EVROLIGA 2023/24: Večiti u ofanzivi na Berlin, Real dodao Kampaca, Olimpijakos izgleda vrhunski, PAO čeka mnogo posla

Vreme čitanja: 29min | čet. 05.10.23. | 08:08

Barselona i Efes okrenuli novi list, Olimpija Milano ima tim za visoke domete, Virtus sa Bankijem će pokušati da napravi bolji rezultat...

Ako je verovati mišljenju košarkaške struke, pred nama je verovatno najuzbudljivija sezona Evrolige poslednjih godina. Mnogo se toga dešavalo na transfer pijaci, gotovo svi su na papiru jači nego prošle godine, a to nam izvesno garantuje još neizvesnije takmičenje iako je i sezona 2022/23 bila da se smrzneš.

Sastav Evrolige je nepromenjen, drugu godinu zaredom i treći put ukupno Srbija će imati dva predstavnika, odnosno dva najveća domaća kluba u konkurenciji najboljih. Partizan Mozzart Bet je jedno poluvreme delilo od Fajnal fora u Kaunasu, dok je Crvena zvezda u samom finišu ligaškog dela ostala bez plasmana u četvrtfinale.

Izabrane vesti

Kao što ste i navikli, za titulu evropskog šampiona boriće se 18 klubova, a takmičenje se je podeljeno na tri faze. Prva je ligaška u kojoj će se odigrati 34 kola, zatim sledi plej-of gde će osam najboljih ekipa u serijama na tri dobijene igrati za završni turnir koji je za maj 2024. zakazan u Berlinu.

Novitet u odnosu na prethodne sezone je uvođenje plej-in turnira. Šest najbolje plasiranih timova na kraju prvog dela direktno će ići u četvrtfinale, dok će ekipe od sedme do desete pozicije igrati plej-in turnir. Igra se po jedna utakmica. Pobednik duela sedmog i osmog ide direktno u četvrtfinale i igraće seriju protiv drugoplasiranog iz ligaškog dela. Poraženi iz susreta devetog i desetog je automatski eliminisan, dok pobednik ide na nadigranu ekipu iz okršaja sedmog i osmog. Pobednik ovog meča biće poslednji učesnik četvrtfinala i u doigravanju će se sastati sa prvoplasiranim na tabeli. Domaćin mečeva u plej-inu biće ekipe koje su bile boljeg plasmana na tabeli.

Plej-of i Fajnal for ostaju u nepromenjenim formatima.

PARTIZAN MOZZART BET

Košarkaši Partizan Mozzart Bet (©Star Sport)Košarkaši Partizan Mozzart Bet (©Star Sport)

Sa Željkom Obradovićem, Partizan ima pravo da sanja najluđe snove. Prošla sezona je bila baš takva. Graničila se sa fantazijom. Posle lošeg starta i samo tri pobede u prvih devet kola, crno-beli su napravili preokret koji se i danas prepričava. Crno-beli su stigli nadomak fajnal-for, moćni Real Madrid je bio u nokdaunu, dva brejka, ali tuča na kraju druge utakmice je sve preokretnula.

Real je na kraju ispisao istoriju kao jedini tim koji je preokrenuo zaostatak od 2:0. Ipak, svi u Humskoj su mogli da budu ponosni na ono što su uradili u evroligaškoj sezoni koja nije viđena u Partizanu skoro deceniju.

Jednostavno, Željko Obradović uvek donosi pobede, senzaciju, strast. To je prepoznala publika, pa bez ikakve dileme možemo da kažemo da su crno-beli prošle sezone bili najprijatnije iznenađenje, a u pojedinim momentima možda i najbolja ekipa u Evropi kada su serijama mleli Olimpijakos, Monako, pa i taj već pomenuti Real. Uz sve to su obarani rekordi gledanosti.

Kada sve to imate iza sebe, onda je normalno da apetiti porastu, mnogi u klubu otvoreno pričaju da je cilj plasirati se na fajnal-for. Pre svih kapiten Kevin Panter.

“Cilj ove sezone je prvo da uđemo u plej-of, pa na Fajnal for da se plasiramo i na kraju da osvojimo Evroligu. Da li mogu da kažem da ćemo to sigurno uraditi? Naravno da ne mogu, ali to želimo da uradimo. Naravno da nije realno da pobedimo svaku utakmicu koju igramo, ali mentalitet ne može da se menja. On mora da ostane pobednički bez obzira na probleme”, rekao je bio Panter za Mozzart Sport.

---------------

GLEDAJ UŽIVO NA MOZZARTBET.COM

Od ove sezone veliko iznenađenje za sve posetioce sajta mozzartbet.com.

SVE prenose utakmica Evrolige i Evrokupa moći ćete da pratite na našem sajtu, i to na stranici namenjenoj uživo klađenju.

Evroliga će biti nikad neizvesnija, nikad zanimljivija, i nikad dostupnija - dovoljno je samo da budete besplatno registrovani na sajtu mozzartbet.com i sve utakmice najbolje evropske košarke biće vam dostupne putem lajv strima.

Registruj se na mozzartbet.com i uživaj u najboljoj košarci.

---------------

Upravo je Panter odigrao ključnu ulogu da ambicije ostanu velike. Evropa je ostala u šok kada je sjajni košgeter odlučio da ostane u Humskoj. Pokrenulo je to lavinu. Crno-beli su ostavili jezgro tima na čelu sa Ledejem, Nanelijem i Avramovićem.

Ekipi koja je svakako imala kvalitet pridodati su Ognjen Jaramaz, Mateuš Ponitka, Pi Džej Doužer i Frenk Kaminski. Postoji potencijal za nešto zaista specijalno.

Naravno, to se mora pre svega pokazati na parketu, a početak definitivno nije baš lak za crno-bele. Četa Željka Obradovića u prvom kolu ima pakleno teško gostovanje, idu na noge Makabiju u Tel Aviv. Zna se koliko je teško nadigrati Ponos Izraela na njihovom terenu, pa nek je i Vejd Boldvin povređen.

Potom sledi put u Francusku gde crno-bele čeka ASVEL. Na papiru jedan od najslabijih timova, ali baš te utakmice mogu da budu najteže. Prva utakmica u Beogradu za Partizan je zakazana tek za 17. oktobar kada u Arenu bude stigla Barselona.

Sastav: Mateuš Ponitka, Tristan Vukčević, Zek Ledej, Aleksa Avramović, Balša Koprivica, Kevin Panter, Alen Smailagić, Ognjen Jaramaz, Džejms Naneli, Uroš Trifunović, Danilo Anđušić, Pi Džej Doužer, Frenk Kaminski.

Došli: Ognjen Jaramaz (Bajern Minhen), Mateuš Ponitka (Panatinaikos), Pi Džej Doužer (Sakramento Kings), Frenk Kaminski (Hjuston Rokets).

Otišli: Matijas Lesor (Panatinaikos), Jam Madar (Fenerbahče), Joanis Papapetru (Panatinaikos), Dante Egzum (Dalas Meveriks).

CRVENA ZVEZDA

Košarkaši Crvene zvezde (Foto: Starsport)Košarkaši Crvene zvezde (Foto: Starsport)

Napravila je Crvena zvezda velike promene tokom leta, potpisala 10 novih igrača i najavila velike stvari. Želi sve trofeje u domaćin i regionalnim okvirima, ali i plasman na Fajnal for Evrolige. Zato se pre svega naoružala iskustvom i produžila klupu.

Svakako je najveće pažnje privukao dugo očekivani dolazak Miloša Tedosića, koji je i na premijeri protiv Igokee sa sedam asistencija pokazao da magija nije izbledela. Tu je i svojevremeno najboljih defanzivac Evrolige i šampion Evrope iz prošle sezone Adam Hanga, kao i još jedan igrač sa titulom najboljeg na kontinentu u rezimeu, vrsni defanzivac zavidnih atletskih sposobnosti, Džoel Bolomboj.

Uz bivšeg igrača CSKA i Olimpijakosa konkurenciju u reketu pojačali su i slovenački reprezentativac Majk Tobi, kao i perspektivni Marko Simonović koji se vratio u evropsku košarku posle dve godine u NBA. Amerikanac se dokazao kao vrstan napadač, dok se s pravom očekuje da crnogorski reprezentativac nastavi koracima Filipa Petruševa.

Vratila je Zvezda Dejana Davidovca od kojeg publika zna da uvek može da očekuje maksimum na terenu, a u klub se posle dugog niza godina vratio i Nemanja Bjelica, mada posle povrede koju je doživeo tokom priprema na Kipru njegovo ime ne stoji na spisku košarkaša crveno-belih na sajtu Evrolige.

Kao šlag na tortu stigla su još dva inostrana pojačanja na Mali Kalemegdan. Američki plejmejker ozbiljnog NBA iskustva, Šabaz Nejpir, od kojeg se očekuje da donosi prevagu u napadu, kao i litvanski reprezentativac Rokas Giedraitis, kojeg krase sjajne šuterske, ali i atletske sposobnosti. Nekako u senci Teodosića i Nejpira, stigao je i Jago dos Santos, blistao je prošle sezone u Ulmu u Bundesligi, bio MVP finalne serije, a onda i sa reprezentacijom Brazila oduševio na Mundobasketu.

Uz sve to, u klubu su ostali kapiten Branko Lazić, Luka Mitrović, Stefan Lazarević, Ognjen Kuzmić, Nemanja Nedović i Dalibor Ilić, koji kao domaći igrači, mahom dobro upoznati sa težinom crveno-belog dresa, ovoj ekipi Crvene zvezde daju identitet. Prednost koju timovima mogu da donesu samo pojedinci koji su odrastali u klubu, koji dišu za njegove boje.

Oformila je Crvena zvezda ozbiljnu ekipu, koja odiše kvalitetom i iskustvom. Ivanović je prethodne sezone beležio zapažene rezultate sa sastavom koji nije selektirao, pa se s razlogom još više očekuje od tima koji je izabrao, sa kojim je proveo leto i natenane ga upoznavao. Sudbina je htela da iskusni stručnjka novu sezonu počne kao i mandat na klupi Zvezde - protiv Asvela. Ovoga puta pred punom Arenom.

Sastav: Miloš Teodosić, Šabaz Nejpir, Jago dos Santos, Nemanja Nedović, Branko Lazić, Adam Hanga, Stefan Lazarević, Dejan Davidovac, Rokas Giedraitis, Dalibor Ilić, Luka Mitrović, Nemanja Bjelica, Marko Simonović, Džoel Bolomboj, Ognjen Kuzmić, Majk Tobi.

Došli: Miloš Teodosić (Virtus), Šabaz Nejpir (Milano), Jago dos Santos (Ulm), Adam Hanga (Real Madrid), Dejan Davidovac (CSKA Moskva), Rokas Giedraitis (Baskonija), Nemanja Bjelica (Fenerbahče), Marko Simonović (Čikago Buls), Džoel Bolomboj (Olimpijakos), Majk Tobi (Barselona).

Otišli: Džon Holand (Hapoel Tel Aviv), Ben Bentil (Guanma Krejn Tanders), Ognjen Dobrić (Virtus), Nikola Ivanović (Runa), Stefan Marković (penzija), Fakunco Kampaco (Real Madrid), Luka Vildoza (Panatinaikos), Hasan Martin (Šimane Susano Medžik), Miroslav Raduljica (Marusi)

REAL MADRID

Slavlje košarkaša Reala u Kaunasu (©AFP)Slavlje košarkaša Reala u Kaunasu (©AFP)

Nije Real imao najjači roster u elitnom takmičenju prošle sezone, a malo ko je verovao da je trener Ćus Mateo sposoban za velika dela. Davali su bukmejkeri veće šanse i Barseloni i Olimpijakosu na Fajnal foru u Kaunasu, ali je predvođen Valterom Tavaresom i Serhijem Ljuljom Kralj ponovo krunisan.

Čini se da je aktuelni evropski šampion pretpeo najmanje promena između dve sezone od svih evroligaških ekipa. Od glavnih igrača tima koji je prethodnog maja u Litvaniji pokorio kontinent, otišao je samo Najdžel Vilijams Gos. Američki plejmejker se nakon četiri godine vratio u Olimpijakos, a zamenjen je dobro poznatim licem Fakundom Kampacom. Sjajni Argentinac proveo je najblistavije dane karijere upravo u Madridu, a nakon sezone u Crvenoj zvezdi ponovo je na mestu gde je igrao najbolju košarku u životu.

Pristalice Blankosa posebno ohrabruju partije s početka sezone. Real je zabeležio svih pet pobeda u dosadašnjem toku takmičarske godine, a od toga je dva puta savladao Barselonu. Sredinom septembra osvojio je Superkup Španije i na najbolji mogući način najavio još jednu sezonu u kojoj je među glavnim pretendentima na trofej Evrolige.

Neće Real morati da prelazi granicu kako bi započeo odbranu trona, jer putuje u tek 350 kilometara udaljenu Vitoriju na megdan Baskoniji (petak, 20:30). Sedmicu kasnije sledi mu novo gostovanje, u Istanbulu protiv Anadolu Efesa.

Sastav: Džanan Musa, Serhio Rodriges, Valter Tavares, Mario Hezonja, Vensan Poarje, Fabijen Kozer, Serhio Ljulj, Rudi Fernandes, Karlos Alosen, Geršon Jabusele, Alberto Abalde, Gabrijel Dek, Fakundo Kampaco.

Došli: Fakundo Kampaco (Crvena Zvezda).

Otišli: Najdžel Vilijams Gos (Olimpijakos), Adam Hanga (Crvena Zvezda), Petr Korneli (Monako).

OLIMPIJAKOS

Nikola Milutinov (©Star Sport)Nikola Milutinov (©Star Sport)

Kada izgubiš dvojicu najboljih igrača, a opet izgledaš kao jedan od top kandidata za evro-titulu, znači da si uradio strašan posao na tržištu. Vratili su se najbolji centar Evrope Nikola Milutinov i pouzdani plejmejker Najdžel Vilijams Gos, Luk Sikma donosi veliko iskustvo kao zamena za Sašu Vezenkova, dok će Ignas Brazdeikis biti ozbiljan dodatak spoljnoj liniji. Olimpijakos je imao možda i najbolji prelazni rok među evroligaškim klubovima ovog leta. To ne znači automatski da će pirejski gigant da se prošeta do Fajnal fora, jer treba da se poklopi energija svlačionice i trenera Jorgosa Barcokasa.

Ako se po jutru dan poznaje grčki stručnjak je na odličnom putu da napravi baš to. Olimpijakos je u finalu domaćeg Superkupa ponizio najvećeg rivala Panatinaikos i očitao lekciju Erginu Atamanu koji je sa previše samopouzdanja najavljivao da crveno-beli treba da se plaše, a zapravo su Zeleni dobili po nosu. Način na koji su se rastali Olimpijakos i Kostas Slukas, pogotovo sa njegovim prelaskom u redove ljutog atinskog rivala izazvao je tektonske potrese u Grčkoj, ali gledajući sastav niko neće previše žaliti. Uz ostanke Šeka Mekisika, Janulisa Larencakisa, Kostasa Papanikolaua i pre svega Tomasa Vokapa, Olimpijakos ima širinu i dubinu kakva je potrebna za najviše domete.

Nema MVP Vezenkova, ali ekipa ima toliko oružja da može slobodno da se kaže da je ovo jedan od najmoćnijih sastava evropske košarke.

Sastav: Tomas Vokap, Najdžel Vilijams Gos, Ajzea Kenan, Mihalis Luncis, Janulis Larencakis, Jorgos Papas, Ignas Brazdeikis, Šakil Mekisik, Kostas Papanikolau, Panajotis Tamis, Alek Piters, Luk Sikma, Venjamin Abosi, Mustafa Fal, Nikola Milutinov, Jorgos Taunulis

Došli: Nikola Milutinov (CSKA Moskva), Luk Sikma (Alba Berlin), Ignas Brazdeikis (Žalgiris), Najdžel Vilijams Gos (Real Madrid), Jorgos Tanulis (Promiteas).

Otišli: Džoel Bolomboj (Crvena zvezda), Saša Vezenkov (Sakramento Kings), Kostas Slukas (Panatinaikos), Tarik Blek (-).

BARSELONA

Nikola Kalinić (©Star Sport)Nikola Kalinić (©Star Sport)

Nekoliko sezona velikih razočaranja je iza katalonskog giganta. Imala je Barselona najveći budžet u Evropi u prethodne tri sezone, ali Šarunas Jasikevičijus nije uspeo da uradi ono za šta je doveden, da vrati titulu šampiona kontinenta, a nje u Blaugrani nema od 2010. godine. Poraz od Reala u polufinalu Evrolige u maju značio je zaokret u razmišljanju ljudi iz sportskog društva, pa će za košarkašku sekciju do daljeg biti izdvajano manje sredstava nego do sada.

Naravno, to je i dalje novac koji je mnogo veći od onog kojim raspolaže većina drugih klubova u elitnom takmičenju, jer kako bi drugačije Barsa letos dovela nimalo jeftine NBA igrače poput Džabarija Parkera i Vilija Ernangomesa. Istina, budžet je prevashodno rasterećen odlaskom Nikole Mirotića, najplaćenijeg igrača Evrope prethodnih godina.

Vruć krompir dat je u ruke Rođera Grimaua, igračke legende kluba, ali velike trenerske nepoznanice. Jeste da je bar na papiru Barsa manje moćna kada se pogleda zvučnost imena u rosteru, ali bi možda baš to mogao da bude iznenađujuć faktor.

Nije aktuelni prvak Španije dobro počeo sezonu, pošto je dva puta poražen od mrskog Reala, a da je tek zakoračio u novu takmičarsku godinu. Bili su Madriđani bolji najpre u Superkupu Španije, a prethodnog vikenda i u ACB ligi.

Prvi meč u Evroligi ekipa u kojoj je i naš Nikola Kalinić igra u petak od 20.30 kada će ugostiti Anadolu Efes.

Sastav: Nikola Kalinić, Oriol Pauli, Jan Veseli, Rokas Jokubaitis, Oskar Da Silva, Nikolas Laprovitola, Tomaš Satoranski, Aleks Abrines, Džabari Parker, Vili Ernangomes, Dario Brizuela, Đoel Para.

Došli: Džabari Parker (Boston Seltiks), Vili Ernangomes (Nju Orleans Pelikans), Dario Brizuela (Unikaha), Đoel Para (Huventud).

Otišli: Nikola Mirotić (Olimpija Milano), Majk Tobi (Crvena Zvezda), Kajl Kjurik (Zenit), Sertač Šanli (Fenerbahče), Serđi Martines (Đirona), Kori Higins.

MAKABI TEL AVIV

Lorenzo Braun (©Star Sport)Lorenzo Braun (©Star Sport)

Ponos Izraela prvi je rival Partizan Mozzart Beta na početku Evrolige. U Tel Avivu je i ovog leta bilo trusno, iako se klub domogao plej-ofa. Darun Hilijard je otišao i potom javno napao trenera Odeda Kataša da igra "psihološke igre" zbog kojih nije mogao da igra košarku. I pored toga, klub je napravio dobre poteze tako što je u hodu novim ugovorima vezao Lorenza Brauna, Vejda Boldvina, Bonzija Kolsona, Džoša Niba, Romana Sorkina, Džona Dibartolomea i Džejka Koena, čime je zadržao temelj.

Gaj Pnini se penzionisao, odlazak Ostina Holinsa bio je očekivan jer ni prošle godine nije igrao mnogo, a otišli su još Džejlen Adams, Džarel Martin i Aleks Pojtres. Izuzev Pojtresa koji je potpisao za milansku Olimpiju, svi su se spustili za stepenik, pošto su potpisali za klubove nižeg ranga. Napadačku liniju oplemeniće Antonijus Klivlend koga su u Makabiju dobro upoznali tokom duela sa Hapoel Elijatom. Klivlendu je ovo prvi izlazak u Evroligu posle godina pokušaja da se ustali u nekom NBA klubu. Dve godine je bio najbolji defanzivac NBL lige i član idealne petorke, a u Hapoelu je beležio prosečno 17 poena. Tamir Blat se vratio posle dve godine u berlinskoj Albi, dok je dvojac Valensije Hasijel Rivero - Džejms Veb tu da uradi dobar posao u napadu i na skoku.

Makabi će i ove sezone ići na plasman u plej-of, ali teško je sada očekivati nešto više od toga. Prema poslednjim informacijama Boldvin je povređen, neće biti ni Niba, što je ogroman udarac za Ponos Izraela pred duel sa Partizan Mozzart Betom u četvrtak od 20.05.

Sastav: Antonijus Klivlend, Lorenzo Braun, Vejd Boldvin, Džon Dibartolomeo, Omer Majer, Tamir Blat, Džejms Veb, Rafi Menko, Roman Sorkin, Džejk Koen, Bonzi Kolson, Hasijel Rivero, Džoš Nibo.

Došli: Vil Rejman (Hapoel Haifa), Hasijel Rivero (Valensija), Antonijus Klivlend (Hapoel Elijat), Džejms Veb (Valensija), Tamir Blat (Alba Berlin)

Otišli: Gaj Pnini (penzija), Vil Rejman (Sen Kventin), Aleks Pojtres (Olimpija Milano), Džejlen Adams (Turk Telekom), Džarel Martin (Galatasaraj), Jiftah Ziv (Granada), Darun Hilijard (Pinar Karšijaka), Ostin Holins (-), Sulejman Brajmo (-).

PANATINAIKOS

Označen kao "evropski drim tim" zbog svih potpisa ovog leta, Panatinaikos je visoko poleteo i odmah doživeo bolno prizemljenje. Samo 11 ubačenih poena za poluvreme u finalu domaćeg Superkupa i bolna lekcija od Olimpijakosa pokazuje da je PAO, ma koliko jak, daleko od tima kakav Dimitris Janakopulos i Ergin Ataman žele da vide. Svakako, vratila su se neka stara vremena u Atini, bar što se tiče finansijske moći kluba i sposobnosti da privuče kvalitetna imena. To je jedna strana medalje, druga je činjenica da novi trener sada treba da uklopi potpuno novi tim i 14 novajlija u celinu koja će biti spremna da izgura izuzetna očekivanja košarkaške javnosti. Panatinaikos je doveo plejadu fantastičnih individualaca, ali se već na početku videlo da će proces stvaranja tima koji diše kao jedan biti dugotrajan i verovatno iscrpljujući.

Kostas Slukas je doveden ispred nosa Olimpijakosu što je polarizovalo Grčku, ali je na papiru to potez koji bi trebalo da spoji sve redove u novom timu. Luka Vildoza je tu da svojom energijom i inspiracijom pomrsi račune svakoj odbrani, Kajl Gaj da cepa mrežice zastrašujućim šuterskim kvalitetom, Džerijan Grent i Aleksandar Balcerovski naplatili su sjajno odlične igre u Evrokupu gde su bili među glavnima, Matijas Lesor je bio jedan od najboljih centara Evrope u protekloj sezoni, Joanis Papapetru se vratio posle godinu dana da takođe bude "lepak" ovog tima, dok Huančo Ernangomez ima NBA kvalitet spreman da pretoči u nešto veliko. Ako je Olimpijakos uradio najbolji posao na transfer pijaci, onda je Panatinaikos imao najobimniji prelazni rok.

Na šta će to da izađe, sada niko ne može da pretpostavi. Jasno je da sastav nakrcan ovakvim asovima i zvezdama ima obavezu da se bori za plej-of, pa i da bude među šest koji idu direktno u četvrtfinale. U teoriji je ovo ekipa pravljena za ekspresan uspeh, ali je u praksi to pakleno teško realizovati. Biće ovo ogroman zalogaj čak i za Ergina Atamana, a znate i sami koliko je Dimitrisu Janakopulosu malo potrebno da sve okrene naglavačke ako ne bude išlo kako je zamislio.

Sastav: Panajotis Kalaicakis, Luka Vildoza, Kajl Gaj, Dimitris Moraitis, Kostas Slukas, Džerijan Grent, Marijus Grigonis, Aleksandros Samodurov, Joanis Papapetru, Huančo Ernangomez, Elefterios Mancukas, Matijas Lesor, Aleksander Balcerovski, Kostas Adetokunbo.

Došli: Ergin Ataman (trener), Olek Balcerovski (Gran Kanarija), Huančo Ernangomez (Toronto Reptors), Džerijan Grent (Turk Telekom), Matijas Lesor (Partizan Mozzart Bet), Kostas Adetokunbo (Fenerbahče), Kajl Gaj (Huventud), Joanis Papapetru (Partizan Mozzart Bet), Dimitris Moraitis (Peristeri), Luka Vildoza (Crvena zvezda), Kostas Mitoglu (Olimpija Milano), Kostas Slukas (Olimpijakos).

Otišli: Hristos Serelis (trener), Neoklis Avdalas (Karditsa), Jorgos Kalaicakis (-), Nikos Hugaz (Peristeri), Paris Li (Asvel), Arturas Gudaitis (Alvark), Mateuš Ponitka (Partizan Mozzart Bet), Jorgos Papajanis (Fenerbahče), Derik Vilijams (-), Nejt Volters (-), Lefteris Bohoridis (Aris), Dimitris Agravanis (Breogan), Met Tomas (Alba Berlin), Nikos Papas (-).

FENERBAHČE

Marko Gudurić i Dimitris Itudis (©Star Sport)Marko Gudurić i Dimitris Itudis (©Star Sport)

Stigao je Fenerbahče prošle sezone do plej-ofa. Igrao je pet mečeva sa Monakom i onda ispao, a sada tim Dimitrisa Itudisa želi da napravi iskorak pa je tim dodatno pojačan.

Dolazak Jama Madara i Jorgosa Papajanisa je izazvao velike talase, pre svega u Beogradu i Atini. Naime, u Partizanu su bili izuzetno nezadovoljni načinom na koji je Izraelac napustio Humsku posle sezone u kojoj je postao najbolji mladi igrač Evrope. U Atini su sa druge strane želeli da zadrže Papajanisa u svojim redovima, ali na kraju je on završio u Istanbulu, a iz tabora zelenih su pričali o menadžerskim mutnim radnjama.

Kako bilo, Dimitris Itudis je dodatno ojačao svoj tim. Veliko pojačanje predstavlja i Sertač Šanli. Turski centar stiže posle sjajne epizode u Barseloni. Ipak, nije baš sve proteklo bez problema. Fener je najavio Raula Neta kao veliko pojačanje. Brazilski internacionalac se vratio u Evropu iz NBA lige, ali tokom Mundobasketa se povredio i sada je veliko pitanje kada će se vratiti na parket.

Sve to je doprinelo da Nik Kalates ostane u timu iako se mesecima najavljivalo da napušta klub, baš kao što je to uradio Nemanja Bjelica koji je sada u Crvenoj zvezdi. Kada pričamo o liderima Fenera, onda tu definitivno moramo da pomenemo Skotija Vilbekina i Marka Gudurića od kojih će mnogo toga zavisiti.

Sastav: Raul Neto, Skoti Vilbekin, Jam Madar, Meli Mahmutoglu, Šemus Hazer, Nik Kalates, Marko Gudurić, Tajler Dorsi, Dajšon Pjer, Tarik Biberović, Nejt Sestina, Hamaz Mestoglu, Najdžel Hejs Dejvis, Metečan Biršen, Džonatan Motli, Sertač Šanli, Jorgos Papajanis.

Došli: Jam Madar (Partizan), Hamza Mestoglu (Mursija) Jorgos Papajanis (Panatinaikos), Sertač Šanli (Barselona), Raul Neto (Klivlend), Nejt Sestina (Turk Telekom).

Otišli: Nemanja Bjelica (Crvena zvezda), Karsen Edvards (Bajern Minhen), Devin Buker (Bajern Minhen), Kostas Atetokunbo (Panatinaikos), Ismet Akpinar (Galatasaraj), Šamet Gejik (Galatasaraj), Tonje Džekiri (CSKA Moskva).

ANADOLU EFES

Šejn Larkin (©Star Sport)Šejn Larkin (©Star Sport)

Nije više Efes ona ekipa koja je dve sezone u nizu osvajala Evropu. Nema više trenera Ergina Atamana, nema ni Vasilija Micića. Došla je nova era u timu sa Erdemom Džanom na klupi.

Nije realno očekivati u prvoj sezoni nekadašnjeg asistenta Željka Obradovića da napravi čudo i napadne titulu, ali svakako treba biti oprezan sa Efes koji i dalje ima nekoliko izrazito kvalitetnih košarkaša na čelu sa Šejnom Larkinom i Vilom Klajburnom koji će biti lideri ovog tima i košarkaši sa najviše poena u rukama.

Ostaje da se vidi kako će se uklopiti i na parketu izgledati Darijus Tompson. Američki internacionalac koji je imao izvanrednu sezonu u Baskoniji, a sada je stigao da popuni prazninu koja je ostala za Vasilijem Micićem koji je odličio za NBA ligu. Pored Micića, Efes više ne računa na Doguša Balbaja, Brajanta Danstona i Krisa Singltona. Svi oni su imali veliku ulogu u svim uspesima tokom prethodnih godina.

Novi trener je sa sobom povukao i nekoliko igrača iz Turk Telekoma, na čelu sa Tajrikom Džonsom, tu je i mladi Džastis Holc, ali kada se sve uzme u obzir, nekako se na papiru čini da Efes nije jak kao prethodnih godina i da će imati velikih poteškoća da se nadmeće sa najjačim timovima elitnog takmičenja.

Sastav: Šejn Larkin, Eren Gazi, Roderigo Bobua, Džastis Holc, Darius Tompson, Erkan Jilmaz, Doguš Izdemiroglu, Elajdža Brajant, Vil Klajburm Derik Vilis, Tajrik Džons, Ante Žižić, Erkam Osmani, Mehmet Demirel, Tibor Plajs

Došli: Darijus Tompson (Baskonija), Derik Vilis (Venecija), Erkan Jilmaz (Turk Telekom), Tajrik Džons (Turk Telekom), Doguš Ozdemiroglu (Darušafaka), Džastis Holc (Cedevita), Erčan Osmani (Darušafaka).

Otišli: Vasilije Micić (Oklahoma), Doguš Balbaj (-), Amat Mbaje (CSKA Moskva), Brajant Danston (Virtus Bolonja), Kris Singlton (-), Bugrahan Tundžer (Galatasaray), Egehan Arna (Bešiktaš), Egemen Guven (Bahčešehir).

BASKONIJA

Vanja Marinković (©Star Sport)Vanja Marinković (©Star Sport)

Borila se Baskonija prošle sezone do samog kraja za plasman u plej-of, ali ju je lošiji finiš koštao mesta među osam najboljih u Evroligi. Bila je to prva godina na klupi za Đoana Penjaroju, a ukazano mu je poverenje da i u predstojećem periodu predvodi ekipu iz Vitorije. Nisu Baski još od 2016. igrali na Fajnal foru Evrolige, a od 2019. u plej-ofu. Čini se da su iz godine u godinu sve dalje od velikog rezultata.

Odlaske veoma važnih Rokasa Giedraitisa i Darijusa Tompsona pokušaće da nadomeste dva pojačanja iz turske lige Kodi Miler Mekintajer i Nikos Rogavopulos. Grk je prethodne sezone bio pravo osveženje, jer je prosečno davao oko 16 poena po utakmici za Merkezefendi. Baskonija i dalje u timu ima jednog od najboljih evroligaških košgetera Markusa Hauarda, a od njegove konstantnosti prilično će zavisiti rezultati. Vanja Marinković bi osokoljen dobrim partijama i srebrnom medaljom sa Mundobasketa mogao da preuzme jednu od vodećih uloga u ekipi.

Novu sezonu započeće iz svoje Fernando Buesa arene protiv Reala (petak, 20.30). Veoma zanimljiv podatak daje podstrek domaćinu u trijumf nad prvakom Evrope. Baskonija je trijumfovala na sve četiri prošlosezonske utakmice protiv Kraljevića, dve u ACB i dve u Evroligi. Ispostavilo se na kraju da su sve te pobede bile prilično pirove, budući da ljubitelji košarke u Vitoriji nisu dočekali da gledaju svoje ljubimce u plej-ofu.

Sastav: Vanja Marinković, Markus Hauard, Maik Kocar, Danijel Dijes, Metju Kostelo, Tadas Sedekerskis, Sander Rajeste, Čima Moneke, Niko Manion, Kodi Miler Mekintajer, Nikos Rogavopulos, Kalifa Diop.

Došli: Čima Moneke (Monako), Niko Manion (Virtus Bolonja), Kodi Miler Mekintajer (Gazijantep), Nikos Rogvakopulos (Merkezefendi), Kalifa Diop (Gran Kanarija).

Otišli: Stiven Enok (Turk Telekom), Rokas Giedraitis (Crvena Zvezda), Darijus Tompson (Anadolu Efes), Maks Hajdeger (Čikago Buls), Arturs Kuruc (Promiteas Patras), Dolton Homes (-), Pjerija Henri (-).

VALENSIJA

Aleks Mumbru (©Star Sport)Aleks Mumbru (©Star Sport)

Bila je prethodna sezona generalno gledano prilično depresivna za Narandžaste. Osmo mesto u domaćem prvenstvu, eliminacija u četvrtfinalu Kupa kralja i tek 13. pozicija u Evroligi daleko su od zadovoljavajućih rezultata za klub Valensijinog renomea. Još od osvajanja Evrokupa 2019. dobar rezultat nije napravljen, a letos je nakon 11 godina otišla ikona kluba Bojan Dubljević.

Biće baš čudno gledati Valensiju bez crnogorskog krilnog centra, a veliko je pitanje može li njegov odlazak da nadomesti Brendon Dejvis. Amerikanac je bez sumnje veoma kvalitetan košarkaš, gotovo svuda gde je igrao opravdao je status ozbiljnog pojačanja, ali se sada od njega očekuje nešto novo - da bude primarma napadačka opcija svoje ekipe.

Nakon majstorski odigranog Svetskog prvenstva za Srbiju, Stefan Jović doveden je baš u svrhu da loptama hrani bivšeg centra Žalgirisa, Barselone i Olimpije Milano. Pažnju treba obratiti i na interesantnog Kasijusa Robertsona. Odlični šuter davao je prethodne sezone preko 17 poena po utakmici u ACB ligi za Monbus Obradoiro.

Aleks Mumbru ostao je na mestu trenera uprkos neubedljivoj prvoj sezoni. Bio je jedan od igrača iz prikrajka u zlatnoj generaciji španske reprezentacije, a sada će pokušati da prokrči put do statusa elitnog stratega.

Duel prvog kola Evrolige Valensija igra u petak (20.30) na svom parketu protiv Monaka Saše Obradovića.

Sastav: Martin Hermanson, Viktor Klaver, Džered Harper, Hajme Pradilja, Ćabi Lopes Arostegi, Đozep Puerto, Kris Džons, Stefan Jović, Brendon Dejvis, Semi Odželej, Nejt Rojvers, Kasijus Robertson, Demijan Inglis, Bubakar Ture.

Došli: Stefan Jović (Saragosa), Brendon Dejvis (Olimpija Milano), Semi Odželej (Virtus Bolonja), Nejt Rojvers (Ređo Emilija), Kasijus Robercon (Monbus Obradoiro), Demijan Inglis (Gran Kanarija), Bubakar Ture (Tofaš).

Otišli: Bojan Dubljević (Zenit), Sem Van Rosom (Ostende), Kajl Aleksander (Hapoel Tel Aviv), Džona Radebo (Galatasaraj), Nenad Dimitrijević (Uniks), Džejms Veb (Makabi), Hasijel Rivero (Makabi), Klemen Prepelič, Šenon Evans (-).

VIRTUS BOLONJA

Ognjen Dobrić (©Virtus Segafredo)Ognjen Dobrić (©Virtus Segafredo)

Nekako je sudbina Partizana i Virtus Bolonje bila spojena. O igračima koji su bili članovi oba kluba ne moramo ni previše da pričamo. Dovoljno je samo da napomenemo Predraga Danilovića i Aleksandra Đorđevića i biće sasvim dovoljno da znate kakva je konekcija. Međutim, pored toga Bolonja se posle dugogodišnje pauze vratila u elitu prošle sezone baš kao i klub iz Humske.

Međutim, sezone dva kluba nisu bili ni približno iste. Crno-beli iz Bolonje su se mučili, bilo je evidentno da nisu spremni da napadnu mesto koje bi vodilo u plej-of pa su se tako našli u donjem domu. Tokom leta se pričalo o pojačanim ambicijama, ali umesto toga u centru pažnje je bio okršaj trenera Skariola i uprave kluba.

Legendarni Serđo Skariolo je stigao na klupu na kojoj je sedeo Aleksandar Đorđević. Selektor Španije je predstavljen kao neko ko će biti temelj novog projekta Virtusa, ali umesto toga usledio je razlaz zbog izjava na konferenciji za medije.

Skariolo je rekao da ovaj tim Bolonje nije sastavio on već, uprava kluba. Ubrzo je usledio otkaz, a još brže je angažovan novi trener, Italijan Luka Banki. Čovek koji je napravio čudo sa Letonijem na Mundobasketu će pokušati da nastavi sa sjajnim rezultatima i u Bolonji za koju će igrati i srpski internacionalac Ognjen Dobrić kome je ovo prvi inostrani angažman.

Od igrača na koje treba obratiti pažnju tu su Danijel Heket, Akile Polonara, Brajant Danston, ali i veteran Marko Belineli.

Sastav: Džejlin Smit, Ife Lundberg, Alesandro Pajola, Marko Belineli, Danijel Heket, Isaija Kordinije , Avudu Abas, Ognjen Dobrić, Brajant Danston, Džordan Miki, Devonte Kakok, Akile Polonara, Tornike Šengelia, Leo Menalo.

Došli: Brajant Danston (Efes), Džejlin Smit (Alba), Ognjen Dobrić (Crvena zvezda), Devonte Kakok (CSKA Moskva), Akile Polonara (Žalgiris), Bruno Maskol (Brindizi).

Otišli: Ismael Bako (Uniks Kazanj), Miloš Teodosić (Crvena zvezda), Mem Žaite (Monako), Niko Manion (Baskonija), Kajl Vims (Dertona), Semi Odželej (Valensija).

OLIMPIJA MILANO

Bili Beron (©Star Sport)Bili Beron (©Star Sport)

Ko se seća početka prošle sezone, zna da je Olimpija Milano bila ekipa za koju su mnogi bili sigurni da će biti među osam najboljih, a neki su smatrali da imaju kvalitet i za najbolje četiri ekipe.

Međutim, ništa od toga se nije ostvarilo. Veći deo sezone je Olimpija Milano bila najlošija ekipa u ligi. Moramo da budemo realni i da kažemo da su povrede odigrale veliku ulogu. Etore Mesina je mučio muku da sastavi tim, ali sve se preokrenulo dolaskom Šabaza Nejpira.

Amerikanac je toliko razdrmao tim da su došli nadomak plasmana u plej-of, ali su na kraju ostali kratki. Sada je Šabaz otišao u Crvenu zvezdu, ali to ne znači da je Olimpija sedela skrštenih ruku.

Klub iz Milana je tokom leta doveo najtraženijeg igrača u Evropi – Nikolu Mirotića. Svima je već poznata saga Mirotića i Partizana. Na kraju je nekadašnji reprezentativac Španije završio u Italiji i bez ikakve dileme će igra biti zasnovana na njemu. Tu je i dalje Bili Beron, kao i Ševon Šilds koji će biti lideri na spoljnim pozicijama. Rotaciju na bekovskim pozicijama pojačao je Maodo Lo, a kao centar je stigao Aleks Pojtres.

Na papriu tim koji bi vrlo lako mogao sa svima da se rve, ali ipak, pitanje je kako će sve to izgledati na terenu kada sezona krene. Ekipa je jako iskusna kada na pomenuta imena dodamo Melija, Pangosa, Berona, Tonuta, Ričija, Fojtmana... Ako je zdravlje posluži mogla bi da napravi dobar rezultat.

Sastav: Maodo Lo, Gordano Bortolani, Kevin Pangos, Stefano Tonut, Bili Beron, Dijego Flakadori, Devon Hol, Aleks Pojtres, Nikolo Meli, Đampaolo Rici, Vili Karuzo, Ševon Šilds, Nikola Mirotić, Johanes Fojtman, Ismael Kamagejt, Kajl Hajns.

Došli: Dijego Flakadori (Treviglio), Maodo Lo (Alba), Nikola Mirotić (Barselona), Aleks Pojtres (Makabi), Ismael Kamagejt (Pariz)

Otišli: Dešon Tomas (Huventud), Timote Luvavu Kabarot (Asvel), Dejvid Alviti (Trento), Naz Mitrouglu Long (Panatinaikos), Šabaz Nejpir (Crvena zvezda), Luiđi Datome (penzija), Pol Biliga (Trento), Tomas Baldaso (Detrona), Brendon Dejvis (Valensija).

MONAKO

Kemba Voker (©AFP)Kemba Voker (©AFP)

Sačuvao je Monako većinu tima iz prethodne sezone, u kojoj je dominirao u Francuskoj, stigao do Fajnal fora Evrolige. Saša Obradović je ostao za kormilom i samo je doterao ekipu koja je napravila veliki uspeh.

Oformili su Kneževi paklenu četvorku u bekovskoj liniji, pošto se Majku Džejmsu, Eliju Okobu i Džordanu Lojdu pridružio bivši NBA Ol-star igrač, Kemba Voker. Transfer decenije u Evroligi verovatno, pošto je u Monako stigao svojevremeno jedan od najboljih plejmejkera u najjačoj ligi sveta, rekorder Šarlot Hornetsa sa skoro 14.500 poena na najvećoj svetskoj pozornici.

Ali, ne treba zanemariti ni ostala pojačanja. Jasan je bio plan uprave da se ojača jezgro francuskih igrača, pa su tako stigli reprezentativci Petr Korneli, Mam Žete i Teri Tarpi. Nije Korneli u Realu uspeo da nađe mesto, ali je jasno da poseduje izuzetne predispozicije da briljira na najvišem evropskom nivou. Žete je u Evrokupu bio dominatan, ali se prošle sezone nije najbolje snašao u Evroligi. Možda bi posle perioda aklimatizacije mogao da pokaže šta ume baš u dresu prvaka Francuske. Tarpi je izuzetno zahvalan igrač, koji će izgarati u odbrani, mada nema iskustva u društvu najboljih i verovatno će ga Obradović kroz francusko prvenstvo postepeno uvoditi u neophodan ritam za elitno takmičenje.

U svakom slučaju, Monako deluje fantastično na papiru. Jasno je da puca na Fajnal for, a čini se da želi i iskorak. Odiše kvalitetom u svom linijama, nije izgubio nijednog bitnog igrača, a osvežio je redove dodatnim kvalitetom. Na Obradoviću je da sve to posloži, ali nema dileme da Kneževi mogu mnogo. Posle pet vezanih pobeda u domaćem prvenstvu, borbu u društvu najboljih kreću iz Valensije.

Sastav: Kemba Voker, Metjuz Strazel, Majk Džejms, Eli Okobo, Jakuba Utara, Džordan Lojd, Teri Tarpi, Džeron Blosomgejm, Alfa Dijalo, Petr Korneli, Džon Braun, Donta Hol, Mam Žete, Donatas Motiejunas.

Došli: Kemba Voker (bez kluba), Teri Tarpi (Le Man), Petr Korneli (Real Madrid), Mam Žete (Virtus)

Otišli: Čima Moneke (Baskonija), Joan Makundu (Budućnost).

ASVEL

Nando De Kolo i Žofri Lovernj (©MN Press, ©AFP)Nando De Kolo i Žofri Lovernj (©MN Press, ©AFP)

Posle veoma razočaravajuće sezone, Asvel je preko leta značajno promenio ekipu. Doveo je veliki broj novih igrača, rastao se sa praktično svima koji nisu zadovoljili. Na papiru tim delu je bolje, ali...

Nakon tri vezana trijumfa u francuskom prvenstvu činilo se da hvata ozbiljan zalet, ali je onda izgubio od Monaka, a potom se i izblamirao u sudaru sa povratnikom u najviši rang francuske košarke, Sen Kentenom (71:91). Upravo taj poraz doveo je ozbiljno u pitanje karakter, ali i mogućnosti ovog tima.

Da, jači je za nekoliko igrača sa više nego solidnim NBA isksutvom, kao što su Frenk Džekson, Majk Skot i Timoti Luvavu Kabaro. Daleko je iskusniji nego prethodne sezone, što je čini se bio jedan od osnovnih ciljeva tokom sastavljanja tima. Vratio je čak i Edvina Džeksona na glavnu pozornicu. Kao jedna od najboljih akvizicija izdvaja se doskorašnji plejmejker Panatinaikosa, Pariz Li, koji je imao odličnu individualnu sezonu u Atini.

Ipak, uprkos svim pojačanjima, čini se će se i dalje sve vrteti oko Nanda De Koloa, s tim što će ovoga puta imati i pomoć u bivšem kapitenu Partizana, Žofriju Lovernju. Sigurno je ljubimac navijača crno-belih veoma motivisan da pomogne ekipi, jer je prvu sezonu u klubu proveo van stroja zbog teške povrede. Pitanje je samo, da li će dvojica iskusnih francuskih košarkaša moći da učine Asvel konkurentnim na najvišem evropskom nivou?

Iako je tim iz Vilerbana odigrao čak pet takmičarskih utakmica pred evroligašku premijeru u Beogradu protiv Crvene zvezde, čini se da je u ekipi Ti Džej Parkera još mnogo nepoznanica. Kako će se Džekson privići na Evroligu? Ima li pojačanje iz Gazijantepa, Džon Egbunu, kapacitet za elitno takmičenje? Najtrofejniji francuski klub zasad ne deluje kao tim koji bi mogao da se umeša u borbu za plej-ofa, ali teren će pokazati da li je konačno uspeo da sastavi ekipu sposobno da napravi iskorak u društvu najboljih.

Sastav: Frenk Džekson, Pariz Li, Boris Dalo, Nando De Kolo, Edvin Džekson, Timoti Luvavu Kabaro, Dejvid Lajti, Šarl Kaudi, Mbaje Endijaje, Majk Skot, Jusufa Fal, Žofri Lovernj, Džon Egbunu.

Došli: Frenk Džekson (Juta), Pariz Li (Panatinaikos), Boris Dalo (Šole), Edvin Džekson (Menorka), Timoti Luvavu Kabaro (Olimpija Milano), Mbaje Endijaje (Ada Bloa), Majk Skot (Gigantes de Karolina), Džon Egbunu (Gazijantep).

Otišli: Aleks Tajus, Di Bost (Metropolitan), Retin Obasohan (Tortona), Džona Metjuz (Bešiktaš), Zakari Rizaher (Burg), Antoan Dio (Roan), Iv Pons (Đirona).

BAJERN MINHEN

©Reuters©Reuters

Dolaskom Pabla Lasa otvorio je minhenski Bajern novo poglavlje. Jasna je namera kluba da napravi iskorak u Evroligi, ali i da uspostavi dominaciju u Nemačkoj, što mu prethodnih godina nije polazilo za rukom.

Nisu Bavarci žurili sa pojačanjima, ali je utisak da su oformili paklenu ekipu. Najviše se očekuje od Karsena Edvardsa. Svojevremeno se verovalo da će pronaći mesto pod NBA suncem, ali nije uspeo. Ipak, ni po dolasku u Evropu nije oduševio. Stigao je u Minhen iz Fenerbahčea, a utisak je da je izuzetno motivisan da se vrati na pravi put. Kao i da je u idealnoj situaciji da to uradi.

Dobio je jedan od najtrofejnijih trenera u istoriji Real Madrida i veterana Serža Ibaku, kojem će biti potrebno određeno vreme da se adaptira, ali s razlogom veruju u Minhenu da može mnogo. Leandro Bolmaro bi konačno pod Lasovim vođstvom da ostvari neosporni potencijal, dok je Silvan Fransisko posle odlične sezone u Peristeriju i poziva francuske reprezentacije za Svetsko prvenstvo, više nego motivisan da nastavi da korača uzlaznom putanjom.

Andreas Obst (Foto: fiba.basketball)Andreas Obst (Foto: fiba.basketball)

Ipak, iako je Bajern doveo nekoliko izuzetnih igrača, čini se da će najbolja pojačanja dobiti iz svojih redova. Kapiten Vladimir Lučić se vratio iz povrede, a Isak Bonga i Andreas Obst su iz Manile doneli svetsko zlato. Puni samopouzdanja počinju sezonu. Obst se još jednom dokazao kao vrstan šuter, dok bi Bonga mogao da izraste u elitnog defanzivca na evropskom nivou.

Iako početkom leta možda nije delovalo najbolje, sastavio je Bajern sjajan tim, koji definitivno može do plej-ofa, a sa Lasom na klupi možda i više. Interesantno je da će već u prvom kolu imati priliku da se odmeri sa direktnim konkurentom za titulu u Nemačkoj, berlinskom Albom (20.30).

Sastav: Nik Vejler Beb, Silvan Fransisko, Karsen Edvards, Andreas Obst, Leandro Bolmaro, Isak Bonga, Vladimir Lučić, Elijas Heris, Dino Radončić, Jan Niklas Vimberg, Devin Buker, Serž Ibaka, Danko Branković, Fredi Gilespi

Došli: Silvan Fransisko (Peristeri), Karsen Edvards (Fenerbahče), Leandro Bolmaro (Tenerife), Dino Radončić (Saragosa), Devin Buker (Fenerbahče), Serž Ibaka (Milvoki)

Otišli: Kasijsu Vinston (Tofaš), Žan Mark Šiško (Breogan), Ogastin Rubit, Zilan Čithem (Novi Zeland Brejkers), Di Džej Sili (Kluž), Kori Volden (Galatasaraj), Otelo Hanter (penzija), Ognjen Jaramaz (Partizan), Pol Cipser (Hajdelberg)

ALBA BERLIN

Luis Olinde (©Starsport)Luis Olinde (©Starsport)

Teško je očekivati nešto od Albe ove sezone na najvećoj kontinentalnoj pozornici. Ostala je bez većine nosioca iz minule sezone (mada nije ni sa njima bila preterano konkurentna) i ozbiljno podmladila redove. Ipak, vreme će pokazati da li Izrael Gonzales može već ove sezone da izvede mladu ekipu na pravi put.

Igraće Alba atraktivno, nema sumnje da će umeti da zagorča život rivalima i u Evroligi, ali teško će u ovakvoj konkurenciji moći da priđe i blizu plej-ofa. Utisak je da Albatrosi ponovo uče da lete. Fokus će biti na razvijanju talenata poput Matea Spanjola, Gabrijelea Pročide, Žige Samara, Džastina Bina, Malte Delova...

Preduzela je ipak ekipa iz Berlina i određene korake kako bi mogla da se takmiči sa najboljim timovima u Evropi, pa je iz NBA dovela Sterlinga Brauna i iz Panatinaikosa odličnog šutera Meta Tomasa. Zadržala je kapitena Johanesa Timana, koji sada može da se pohvali i da je svetski šampion, a možda je jedan od najvažnijih poteza bio ostanak Luisa Olindea koji je bio blizu da dobije NBA ponudu. Ovo bi mogla da bude njegova sezona.

Ipak, sve i da se kockice poklope brzo, teško će Gonzales moći da nadomesti odlazak igrača poput Luka Sikme, Maodoa Loa, Džejlina Smita i Tamira Blata koji su bili činili kičmu tima u prethodnom periodu.

Alba na premijeri gostuje Bajernu, da vidi makar gde je u odnosu na glavnog rivala u Bundesligi. Ono što je sigurno, sa ovom ekipom nikad neće biti dosadno.

Sastav: Jonas Matišek, Malte Delov, Mateo Spanjolo, Žiga Samar, Met Tomas, Markus Erikson, Gabrijele Pročida, Sterling Braun, Luis Olinde, Johanes Timan, Tim Šnajder, Džastin Bin, Janik Vecel, Krešimir Nikić, Krist Kumađe.

Došli: Mateo Spanjolo (Real Madrid), Met Tomas (Panatinaikos), Sterling Braun (Reptors 905), Džastin Bin (Memfis Hasl).

Otišli: Tamir Blat (Makabi), Maodo Lo (Milano), Luk Sikma (Olimpijakos), Ben Lamers (Gran Kanarija), Jovel Zusman (Hapoel Jerusalim), Džejlin Smit (Virtus).

ŽALGIRIS

Edgaras Ulanovas (©Star Sport)Edgaras Ulanovas (©Star Sport)

Litvanski velikan na papiru deluje slabije nego prošle sezone. Odlazak Ignasa Brazdeikisa u Olimpijakos verovatno će najviše zaboleti sve u klubu i pogotovo navijače jer je bio njihov miljenik, a u odnosu na prošlu sezonu nema ni Akilea Polonare koji se preselio u Bolonju, plejmejker Ajzea Tejlor otišao je u Kinu, a Tajler Kavano u ambiciozni Bahčešehir. Žalgiris je zasad doveo samo tri pojačanja, od toga dvojicu novajlija u takmičenju - solidno krilo Tofaša Brejdija Maneka i centra Nevežisa Danijelijusa Lavrinovičijusa. Evroligaško iskustvo donosi Naz Mitru Long kome je bilo potrebno da ode negde gde će biti redovan starter. Stigao je da odmeni Tejlora.

Čini se da Žalgiris nije završio sa pojačanjima, pogotovo ne posle Brazdeikisovog odlaska, pa ne bi bilo iznenađenje da vidimo još jedno pojačanje u Kaunasu. Iako je zadržan najbolji strelac prošle sezone Kinan Evans, te još dvojica startera Edgaras Ulanovas i Rolands Šmic koji su jako važni za tim, utisak je da Žalgirisu opasno fale poeni u rukama. Brazdeikis ih je imao, sada njega nema i to obavezuje klub da pronađu još jedno dobro rešenje. U suprotnom, neće ovo biti dobra sezona za tim koji je lani pružio solidan otpor Barseloni u doigravanju. Na primer, Lukas Lekavičijus bi mogao da odigra bolje nego lani.

Žalgiris i dalje ima iskusan sastav, ali biće potrebno da se još malo doradi ako želi da bude u konkurenciji za četvrtfinale.

Sastav: Kinan Evans, Naz Mitru Long, Lukas Lekavičijus, Dovidas Giedraitis, Tomas Dimša, Rolands Šmic, Dovidas Butka, Brejdi Manek, Arnas Butkevičijus, Edgaras Ulanovas, Kevarijus Hejs, Laurinas Birutis, Danijelijus, Lavrinovičijus.

Došli: Brejdi Manek (Tofaš), Naz Mitru Long (Olimpija Milano), Danijelijus Lavrinovičijus (Nevežis).

Otišli: Ignas Brazdeikis (Olimpijakos), Liutauras Lelevičijus (Lijetkabelis), Motejunas Krivas (Arizona), Tajler Kavano (Bahčešehir), Akile Polonara (Virtus Bolonja), Karolis Lukošijunas (-), Ajzea Tejlor (Šansi Longs).

EVROLIGA – 1. kolo

Četvrtak:

19.00: (1,25) Crvena zvezda (17,0) Asvel (4,70)

20.05: (1,50) Makabi Tel Aviv (16,0) Partizan Mozzart Bet (3,00)

20.30: (1,60) Barselona (16,0) Anadolu Efes (2,65)

20.30: (1,25) Bajern Minhen (17,0) Alba Berlin (4,70)

20.30: (1,60) Virtus Bolonja (16,0) Žalgiris (2,65)

Petak:

19.45: (1,50) Fenerbahče (16,0) Olimpija Milano (3,00)

20.15: (1,90) Panatinaikos (15,0) Olimpijakos (2,10)

20.30: (2,65) Baskonija (16,0) Real Madrid (1,60)

20.30: (2,40) Valensija (15,0) Monako (1,70)

*** Kvote su podložne promenama

Priredili: Nikola STOJKOVIĆ, Bojan BREZOVAC, Nikola MILORADOVIĆ, Stefan VELIMIROVIĆ


tagovi

Vanja MarinkovićNikola MilutinovMatijas LesorFakundo KampacoStefan JovićNikola KalinićKK PanatinaikosKK OlimpijakosKK BarselonaKK Real MadridKK Crvena zvezdaPartizan Mozzart BetKK PartizanEvroligaMarko GudurićOgnjen Dobrić

Obaveštavaj me

KK Partizan
KK Crvena zvezda
Evroliga

Izabrane vesti / Najveće kvote


Ostale vesti


Najviše komentara