (6,00) Borac Čačak (20,0) Partizan (1,15)

21.00: (1,70) Krka (14,5) Studentski Centar (2,30)

Nedelja:

12.00: FMP – Zadar

17.00: Budućnost – Mornar

19.00: Split – Cibona

Ponedeljak:

18.00: Crvena zvezda – Mega Mozzart

*** Kvote su podložne promenama



tagovi

IgokeaCedevita OlimpijaDragan BajićJurica GolemacAleksa RadanovZek OgastMarkel StarksDžejkob Pulen

Izabrane vesti / Najveće kvote


Ostale vesti


Najviše komentara