Jokić i Embid (©AFP)
Jokić i Embid (©AFP)

Jokić i Embid u finalu za prsten – bila bi to prava stvar! Fila ima lakši put, Denveru prednost na duže staze

Vreme čitanja: 6min | sre. 03.05.23. | 16:49

Kamerunac je osvojio MVP trofej ispred Srbina, ali ko će od njih dvojice – i hoće li – do najdragocenije nagrade?

Nikola Jokić nije uspeo, Džoel Embid je osvojio MVP trofej NBA lige. Naravno da su svi ljubitelji srpske košarke razočarani što Somborac nije uspeo da uđe u istoriju najjače košarkaške lige na svetu kao četvrti igrač koji je tri puta zaredom bio MVP, ali ne može ništa da se zameri glasačima što su se odlučili za Embida. I jedan i drugi, baš kao i Janis Adetokunbo su imali fenomenalne sezone i ne bi bilo pogrešno da je bilo ko od njih dobio ovu nagradu.

MVP je postao Embid koji je emotivno primio ovaj podatak, ali je odmah nakon što se zahvalio svima onima koji su glasali za njega morao da odgovori na pitanje hoće li igrati u drugoj utakmici serije drugog kruga plej-ofa između Filadelfije i Bostona.

Izabrane vesti

Videćemo”, kratko je odgovorio Embid.

Kroz celu sezonu isticao je da mu je puno važnije da ekipa postigne pravi uspeh i ode do titule, nego da dobije MVP nagradu. Iako su svima bitna individualna priznanja, u ovo možemo da poverujemo, kao što verujemo da bi Jokić dao oba svoja MVP trofeja za prsten s Denverom. Lepo je biti MVP, ali prsteni se ipak više broje, to svi znaju i zato je zanimljivo pitanje ko bi mogao pre da osvoji NBA titulu – Jokić ili Embid?

Lako je odgovoriti da je peharu bliži Jokić. Ipak je Denver bio prva ekipa u Zapadnoj konferenciji u osnovnom delu sezone, a sada ima 2-0 u seriji protiv Finiksa, koga je nadigrao u prve dve domaće utakmice. Nagetsi su u odličnoj situaciji u ovoj seriji, a u potencijalnom finalu Zapada ih čekaju dve ekipe koje su imale velikih problema ove sezone, ali sada igraju dosta dobro. I Lejkersi i Voriorsi su jako opasni, a posebno je problem što i jedni i drugi imaju velikog iskustva u ovim mečevima, pa će Denveru protiv bilo koga od njih biti izuzetno teško.

U prva dva meča protiv Finiksa stvarno se pokazalo da Denver trenutno bolje izgleda od njih. Džamal Mari je fenomenalno reagovao u prvom meču, dok je u drugom glavnu ulogu preuzeo Jokić, a celokupni utisak je debelo na strani Denvera. Iako Finiks u svojim redovima ima Kevina Durenta i Devina Bukera, Nagetsi su pronašli odgovor na njih kroz odbranu Erona Gordina i Kentavijusa Koldvel Poupa, pa Sansi sada moraju dosta toga da poprave da bi preokrenuli seriju u svoju korist. Naravno da ekipa sa Durentom i Bukerom nikada ne sme da se otpiše, ali utisak je da bi Denver trebalo da prođe i ovu prepreku, te da četvrti put u istoriji uđe u finale konferencije.

A, protiv koga bi bilo bolje da igraju u tom finalu? Odmah ćemo reći da nam se čini da su Voriorsi bolji izbor. Ove sezone je Denver pobedio u sva tri međusobna meča, a iako je teško odbraniti se od kanonade trojki koje će ispucati Stef Kari i društvo, Golden Stejt trenutnu o odbrani ne izgleda toliko dobro da bi mogao da zaustavi Jokića. Što se Lejkersa tiče, sa njima Denver u sezoni ima 2-2, ali posebno je važno istaknuti kako tim iz Los Anđelesa izgleda jako opasno u poslednja dva meseca. Kraj osnovnog dela sezone i plej-of igraju na fenomenalnom nivou, a posebno je opasan Entoni Dejvis, koji bi verovatno odneo MVP nagradu da je ovako igrao cele sezone. Tu je, naravno, i Lebron Džejms, te odlični 'pomoćnici' i čini se da su Lejkersi izuzetno opasna ekipa. Može Denver i njih da preskoči, ali ako se to finale konferencije dogodi, ne bismo se usudili da Nagetsima damo ulogu favorita, bez obzira na prednost domaćeg terena.

Jokić i Embid (©AFP)Jokić i Embid (©AFP)

Da pogledamo malo na drugu stranu, na Istok. Embid je propustio prvu utakmicu serije protiv Bostona zbog povrede, a to je iskoristio Džejms Harden, koji je još jednom dokazao da je i dalje vrhunski igrač i doneo veliku pobedu 76ersima u seriji, koja bi, po nama, trebala da odluči osvajača Istočne konferencije. Naime, mislimo da će bilo koja ekipa koja prođe iz ove serije biti bolja od Majamija ili Njujorka. Koliko god volimo Džimija Batlera, koji je dokazao da može da pobedi svakoga, bilo bi, ipak, svetsko čudo da to napravi baš toliko puta da izbaci i Nikse i Seltikse ili 76erse. S druge strane nam Njujork ne izgleda kao ekipa koja je dovoljno dobra da osvoji Istočnu konferencije. Svaka čast Džejlenu Bransonu i Džulijusu Rendlu, ali, ipak, mislimo da oni ne mogu da odvedu ovu ekipu do tog uspeha.

Filadelfija samim time ima više šanse za osvajanje Istoka, nego Denver Zapada, ali iako su 76ersi upisali pobedu u gostima kod Bostona, ipak, i dalje nisu favoriti. Seltiksi su kroz celu sezonu pokazali da su sjajna ekipa, a Filadelfija je ipak bez Embida. Iako su odlično igrali bez njega kroz celu sezonu, ipak je on MVP lige. Harden može da igra na tom nivou, ali bez Embida je to dosta teže.

Ako Embid bude spreman za igru, možda i od trećeg meča serije protiv Bostona, drugi i ne treba da igra, Filadelfija bi bila dosta blizu osvajanju Istoka. Je li moguće da na drugoj strani Jokić i družina osvoje Zapad? Naravno da jeste, a to bila fanstastična prilika da se njih dvojica direktno obračunaju u borbi za titulu. Denveru će biti teže da dođe do tog uspeha, ali bilo bi to prava stvar. U tom međusobnom susretu bi se teško mogla dati prednost bilo kojoj ekipi, dosta su izednačene po mnogim pokazateljima. Denver možda na prvi pogled ima nešto bolje odbrambene igrače, ali više verujemo Filadelfijinoj trećoj napadačkoj opciji, Tajrisu Meksiju, nego Majklu Porteru. A, ne bi bilo čudno da u takvom finalu bude odlučivala širina ekipa.

Šta ako bi Filadelfija ili Denver ušli u finale, a na drugoj strani bio neki drugi tim? Čini nam se da 76ersi ne bi bili favoriti ni protiv Lejkersa, ni protiv Voriorsa, možda protiv Finiksa, dok se ne bismo usudili da stavimo Denver u ulogu favorita protiv Bostona. I Nagetsi i Seltiksi imaju dosta uspona i padova u igri, ali Boston, ipak, ima nešto bolje sklopljenu ekipu.

Kada se sve sagleda, ispada da 76ersi imaju lakši put do finala NBA lige od Negetsa, ali niti jednoj ekipu u ovom trenutku ne bismo dali ulogu favorita za osvajanje prstena. Ipak bismo se pre odlučili za Boston sa jedne ili Lejkerse i Voriorse sa druge strane.

Ako gledamo dugoročno, onda su to obe ekipe u problemu. Denver ima mlađu ekipu, ali je njihov problem što bi, ako ove godine ne dođe do pravog uspeha, a to može biti i osvajanje Zapada, trebalo da naprave neku promenu, da osveže tim. Najlakše bi bilo da naprave trejd za Portera, ali njegov ugovor je ogroman i traje do leta 2027, tako da bi Denver morao da da dosta pikova prve runde kako bi on otišao iz kluba. Možda bi moglo da se dogodi i da zamene trenera Majkla Melouna, jer je to nekada lakše, posebno kada se zna da su im pod ugovorima za sledeću sezonu svi članovi petorke, plus najvažniji igrači s klupe – Brus Brun i Krišćan Braun.

Filadelfija je stariji tim od Denvera, a i oni imaju sve važne igrače na ugovoru i za sledeću sezonu. Ipak, Harden će tada, bez obzira na odličnu sezonu, biti godinu dana stariji, a to vredi i za važnog igrača u odbrani – Pi Džej Takera. Pitanje je i šta bi se dogodilo sa Tobajasom Herisom, kojem će sledeća sezona biti poslednja sa ovim ugovorom i mogao bi biti trejdovan. Nije isključeno ni da trener Dok Rivers napusti klub.

Obe ekipe će seledeće godine biti pod dodatnim pritiskom, jer se pojavljuju nove mlade ekipe, koje su željne uspeha, ali budućnost bolje izgleda za Denver. Ako bi se kladili na to koja ekipa ima više mogućnosti da u sledećih nekoliko sezona osvoji naslov, izabrali bismo Nagetse. Za ovu sezonu je teže – Denver izgleda bolje, Filadelfija ima lakši put. Stvarno bi najbolje bilo da se sastanu međusobno. Pa, kom opanci, kom obojci...

PIŠE: Emir FULURIJA


tagovi

Denver NagetsFiladelfija SeventisiksersNikola JokićDžoel EmbidNBA ligaNBA plej-ofMVP NBA lige

Obaveštavaj me

NBA

Izabrane vesti / Najveće kvote


Ostale vesti


Najviše komentara