Brijana Stjuart (©Reuters)
Brijana Stjuart (©Reuters)

Čeka nas paklen posao u polufinalu: Amerikanke oduvale Australiju sa 24 razlike

Vreme čitanja: 3min | sre. 04.08.21. | 08:07

Moglo je da bude i mnogo ubedljivije da selektorka Don Stejli nije spustila tempo u finišu

Protivnik košarkašica Srbije u polufinalu olimpijskog turnira biće - Amerikanke. Nije se drugačiji ishod četvrtfinala protiv Australije ni očekivao, sada je samo zvanično potvrđeno posle trijumfa šestostrukih uzastopnih olimpijskih i trostrukih vezanih svetskih šampionki - 79:55 (26:12, 22:15, 20:12, 11:16).

Na kraju jeste bilo 24 razlike, a moglo je da bude i mnogo više. Ali selektorka Don Stejli povukla je logičan potez i posle 29 poena viška na kraju treće četvrtine rešila da odmori najbolje igračice kako bi i druge dobile svoju minutažu. Nije je verovatno mnogo potreslo to što su njene košarkašice u poslednjoj četvrtini ubacile samo 11 poena, jer da su htele - Australija je mogla da pretrpi pravu katastrofu. Čak i da je najbolja košarkašica Australije Liz Kembidž, koja je izostala s olimpijskog turnira u poslednjem trenutku zbog psihičkih problema, bila u sastavu, teško da bi ishod bio nešto bolji...

Izabrane vesti

To samo potvrđuje kakav nas posao čeka u petak od 6.40 po srednjoevropskom vremenu. Ukratko - paklen posao! Ali baš kao što je Sonja Vasić izjavila posle dramatičnog i zasluženog trijumfa nad Kinom - ova generacija Srbije ima još nešto da kaže. Možda taj "glas" neće biti dovoljno glasan da se sruši najbolja košarkaška selekcija na planeti, ali dokle god se ne bude oglasio semafor za kraj utakmice - šansa postoji.

Da bi se o senzacionalnom trijumfu - bez obzira što Srbija ima aktuelne evropske šampionke, Amerikanke su klasa za sebe - uopšte razmišljalo, naše košarkašice moraće da pronađu način da zaustave najbolju igračicu SAD Brijanu Stjuart. Danas je kao od šale šampionka WNBA lige sa Sijetlom ubacila 23 poena, uz 8/10 iz igre i 2/3 za tri. Dopisala je još pest skokova i tri asistencije za nešto više od 23 minuta. Dvocifrene u američkom timu bile su Britni Grajner sa 15 poena i osam skokova, te Adža Vilson sa 10 poena. Čelsi Grej je standardno razigravala saigračice sa osam asistencija, uz sedam poena, baš kao i Su Bird sa devet poena i pet završnih dodavanja.

Poput svojih odbojkaških sunarodnica protiv Dominikanske Republike, košarkašice SAD jednostavno su bile nedostižne za Australiju. Već posle uvodnih deset minuta videlo se pošto je posle uvodnih 6:4 za Australiju branilac titule vezao 17 poena, poveo rezultatom 21:6 i do kraja utakmice razlika je samo jednom pala ispod dvocifrene granice. Bilo je to početkom drugog kvartala kod rezultata 28:19. Do poluvremena rezultat je glasio 48:27, do kraja treće deonice 68:39, što je bio dovoljan znak za stručni štab da malo promeša karte i raspodeli minutažu.

Kod Australije najefikasnije bile su Lejlani Mičel sa 14, odnosno Kejla Džordž sa 11 poena. Našem timu ostaje da dobro prostudira video snimak sa ovog meča i pokuša da nađe "rupe" u igri SAD. Svakako, u igri smo za medalju, samo će da vidimo u petak za koju.

KOŠARKA (Ž) – ČETVRTFINALE

Kina – Srbija 70:77

/Šao 17 - Bruks 18/

Australija - SAD 55:79

/Mičel 14 – Stjuart 23/

10.20: (1,85) Japan (14,0) Belgija (2,05)

14.00: (1,80) Španija (14,5) Francuska (2,15)


tagovi

tokio 2020Olimpijske igre 2020Olimpijske igre 2021Brijana Stjuartbritni Grajner

Izabrane vesti / Najveće kvote


Ostale vesti


Najviše komentara