Detalj iz prvog meča – Ivanović i Lojd (©KK Crvena zvezda)
Detalj iz prvog meča – Ivanović i Lojd (©KK Crvena zvezda)

Kešelj najavljuje derbi: Vreme za revanš, Lojd i Volden ključni, samo da sudije ne budu u centru pažnje

Vreme čitanja: 7min | ned. 21.03.21. | 08:37

“Najvažnije je ostati mentalno jak, kako bi se pobedilo. Želim da se taj ritam nastavi“, kaže osvajač poslednjeg trofeja Jadranske lige sa Crvenom zvezdom

Budućnost ili Crvena zvezda (TV Arenasport, 20.00)? Plavo ili crveno? Šampion iz 2018. ili osvajač titule iz 2019? Poslednjih godina susreti dva regionalna velikana prevazilaze okvire čistog košarkaškog derbija, često iz pogrešnih razloga, pa je tema derbija 22. kola Jadranske lige da rezultat bude jedini, istinski motiv. Pobednik bi lako mogao da uzme onu ključnu prednost domaćeg terena do kraja plej-ofa, iako oba izazivača do kraja prvog dela imaju dovoljno ozbiljan raspored da se dogode i naknadne korekcije. Ipak, trijumf večeras nema alternativu. Zbog rezultata, starih dugova i prestiža...

Dejan Radonjić se u svom izlaganju pred derbi fokusirao na sve kvalitete Budućnosti i nije štedeo reči hvale za tim kojim raspolaže Dejan Milojević. Zvezda se nalazi u strahovitom ritmu, Budućnost je četvrta utakmica u sedam dana, a ova je definitivno najavažnija s rezultatskog aspekta. Plavi su imali tri dana više za odmor i pripremu, mada i njih naredne sedmice čekaju veliki izazovi pošto kreće i četvrtfinalna serija Evrokupa protiv Monaka, pa će biti razapeti između takmičarski važnih duela na dva fronta...

Izabrane vesti

Noviju istoriju dvoboja Crvene zvezde i Budućnosti, sa svim (ne)sportskim elementima dobro poznaje Marko Kešelj. Doskorašnji prvotimac, od prošlog leta jedan od potpredsednika crveno-belih svestan je važnosti predstojeće utakmice, ali pre ističe koliko je Zvezdi bilo potrebno da na parket dvorane Morača istrči okićena nedavnim brejkom u Atini.

“Jako je bitna pobeda u Atini za ovaj tim Zvezde. U normalnim uslovima, dok je publika bila prisutna na tribinama, gostovanje u Atini bilo je među težim, jedan od onih vrućih terena. Zvezda je sada nanizala nekoliko dobrih utakmica i pobeda, dve u Evroligi, plus večiti derbi, pa sada lakše dočekuju Podgorica i Budućnost“, otvara Kešelj razgovor za Mozzart Sport i nastavlja:

“Svi znamo koliko je važan ovaj susret jer praktično donosi prvo mesto na tabeli pred plej-of. Budućnost je dobila Zvezdu u prvom delu sezone, a iskreno verujem da sada mogu uloge da se okrenu, da se revanširamo“.

20.00: (2,30) Budućnost (14,5) Crvena zvezda (1,70)

Dejan Radonjić od povratka u Zvezdu nema mira sa kadrovskim problemima. Povrede, virus korona i drugi zdravstveni problemi neprestano kroje sastav i skraćuju rotaciju, mada i pored toga ovaj tim pokazuje ono što uz realan kvalitet može da bude i presudno za realizaciju šampionskih ambicija, a to je mentalna snaga...

“Cela ova sezona je od početka izazovna. Nema pomoći publike, što u Zvezdinom slučaju dosta utiče na rezultata. Mi zasad kao klub idemo planom zacrtanim uoči početka sezone. Osvojen je Kup Radivoja Koraća, u uslovima gde je dosta igrača bilo bolesno. Kroz celu sezonu nas prate i ti nesrećni izostanci zbog korone, što nije samo naš problem, već i ostalih timova. Zvezda u jednom trenutku nije mogla da računa na veći broj igrača i članova stručnog štaba, što i te kako utiče na takmičarski proces. Sve se to na neki način prevazišlo“, zastao je čovek koji je sa Zvezdom osvojio Jadransku ligu 2019. i dodao:

“Zvezdaška javnost nije najzadovoljnija dosadašnjim rezultatima u Evroligi, ali lično sam mišljenja da bi bilo potpuno drugačije da je bilo navijača na tribinama. Ali, ne možemo da se okrećemo unazad, pred nama su jako važne utakmice u finišu sezone gde se osvajaju trofeji. U igri su ostali pehari Jadranske lige i domaćeg prvenstva, a mi treba da zaokružimo priču sa tri trofeja“.

Nije tajna da je rivalstvo između Crvene zvezde i Budućnosti poslednjih godina evoluiralo u pogrešnom smeru, pa koliko je zapravo bitno za crveno-bele što u Podgorici neće biti publike na tribinama?

“Prvo moram da kažem da za ovakav odnos klubova nikako ne mogu da se krive navijači, pogotovo ne navijače u Beogradu. Mi znamo kako je sve počelo i kroz kakav je linč Crvena zvezda prošla u Podgorici pre nekoliko godina. Uvrede koje smo dobijali od navijača su još bile najmanji problem, jer smo mi kao ekipa bili napadani i fizički ugroženi praktično sve vreme dok smo bili u Podgorici. Peta utakmica bila je samo prirodna reakcija navijača na ono što se ekipi dogodilo u Morači“.

Situacija je, dakle, mnogo komplikovanija od odnosa navijača...

“Nije rivalitet otišao zbog navijača Zvezde ili Budućnosti, već zbog ljudi koji su organizovali te utakmice u Podgorici jer su bili direktno odgovorni za ono što se dogodilo, ujedno su i krivci za sve što se posle toga desilo. Ne znam, svakako mi nije drago kada se igra bez publike. Kada gledam utakmice sada sve mi izgleda kao trening susreti, a ne onako kako treba da bude“.

Jagodić Kuridža i Edžam (©KK Crvena zvezda)Jagodić Kuridža i Edžam (©KK Crvena zvezda)

Kakvu utakmicu očekivati, s obzirom na to koliko je ulog veliki?

“Otkad je Dejan Milojević došao u Budućnost ekipa igra dobro, ali isto tako verujem da je Zvezda u dobrom ritmu. Imamo tu nezgodnu poziciju jer smo imali putovanje u Atinu i teško gostovanje Panatinaikosu, ali sada s optimizmom možemo da gledamo na predstojeći derbi jer smo napravili dobru uvertiru. Želim da se ritam pobeda nastavi“.

------------------------

Ako imaš nalog na sajtu mozzartbet.com, proveri ga svakog ponedeljka jer možda te čeka sjajno bonus iznenađenje! Ne zaboravi, ponedeljak postaje tvoj srećan dan uz Happy Monday Bonus.

------------------------

Koga očekuješ da iskoči u Morači i šta bi eventualno moglo bude odlučujući faktor utakmice?

“Obe ekipe su kvalitetne i igraju dobro, pa zato ne bih voleo da odlučujući faktor budu sudije (Sreten Radović, Matej Boltauzer, Milan Nedović pr. au). To je isto važna stvar na koju treba obratiti pažnju. Lično sam čovek iz sportske priče i uvek sam zagovornik toga da treba da pobedi sport, a pre svega bolji. U ovakvim utakmicama treba biti oprezan što se tiče sudija, a iskreno bih voleo da sve prođe u fer i sportskom ambijentu i pobedi ekipa koja je trenutno bolja“.

Redovno prati Zvezdu s tribina – Marko Kešelj (©MN Press)Redovno prati Zvezdu s tribina – Marko Kešelj (©MN Press)

Koliko derbi u ovakvom momentu može da bude šansa za domaće igrače da dodatno iskoče, pogotovo kada su sve oči uprte u strance i njihov učinak?

“Ne treba zaboraviti da je Zvezda neke od najboljih rezultata beležila onda kada je ekipa većinski bila s domaćim igračima. Tada je bila najatraktivnija za gledanje. Nije slučajnost što je i tada trener bio Radonjić. Očigledno je da on ume da sastavu dobru ekipu na ovaj način. Ima vere u mlade, domaće igrače i daje im šansu da postanu vrhunski nivo“, priča nam nekadašnji šampion Evrope s Olimpijakosom i produžava misao:

“To se i sada potvrđuje jer šansu dobijaju Uskoković i Radanov, što je ispravan pristup. Davidovac i Dobrić imaju važne uloge, Lazić je vratio samopouzdanje koje očigledno nije imao na početku sezone. Rekao bih da se sada napravio dobar balans između stranaca i domaćih igrača. Znam da imaju vrhunske uslove za rad, stručni štab koji je uvek na raspolaganju za dodatni rad, zato verujem da će Uskoković i Radanov, kao i mladi igrači koji se priključuju timu dobiti šansu da se dokažu“.

Čini se da su Džordan Lojd i Kori Volden baš u pravom momentu uhvatili dobar ritam, pošto zajedno na parketu izgledaju opasno, drže ključeve ovog tima u rukama...

“Obojica su bili odsutni s terena, ali sada se vidi da je Lojd zaista vanserijski napadač koji pronalazi uvek svoje poene tokom cele sezone, pre i posle kovida. Njih dvojica su s spoljne linije nosioci igre, jako je važno da obojica dižu formu za nastavak sezone, da na njih može da se računa najozbiljnije kada se sve bude lomilo“.

Šta je to što bi još moglo da bude važno za Zvezdu pred Budućnost?

“S moje tačke gledišta to što su se Kuzmić i Noko razigrali u poslednjih nekoliko utakmica. Vidi se da cela ekipa u poslednje vreme diže formu. Doduše, imamo problem što je Dejan Davidovac bolestan i što će propustiti utakmicu protiv Budućnosti. Ali, nadam se da ćemo već od naredne sedmice biti kompletni“.

Kao neko ko je donedavno igrao profesionalno, da li možeš da nam kažeš koliko je važno da uštediš mentalnu i fizičku snagu kada znaš šta te čeka u tako kratkom vremenskom intervalu?

“Svi su u takvom ritmu i mislim da su igrači navikli na takav ritam igranja i putovanja. Trenerima najviše smeta to što nema dovoljno vremena za rad i treninge jer je sve svedeno na putovanja i utakmice. A potrebno je i vreme za osveženje, rekuperaciju energije. Nije lako, ali pošto je ovo već finiš sezone, verujem da su igrači naučili koliko je važno znati da se ne potrošiš odjednom. Sad treba izdržati još ovih nekoliko meseci. Ove godine su tu i odložene utakmice, koje dodatno poremeti ritam, ne zavisi sve ni od igrača i trenera, već od ovog prokletog virusa. Imamo slučajeve poput FMP ili Borca gde ekipa bukvalno ode na putovanje i dođe u svlačionicu i onda stigne poruka da neko iz protivničkog tabora ima temperaturu i sve se poremeti. Najvažnije je ostati mentalno jak, kako bi se pobedilo“.

ABA LIGA - 22. KOLO

Petak

Split - Mega 74:65

/Ukić 29 - Petrušev 22/

FMP - Cibona 90:86

/Lazarević 21 - Novačić 19/

Subota

Partizan - Mornar 83:75

/Tomas 18 - Smit 15/

Borac - Igokea 78:101

/Sanadze 24 - Karmajkl 16/

Cedevita - Zadar 77:56

/Braun 20 - Vuković 16/

Nedelja

20.00: (2,30) Budućnost (14,5) Crvena zvezda (1,70)

*** kvote su podložne promenama



tagovi

Marko KešeljKK Crvena zvezdaBudućnost PodgoricaJadranska liga

Obaveštavaj me

KK Crvena zvezda

Izabrane vesti / Najveće kvote


Ostale vesti


Najviše komentara