Dežonte Marej (©AFP)
Dežonte Marej (©AFP)

Kobi bi bio ponosan na moja 44 šuta: Priča o heroju Atlante, koga život nije mazio

Vreme čitanja: 7min | sub. 30.03.24. | 10:22

Počeo je da pije i drogira se kao dete, kada je i postao član bande. Želeo je da se oduži ujaku koji ga je izvukao iz pakla, dok mu je Džamal Kroford postao prijatelj i mentor zbog kojeg je ušao u NBA

Druga pobeda Atlante nad Bostonom u razmaku od četiri dana će u nekim budućim razgovorima ostati upamćena kao veče u kojoj je Dežonte Marej ubacio 44 poena iz isto toliko pokušaja.

Dok je Bogdan Bogdanović trojkom obezbedio produžetak, Dežonte Marej je hicem uz 0,1 sekund na semaforu i to preko Džrua Holideja doneo novu radost Hoksima koji su na krilima četvrte uzastopne pobede verovatno osigurali učešće u plej-inu.

Izabrane vesti

No, pažnju sa onoga što su Hoksi napravili skrenuo je učinak šutera iz Sijetla i deo javnosti negoduje zbog toga što je ispalio 44 lopte. Čak je i Marej na konferenciji za novinare priznao da to nije nešto čemu teži u svojoj igri, međutim ne krije da zna ko bi bio izuzetno ponosan na njega zbog takve role.

“Ovo je NBA liga, zar ne? Igrali smo protiv najboljeg tima u ligi. Takmičili smo se do kraja. Nismo kukali i kao izgovor koristili priče o umoru i to što nam je ovo bila druga utakmica u dva dana. Izašli smo na parket i borili smo se. I ovo su utakmice u kojima želim da učestvujem. Uprkos tome (što sam uradio) i dalje smatram da sam odigrao užasno loše. Ne želim da budem neko ko uzima toliki broj šuteva, mada znam da bi Kobi Brajant bio ponosan na mene“.

Marej je utakmicu završio sa 40 odsto uspešnosti iliti 18/44 iz igre, uz 6/19 za tri. Kroz proteklih 45 godina samo je šačica košarkaša imalo veče kao bek Atlante. On je sa 44 pokušaja na deobi sedme pozicije, gledajući period od 1979. godine do danas.

Specijalizovani statistički sajtovi kažu da su Kobi Brajant, Majkl Džordan, Kris Veber i Rasel Vestbruk takođe imali utakmice sa 44 šuta. Džordan, Veber i Vestbruk su to uradili po jednom, Brajant čak šest puta! Podsetimo, Crna mamba je ispalila 46 lopti u noći kada je postavila lični rekord sa 81 poenom protiv Toronta, dok je u poslednjoj utakmici karijere Brajant stigao do 60 poena iz 50 pokušaja.

Ako ćemo realno, Kobi Brajant je i danas sinonim za igrača koji uzima toliko šuteva i nije ga Dežonte Marej pomenuo slučajno. Ipak, dok je govorio o utakmici koju će verovatno da pamti do kraja života, posebno je kapu skinuo Bogdanu Bogdanoviću.

“Da nije bilo njega, izgubili bismo utakmicu. On je sjajan igrač i sjajan čovek“, poručio je Marej, na šta kapiten Srbije kasnije poručio:

“Naučio sam mnogo igrajući sa Dežonteom. Gledam kako igra, šta voli da radi. Uvek me hrabri da uzmem loptu i budem agresivniji“.

Životna priča jednog od najboljih dvosmernih bekova lige jedna je od onih koje se prepričavaju. Dežontea Mareja život nije mazio, ali je uprkos svemu uspeo da uradi nešto veliko.

Odrastao je na ulicama južnog Sijetla. Tokom detinjstva bio je izložen nasilju sa oružjem i drogom. Navodno je do svoje četvrte godine znao koje sve vrste opijata postoje. Razlog su bili njegovi roditelji koji su se redovno drogirali i provodili vreme u zatvoru. Zbog toga se u jednom periodu odrastanja suočio i sa životom na ulici, odnosno ostao je bez krova nad glavom. Kako je njegova majka svako malo bila hapšena i puštana na slobodu, oko svoje 11. godine i sam je postao dete ulice.

“Neću da kažem da roditelji nisu bili u mom životu. Bili su prisutni, samo ne konstantno. Mnogi odrastaju uz svoje roditelje koji su tu svakog dana, budu tu uvek kada se vratiš iz škole, voze te na treninge. Ja to nisam imao. Tamo gde sam živeo i odrastao, život ti je konstantno ugrožen“, govorio je svojevremeno Marej.

Osim toga što je bio čak i beskućnik, već kao jako mlad prepustio se pušenju marihuane i ispijanju alkohola. I tako je bilo sve do 16. godine, kada ga je pod svoje uzeo ujak Teri Tompson. Jedan od uslova da ga primi u svoj dom bio je da prestane da puši i pije, što je Marej učinio. Postali su jako bliski i Tompson mu je pomogao da se dovede u red i razmišlja o školi, budućnosti, košarci... Marej se toliko vezao za ujaka da je odlučio da se maksimalno posveti košarci, pošto je Teri tokom srednjoškolskih dana bio veliki talenat. Povrede su ga ipak onemogućile da ima uspešnu karijeru. Marej je u jednom trenutku odlučio da želi da uradi sve kako bi uradio ono što njegov ujak nije. Čak i nosi broj '5' na dresu u njegovu čast.

Kada je doveo život u red, postao je učenik jedne od najprestižnijih srednjih škola u Vašingtonu, Renijer Bič. Radi se o školi koja je iznedrila NBA košarkaše poput Džamala Kroforda, Nejta Robinsona i Daga Kristija. Marej je bio jedan od najboljih igrača svog tima, koji je vodio do tri državne titule u četiri godine.

Veliku ulogu u Marejevom preobražaju imao je Džamal Kroford. Naime, Atlantin bek se tokom svoje druge godine srednje škole zbližio sa Krofordom koji mu je ubrzo postao mentor. Navodno je upravo prisustvo nekadašnjeg igrača Los Anđeles Klipersa, Njujork Niksa i još nekoliko NBA franšiza bilo ključno da Dežonte Marej ozbiljnije shvati košarku i potpuno se posveti životu profesionalnog sporta, da teži ka NBA ligi. Kroford ne samo da mu je bio mentor, već ga je potpuno uzeo pod svoje i redovno je pratio šta se dešava u Dežonteovom i životu njegove porodice. Tada je u njegov život ušao i poznati agent Rič Pol, koji ga je upoznao sa NBA svetom. Prepoznao je njegov talenat i vrednost, individualne kvalitete kao i raspon ruku od gotovo 210 centimetara, što je za jednog beka nesvakidašnje.

Marej se smatra možda i najvećom 'krađom' NBA drafta 2016. godine, pošto ga je San Antonio izabrao sa 29 pozicije. On je u analizama pre lutrije bio označen kao jedan od potencijalnih deset pikova te godine, ali je na kraju pao skroz na 29. mesto. Razlog tome bila je njegova prošlost. Detalji su isplivali na površinu i niko nije bio spreman da rizikuje sa njim. Niko do Grega Popoviča.

Sparsi su ga birali 'naslepo', odnosno sa njim nisu uradili nijedan trening pre nego što je izabran. Zanimljivo, Marej je preko tri i po sata sedeo u zelenoj sobi pre nego što je čuo da komesar Adam Silver izgovara njegovo ime.

Tokom gostovanja u podkastu kod Krisa Hejnsa, Marej se prisetio drafta i obećanja koje je dobijao od nekoliko NBA klubova da će ga izabrati, da bi ga na kraju ispalili. Sve zbog dana kada je bio član lokalne bande kao dete, zbog upotrebe alkohola i droge...

Tokom svog šestogodišnjeg boravka u Teksasu, Marej se profilisao kao jedan od najboljih dvosmernih bekova u ligi, odnosno košarkaša sa izraženim defanzivnim i napadačkim kvalitetima. Zanimljivo je da je na kraju takmičarske 2017/18 bio izabran u drugi najbolji defanzivni tim lige. Sa svoje 22 godine u tom trenutku, postao je najmlađi igrač sa takvom stavkom u NBA karijeri. Nažalost, u pripremnom meču sa Hjustonom pred start naredne sezone pokidao je prednji ukršteni ligament zbog čega nije odigrao nijednu utakmicu i to ga je dosta usporilo u karijeri. I ne samo to, već je potpuno 'ohladila' Najki koji više nije bio zainteresovan za dalju saradnju. Ubrzo po rastanku javio se Nju Balans (New Balance) i ponudio mu višegodišnji ugovor po kojem je Marej postao jedno od najvažnijih zaštitnih lica ovog brenda.

“Bio sam u Najkiju tokom moje prve tri godine. Posle sam doživeo povredu i Najki mi je ponudio nešto. Ali, znate kako se ponašaju ako niste jedan od onih momaka. Bio sam im lojalan i oni prema meni, mada mi nisu platili ni dolar, niti mi slali ništa od robe. Hteli su me i pričali su da me žele, ali samo kada sam bio povređen“, otkrio je kasnije Marej.

Dobrim igrama u dresu Sparsa uspeo je da se izbori za svoj i dalje jedini Ol star nastup pošto je 2022. zamenio Drejmonda Grina. Sledećeg leta prelazi u Atlantu gde se mnogo spekulisalo o nekompatibilnosti Treja Janga i njega, mada se čini da Hoksi u poslednje vreme igraju bez svoje prve vedete...

Kada je u oktobru 2019. potpisivao novi ugovor sa Sparsima vredan 64.000.000 dolara, imao je i neke zanimljive bonuse koji su vrednost istog podizali na 70.000.000. Na primer, sledovalo mu je 500.000 dolara ako bi njegov 'True Shooting Percentage' ili ukratko efikasnost ispaljenih šuteva bila iznad 58 odsto. Isto toliko novca čekalo bi ga i na kraju svake sezone, ako bi uspeo da ubaci bar 125 trojki...

Na obe ruke istetovirao je dosta toga, baš kao i poruke 'Dar od Boga', s tim da na desnom ramenu ima i čudno lice za koje je on kasnije priznao da je u pitanju 'zver' jer se i on oseća kao zver.

Živopisan je lik Dežonte Marej.


tagovi

Dežonte MarejAtlanta HoksNBA liga

Obaveštavaj me

NBA

Izabrane vesti / Najveće kvote


Ostale vesti


Najviše komentara