Damjan Stojanovski (©MN Press)
Damjan Stojanovski (©MN Press)

Makedonija protiv moćne Furije počinje da sanja Mundobasket

Vreme čitanja: 3min | pet. 26.11.21. | 12:48

Selekcija Dragana Bajića prošla je pretkvalifikacioni filter, sada slede kvalifikacije gde je očekuju dueli sa favoritima, ali se bela zastava ne diže

(od dopisnika Mozzart Sporta iz Skoplja)

Košarkaška reprezentacija Makedonije spremna je za novi izazov. Borba za istorijsko Svetsko prvenstvo počinje u Skoplju u spektakularnom meču protiv velikog favorita, evropskog, svetskog, olimpijskog šampiona, reprezentacije Španije (19.30).

Izabrane vesti

Kvalitet makedonske košarke je daleko od onog koju je imala ranije. Kada se pre deceniju Makedonija u poslednjem zvaničnom meču susrela sa Španijom, bio je to duel na Evropskom prvenstvu (EP) u Litvaniji. Obe reprezentacije su 2011. igrale za medalju i blistava partija veterana Huana Karlosa Navara ugasila je makedonski san o istorijskom uspehu na velikoj sceni. Deset godina kasnije sledi nova bitka.

19.30: (13,0) Makedonija (30,0) Španija (1,02)

Predvođeni trenerom Draganom Bajićem košarkaši će se boriti za senzaciju. Neposredno pred prvi susret Makedonija se suočila sa velikim problemima jer je zbog povrede ostala bez glavnog plejmejkera Nenada Dimitrijevića, a potom se na prvom susretu nisu pojavili Lеjson Zećiri, Ljubomir Mladenovski i Stojan Đuroški. Kada se doda izostanak Vojdana Stojanovskog (povreda) i Andreja Jakimosvkija (NCAA liga, SAD), to je ozbiljan udarac za reprezentaciju jer će izostati skoro cela petorka. Pomenuti košarkaši neće moći da pomognu i u narednom meču koji se igra na gostovanju u Ukrajini, tri dana posle meča sa Španijom. Konačna lista je već definisana, a na njoj su Bojan Krstevski koji je novi kapiten, Kristijan Nikolov, Damjan Robev, Adem Mekić, Damjan Stojanovski, Boban Stajić, Džejkob Vajli, Teodor Simić, Viktor Efremovski, Andrej Maslinko i Andrej Magdevski .

Makedonija je do ove kvalifikacione faze stigla kroz svetske pretkvalifikacije. Zabeležila je dve pobede i dva poraza u konkurenciji Slovačke i Švajcarske. Sve tri reprezentacije imale su isti broj bodova - ukupno šest – ali su Makedonci i Slovaci nastavili zbog boljeg skora sa rivalima. Posle utakmice Evropskog prvenstva 2011. sa Špancima, Makedonija je odigrala još četiri prijateljska meča protiv Crvene furije i sva četiri izgubila. U poslednja dva meča prosek postignutih poena Španije je 90 poena, dok je makedonski napad zadržao protivnika na samo 57,5 poena. Selektor Serđo Skariolo dolazi u Skoplje sa kombinovanim sastavom. Neće biti NBA zvezda i evroligaša, ali je i pored toga Španija veliki favorit da SC Jane Sandanski napusti željenom pobedom. Španci će protiv Makedonije moći da računaju na Haimea Pradilju (Valensija), Ćabija Lopeza Arestegija (Valensija), Haimea Fernandeza (Unikaha), Darija Brizuelu (Unikaha), Alberta Dijaza (Unikaha), Kina Koloma (AEK Atina), Danija Dijez (San Pablo), Huana Sastrea (Tenerife), Jankubu Simu (Manresa), Frana Geru (Tenerife), Đoela Paru (Huventud) i Danija Pereza (Manresa).

Svetsko prvenstvo u košarci 2023. održaće se na Dalekom istoku, kao i 2019. godine. Kina je tada bila domaćin, a za dve godine najbolji košarkaški timovi igraće u Indoneziji, Japanu i na Filipinima. Kvalifikacije za ovaj događaj trajaće čak 15 meseci i na kraju će 12 najboljih ekipa obezbediti vizu za Svetsko prvenstvo. Kvalifikacije su podeljene u dve faze, u prvoj je osam grupa sa po četiri tima, a ukupno će u drugi krug proći 24 reprezentacije, odnosno po tri iz svake grupe. U drugoj kvalifikacionoj fazi formiraju se četiri nove grupe sa po šest ekipa i na kraju iz tih grupa tri najbolje reprezentacije idu na Svetsko prvenstvo u košarci. U ovim kvalifikacijama Makedonija se nalazi u Grupi G u konkurenciji sa Španijom, Ukrajinom i Gruzijom, a ako uspe da prođe prvu fazu, onda će se u drugom kolu ukrstiti sa ekipama iz Grupe H, u kojoj su Rusija, Holandija, Island i Italija.


KVALIFIKACIJE ZA MUNDOBASKET - 1. KOLO


GRUPA G


Petak


16.00: (1,60) Gruzija (14,5) Ukrajina (2,55)


19.30: (13,0) Makedonija (30,0) Španija (1,02)


*** kvote su podložne promenama

Piše: Martin TANASKOVSKI


tagovi

košarkaška reprezentacija Makedonijekošarkaška reprezentacija ŠpanijeKvalifikacije za Mundobasket 2023

Izabrane vesti / Najveće kvote


Ostale vesti


Najviše komentara