Mauricio Gerardini i Željko Obradović (Shutterstock)
Mauricio Gerardini i Željko Obradović (Shutterstock)

Direktor Fenera: Sreća nas pogledala sa Đorđevićem, košarci je potreban Željko

Vreme čitanja: 3min | pet. 27.08.21. | 10:38

"Imali smo sreću što je Saša bio slobodan posle neobične i odlične sezone u Bolonji. Svi smo jedva čekali da se Obradović vrati", kaže Mauricoo Gerardini

Generalni mendažer Fenerbahčea Mauricio Gerardini u razgovoru za litvanski Basketnjuz pojasnio je u kakvoj se situaciji našao klub kada je Igor Kokoškov letos zatražio raskid saradnje.

Izabrane vesti

"Morali smo da se suočimo sa Igorovom neočekivanom odlukom iako je bila treća nedelja jula. U jednu ruku smo razumeli njegovu želju da se vrati kući, ali smo odmah shvatili da imamo problem. težak momenat u godini. Pokušali smko da vidimo koje su nam raspoložive opcije na tržištu. Postojala je zabrinutost jer smo napravili 'red vožnje' sa jednim, a onda odjednom moramo da nastavimo sa drugim vozačem. Bila nam je potrebna što je moguće lakša tranzcijia", rekao je Gerardini.

Fener je brzo reagovao. Angažovao je Aleksandra Đorđevića.

"Sale (Đorđević) je bio slobodan posle veoma značajane i uspešne sezone u Virtusu. Svidelo mi se što je osoba koja zna kako da kontroliše svlačionicu. Takođe kao trener odlično poznaje neke naše igarče poput Gudurića, Bartela, Bukera. Imali smo sreću što je bio slobodan posle neobične i odlične sezone u Bolonji."

Jedan od najsupešnijih italijanskih operativaca u istoriji i ranije se divio srpskom stručnjaku s kojim će prvi put raditi u karijeri.

"Gledao sam Saleta kao rivala, kao velikog rivala, posebno u vreme kada sam bio u Benetonu, a on igrao za Fortitudo. Nikad nisam imao šansu da ga angažujem niti kako igrača niti kao trenera do sada, ali smo uvek imali odličnu komunikaciju. Pratio sam i njegove prve trenerske korake u Milanu, zatim Benetonu... Ima talenat da razume igrača sa njihovog stanovišta, da povezuje ljude, lider je, sjajan je u komukaciji u svlačionici. Kako amerikanci kažu "igrački je trener" i to je realnost. Ima 'alate' da 'klinke' sa igračima. Sale je najbolja kombinacija ličnosti, agresivnosti, discipline..."

Ne krije da je oduševljen što se Željko Obradović s kojim je uspešno sarđivao u Benetonu i Fenerbahčeu, vratio trenerskom poslu posle jedne godine pauze.

"Željko ne može dugo bez trenerskog posla. Treniranje je njegov život. Veoma je intrigantna odluka da se vrati u svoj prvi klub. Mislim da će iznenaditi mnoge. Selektirao je dobru grupu igrača. Veoma je poseban, unikatan trener. Sa tim timom može da napravi 'udar' na Evrokup i ABA. Veoma sam radoznao da vidim Željka u akciji ove godine. Nemam sumnje da će napraviti veliki rezultat."

Obradovićev povratak u Partizan podsetio je Gerardinija na vreme kada je najtrofejniji stručnjak odlučio prihvati ponudu Benetona.

"Bila je slična situacija. Beneton nije bio klub veličine Reala (iz koga je Željko domnašo), ali se pokazao kao drugačiji veliki izazov. Osvojili smo italijanski Superkup i Saporta kup (drugo takmičenje po važnosti u Evropi, kao danas Evrokup). Željko voli izazove. Sa sadašanjim igračima ima potencijal da Partizan vrati na glavnu evropsku scenu (Evroligu). angažovali su kvalitetnu grupu. Željko perfektno razume izazove. Biće veoma uzbudljivo pratiti Partizan."

Ne plaši se bliske budućnosti u kome bi Partizan i Željko mogli da budu rivali Fenerbahčeu.

"Željko je noćna mora za svakog rivala, ne samo nas. Ali, s druge strane je poseban, zaslužio je da radi u posebnim situacijama, a Partizan je posebno mesto za njega. Uživao je u slobodnoj godini kloji je iskoristio da napuni baterije, ali je definiotvno gledao mnogo utakmica. Pričali smo nekoliko puta. I uvek je imao mnogo više informacija nego ja. Prati, voli košarku. Ne postoji način da bude van košarke. Svi smo jedva čekali da se vrati. Ne samo Evroliga, i Evrokup, već celokupna košarka je trebala Željka. On je jedna od samo nekoliko legendi koje imamo. Kad smo skoro pričali rekao sam mu: Nedostajao si mi mnogo, čak samo i gledao deo treninga Partizana (na klupskom YouTube kanalu). Nasmejao se. Poklon je i benefit kada ga vidimo na terenu, bez obzira na kojoj je strani, rast. Popularnost košarke raste zahvaljujući Željku", dodao je Gerardini.


tagovi

Mauricio GerardiniKK FenerbahčeKK PartizanAleksandar ĐorđevićŽeljko Obradović

Izabrane vesti / Najveće kvote


Ostale vesti


Najviše komentara