Foto: ABA liga
Foto: ABA liga

Može za tri, ali ne može za dva

Vreme čitanja: 4min | pon. 09.11.20. | 16:54

Partizan imao samo 40% šuta za dva poena protiv jednog od najlošijih timova u ligi

Partizan je uspeo da na startu mandata Saša Filipovskog ostvari pobedu i to je najvažnije po crno-bele. Posle turbulentnog perioda bitno je bilo da Parni valjak uhvati brzinu i ostvari trijumf na debiju novog trenera.

Ali utisak je i dalje da je to ispod od nivoa na kom crno-beli treba da budu. Filipovski istini za volju nije ni mogao nešto previše da radi sa igračima i da utiče na njihovu igru sa dva treninga, preuzeo je tim koji nije selektirao, ali je protiv Zadra mogao da vidi šta ne štima i šta treba da poboljša. Jedan detalj posebno upada u oko, a to je timski šut za dva poena od 40% (16/40).

Izabrane vesti

To je skoro pa nedopustivo, posebno imajući u vidu da je protivnik bio Zadar, jedna od najslabijih ekipa u ligi koja trenutno ima skor 1-5. Poređenja radi Zadar je na tom istom meču šutirao 51,7% (15:29).

To nam pokazuje ono što se videlo i golim okom - Partizan je Zadar slomio trojkama. Gotovo na isti način kako je dobio i Cedevitu. Ali, niti su trojke nešto na čemu možete da gradite stabilan temelj, niti Partizan ima šutere koji iz utakmice u utakmicu mogu da garantuju pogođene šuteve van 6,75. Crno-beli za sada u ABA ligi imaju 51,9% za dva, a recimo baš protiv Cedevite su šutirali 44,7% pa su morali da se pozovu na trojke da vade fleke na taj način. Često i iz neizrađenih pozicija.

Da nije bilo trojki Dangubića u trećoj deonici, te one trojke Gordića kada se Zadar približio u poslednjoj deonici, mogla je to da bude čupava završnica, što je Parni valjak, srećom po njegove pristalice, na kraju uspeo da izbegne.

Čini se da je ideja Partizana bila takva da ide na unutrašnju igru, i to je pozitivna tendencija koju će možda crno-beli forsirati ubuduće. To se vidi kroz 40 pokušaja za dva poena. Problem je u celoj priči što nije imao to ko sve da završi. Startni centar Erik Mika samo je jednom (!) probao za dva poena i promašio. To mu je ujedno bio jedini pokušaj na celoj utakmici. Naravno, završio ga je sa nula poena, dva skoka, dve izgubljene lopte i pet faulova.

Nikola Janković je potpuno izvadio celu situaciju sa 6/10 za dva, Dangubić je imao 3/3 najviše posle solo-akcija, a ostali... Moraju da se zapitaju. I sam Janković je posle utakmice pohvalio ekipu u smislu da je dosta išla na unutrašnju igru, da je postojao balans između visokih i niskih igrača. U pokušajima jeste. I to je ono što je dobro. Ali procenti su problematični. Pa i određene situacije i selekcija šuta.

Miler Mekintajer je za dva šutirao 1/5. Markus Pejdž kao nominalno najbolji šuter ekipe imao je 0/4. Nemanja Gordić 1/4. Rade Zagorac 1/3. Rašon Tomas 2/6. I Novica Veličković 2/4, gde je posebno na početku pokazao koliko je bitan za celu ekipu i u ovim godinama.

Partzan je gađao trojke u visokom procentu, 12/21 što je 57,1%, ali može Filipovskog i navijače da brine činjenica da crno-beli moraju tako da gađaju van linije 6,75 kako bi uspeli da prelome Zadar i da to nisu uradili značajno pre poslednje deonice.

Deluje da nema pravog sistema u igri koji bi doveo lakših poena. Toga skoro da nije bilo. I to je nešto na čemu će Filipovski morati da radi sa svojim pulenima.

Moraće Partizan da radi i na umanjenju broja izgubljenih lopti, isto to se odnosi i na faulove u napadu, a moraće i da poveća broj asistencija, mada brojka od 14 završnih dodavanja i nije toliko katastrofalna.

Sam trener Filipovski pohvalio je ekipu na zalaganju, zadovoljan je trudom igrača i samom pobedom, ali već od narednih utakmica crno-beli moraju da podignu nivo igara ako žele da nastave u pobedničkom stilu.

Ne smemo zaboraviti činjenicu da Filipovski još ne može da računa na Ognjena Jaramaza i Vila Mozlija, pa kada se oni vrate u pogon sigurno da će i ekipa dobiti veliki dodatni kvalitet. Jasno je da i dalje dosta toga ne štima, pa će crno-beli morati bolje već na gostovanju Veneciji.

"Mi se još bavimo sobom, jer utakmica nije samo borba sa protivnikom, nego je i takmičenje sa samim sobom, sopstvenim greškama, nedostacima", rekao je Filipovski posle Zadra.

To je zapravo i najbolji put kojim Parni valjak treba da krene u oporavak. Prvo da počisti svoje dvorište. I da sebi više ne dopusti da šutira za dva poena 40% na domaćem terenu protiv ekipe iz donjeg dela tabele ABA lige.



tagovi

Sašo Filipovski

Obaveštavaj me

KK Partizan

Izabrane vesti / Najveće kvote


Ostale vesti


Najviše komentara